Två småbarnsmammor med varsitt trauma – nu bor Linn och Anna ihop i Dubai

Den ena förlorade sin man i cancer när hon var gravid i sjätte månaden. Den andra lämnades hastigt av sin make när hon var lika långt gången. Via BVC sammanfördes Anna och Linn och idag bor de ihop i Dubai. ”Vi kan inte leva utan varandra”.

Anna Thorén, 33, hade varit ihop med sin man i sju år när hon blev gravid med deras första barn. Att bilda familj var inte självklart för henne då hon ville resa och upptäcka världen, men hennes man var desto mer sugen.

– Slutligen gav jag efter och vi pratade mycket om hur livet med barn skulle bli, hur vi skulle dela ansvaret och så vidare, och efter ett tag blev vi gravida, berättar hon.

Linn och Anna fann varandra på bvc och är idag bästa vänner.

När Anna var gravid i sjätte månaden var maken plötsligt inte längre intresserad av att bilda familj.

– Han hade kommit på att han ville leva livet och hitta sig själv. Samtidigt ville han inte flytta ifrån vår bostad och höll på att vela fram och tillbaka, menar Anna.

Efter många tuffa veckor valde hon att flytta från Malmö till sin uppväxtstad Sölvesborg, och i juni 2016 föddes sonen Louie.

Fick 3-6 månader att leva

Ungefär samtidigt, i Dubai, hade Linn Jönsson, 35, just uppnått sin dröm. Hennes make Andrew hade fått nytt jobb som flygledare i Dubai, dit paret flyttat från Sydney.

– Vi hade kämpat i sex år för att komma dit. Jag kommer ihåg när han ringde och sa att de hade erbjudit honom jobbet. Jag grät och ville packa väskorna direkt, berättar hon och fortsätter:

– Så fort han steg av planet i Dubai började han må illa. Vi trodde att det var på grund av stressen över att flytta till ett nytt land och få nytt jobb, men han fortsatte må dåligt.

Vid det tredje läkarbesöket bestämde sig Linn för att följa med sin man.

– Då fick vi reda på att han hade cancer i bukspottskörteln som hade spridits till mjälten och levern. Det här var i maj 2016 och läkarna gav Andrew 3-6 månader att leva…

Bor ihop i Dubai

Det har gått knappt tre år sedan både Annas och Linns liv ställdes på ända. När mama når dem över videosamtal sitter de bredvid varandra i en soffa i ett hus i Dubai. Tack vare en uppmärksam bvc-sjuksköterska korsades deras vägar för snart två år sedan, och idag lever de ett ”modernt familjeliv”, för att citera Linn. Även hon har nämligen välkomnat en son, Alex, 2.

– Efter cancerbeskedet grät jag och Andrew i två dagar. Vi fick panikattacker och hela världen rasade samman. Men sedan sa vi att om vi bara har 3-6 månader kvar tillsammans kan vi ju inte sitta här och må dåligt. Då får vi göra det bästa av situationen, berättar Linn på andra sidan skärmen.

”Det var sista gången han kunde älska, sedan blev han för sjuk”

Linn kände att hon ville försöka bli gravid, men Andrew sa nej. Han ville inte göra henne gravid när han inte skulle finnas kvar.

– Jag sa att han kände mig och visste att jag är en stark kvinna. Jag vill inte gå igenom livet och ångra att jag inte skaffade barn, förklarar Linn.

– Dagen efter min födelsedag, som var den värsta i mitt liv, sa jag till min make ”Jag tror att jag har ägglossning”, så vi älskade och grät och det var sista gången han kunde älska, för han blev så pass sjuk. Och jag blev gravid…

– Det var meant to be, säger Anna där bredvid henne.

Har gått igenom en vårdnadstvist

Det är en vanlig onsdag i Dubai, lite svalare än vanligt då det är vinter, men de båda småbarnsmammorna har på sig linnen och är brunbrända. Anna är föräldraledig och Linn har investerat i fastigheter, bland annat den de bor i. Dagarna brukar börja vid sju, med kaffe och bus tillsammans med pojkarna. Sedan följer lek i parken tillsammans med andra mammor, barn och nannys i området och efter det blir det kanske en utflykt.

– Det är ju lättare att göra allt med lite solsken. Här är folk väldigt positiva och hjälpsamma och delar med sig av sina kontakter. Livet är väldigt enkelt här, säger Anna samtidigt som Louie hoppar upp i hennes knä.

– Men det är lortiga händer och snoriga näsor, ingen skillnad mot hemifrån, tillägger hon skrattande och visar upp sonens händer.

”Vi är som en modern familj. Det är roligt att kunna dela föräldraskapet med någon, och skönt för pojkarna att ha någon att busa med,” säger Linn ( t v).

Anna fick hela vårdnaden om Louie, vilket innebar att hon också fick dubbelt så många föräldradagar. Det är dem hon använder nu i Dubai.

– Jag har ingen kontakt med Louies pappa, berättar hon.

”Andrew dog hemma i vår säng”

Medan Anna kämpade med vårdnadstvister och att anpassa sig till småstadslivet vårdade Linn sin man Andrew.

– Vi fick 5 månader och 3 veckor tillsammans. Han dog hemma i vår säng, i vår stuga i Sölvesborg. Han var vid medvetande ända till sitt sista andetag. Vi höll varandra i handen, och han sa ”I’m leaving, so hold me”, så jag kramade om honom och sa ”I love you” och sedan lämnade han… säger hon med allvarlig röst.

– Han dog stilla och jag är så enormt lycklig över att jag fick rå om honom och dela den stunden med honom. Att jag fick chansen att säga hej då. Inte för att jag var redo, för det är man ju aldrig, men att det blev så lugnt och fridfullt.

När Andrew dog var Linn i sjätte månaden och i februari 2017 föddes Alex. Liksom Anna hade nu flyttat till lilla Sölvesborg och alla visste vad hon gått igenom.

– När jag kom in i mataffären kunde folk komma fram och gråta när de såg mig. Jag kände mig lite som en apa i en bur.

Även Anna var välkänd i samhället.

– För mig var det vårdnadstvist och rättegång och folk gick och krävde ut dokument från tingsrätten för att läsa om det. Jag kände mig väldigt utsatt. Att flytta tillbakatill Sölvesborg från Malmö kändes som ett misslyckande. Jag gick inte ens ut för att jag skämdes så mycket, berättar hon.

Samtidigt hade Linn börjat i en mammagrupp på bvc.

– Jag har bott i Sydney och levt storstadsliv och rest mycket. När jag satt i mammagruppen hade jag svårt att relatera när de andra pratade om att deras makar inte städade under soffan.  Sjuksköterskan insåg att jag behövde träffa någon som hade lite annan bild av världen och då föreslog hon Anna som också var ensamstående mamma och inte levde idyllen med villa, volvo, vovve.

”Jag är säker på att Andrew hade ett finger med i spelet när Anna och jag träffades”

Linn var till en början inte intresserad av att ses eftersom hon mådde så dåligt efter Andrews död, men eftersom hon tyckte så mycket om sjuksköterskan, som dessutom var Annas syster, kände hon att hon var tvungen att träffa Anna.

– Det var kärlek vid första ögonkastet, säger Linn, och Anna nickar instämmande:

– Jag har fått höra från Linns och Andrews vänner att jag påminner om Andrew, säger hon.

– Jag är säker på att han hade ett litet finger med i spelet när Anna och jag träffades, menar Linn.

I varandra hittade de inte bara tröst i sin sorg utan även en styrka gentemot andra människor.

– Alla kände ju till oss och våra historier. Det var skönt att träffa Linn för hon tänker också ”skit i vad andra tänker, det viktigaste är vad du själv vill”. Vi fick gå tillsammans där och skita i de andra och göra det bästa av det.

Hoppas på att flytta permanent

Efter att ha umgåtts varje dag i Sverige valde vännerna i oktober 2018 att ta nästa kliv.

– Jag och min exman hade planerat att vara utomlands en stor del av föräldraledigheten och det var en enorm sorg för mig att det inte blev så, berättar Anna.

– Sedan när jag fick föräldradagarna efter vårdnadstvisten visste jag att det var det jag ville göra. Linn skulle resa hit och vi träffades ändå varje dag… fortsätter hon men avbryts av en skrattande Linn:

– Ärligt talat, du hade inget val. Jag sa ”Anna, nu packar vi väskorna, för jag vill inte göra detta ensam!”

– Antingen backpacka i Asien själv med en 2-åring eller göra det här med Linn. Jag har inte ångrat mig en sekund! utbrister Anna.

Linn och Alex.

För Linn var Dubai en dröm som fick ett abrupt slut i och med Andrews sjukdom.

– Dubai var ett oavslutat kapitel. Jag kan inte säga att vi har flyttat hit, men jag investerar i fastigheter här och min dröm är att fortsätta investera och hitta ett sätt att kunna livnära mig på det. Jag vill bosätta mig här permanent, men har inte möjlighet att göra det ännu.

Och även barnen trivs.

– Jag trodde att det skulle vara mycket tuffare för dem, att de skulle sakna kompisar, förskola, rutiner och hemmet men de anpassade sig efter… Vad tog det? En vecka? säger Anna.

– När de varit vid poolen två gånger ville de inte tillbaka till Sverige igen, skrattar Linn.

Drömmer om att träffa någon

Det märks verkligen att de är bästa vänner. De fyller i varandras meningar, skrattar åt samma saker och uppskattar varandras olikheter.

Det jobbigaste med flytten är att vara ifrån pojkarnas morföräldrar. Eftersom både Linn och Anna har varit ensamma mammor sedan start, har deras respektive föräldrar spelat stor roll i såväl deras som sönernas liv.

Är pojkarna också bästisar?

– De är som bröder. Bästisar ibland och bråkar ibland. Det är roligt att kunna dela föräldraskapet med någon annan och skönt för pojkarna att ha någon att busa med, säger Linn.

Hur är det att dela hushåll och familjeliv med sin bästa vän?

– Jag kan säga, att jag inte kan leva utan Anna just nu, fnissar Linn. Hon är väldigt organiserad och duktig på att få saker gjorda. För mig är det som att ha en fru, det enda som inte funkar så bra är sexlivet, garvar hon.

Anna skrattar och fyller i:

– Det är non existent! Jag skrattar lite här, och jag hoppas att Linn inte blir arg nu, men det här att det flyter på med andra kvinnor… Linn är inte riktigt som andra kvinnor i det avseendet. Ligger steget före, det gör hon inte.

– Vi drömmer båda om att träffa en ny man, men vi njuter av att få leva med varandra just nu. De här samtalen vi har, allt vi har upplevt på den här resan som är ganska läskig, det kommer vi nog att sakna när vi lever med en man. Det enkla i att dela det med en kvinna.

Vad händer när någon av er träffar kärleken?

– Vi har sagt att vi får gå igenom en process då. Om jag skulle träffa någon som Anna inte tycker om kommer det inte funka, flinar Linn, och Anna fyller i:

– Vi har ju redan träffat folk och haft de här samtalen. Linn har ju en enorm sorg men är inte sviken på samma sätt som jag är, så hon har enklare att lita på folk, medan jag är mer skeptisk. Det kan vara bra i Dubai, som är en plats där människor många gånger kan vara utbytbara. Och det går så snabbt, även i dejtingvärlden. Ena sekunden vill folk gifta sig och i nästa hör de inte ens av sig, säger hon och vänder sig mot Linn:

– Av de erfarenheter vi har hittills så säger du till mig att satsa och våga lita på någon, medan jag försöker hålla dig från…

– Att gifta mig!

– Med en shejk!

”Vi är lika i vårt mindset och vill utmana oss själva”

Hemma i Sverige är det många som har ifrågasatt mammornas val att bosätta sig i Dubai, men de är vana vid att gå sin egen väg:

– Det finns nog ganska många människor som tycker att vi är idioter. När vi sa upp förskoleplatserna, jag sa upp mig, vi hyrde ut husen. När jag stod där på perrongen med barnvagn och 15 väskor… och hur många kilos övervikt hade du Linn?

– 70 kilo! Men vi fick igenom det.

– Vi är lika i vårt mindset och vill utmana oss själva, säger Anna.

– Vi har båda familjer som kan bli otroligt frustrerade på oss och alltid har undrat varför vi inte bara kan nöja oss. Det är därför vi funkar så bra tillsammans, fortsätter hon.

Kvalitetstiden med barnen har ökat

I Dubai är det inte vanligt att vara singelkvinna eller ensamstående mamma och eftersom Linn och Anna bor ihop måste de också vara tydliga med att de inte är ett kärlekspar eftersom homosexualitet är olagligt.

– Pojkarna säger mamma till oss båda så när vi är på lekplatsen måste vi vara övertydliga med att ”det där är mamma Linn” och ”det där är mamma Anna”, förklarar Anna.

Anna fyller i:

– I Sverige jobbade jag heltid och satte Louie på förskola tidigt eftersom jag bara hade hälften av alla föräldradagarna då. Här har kvalitetstiden med honom ökat enormt. Vi kan ha roligt med barnen och behöver inte stressa över städning eller känna oss otillräckliga. Jag kan uppleva att svenskar tycker att det bara finns ett sätt att uppfostra barn på, medan jag tänker att det finns en hel värld utanför Sverige med barn som mår bra.

Ljudet från leksaksbilarna letar sig igenom skärmen och pojkarna börjar hoppa upp i sina mammors knän. Det är dags att börja avsluta samtalet så att ännu en dag kan ta vid i soliga Dubai.

– Bye bye, vinkar Alex från Linns knä.

Sugen på mer feelgoodläsning? Då ska du spana in: Frida blev gravid med semesterflirten: ”Syrran var med på föräldrakursen”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + hudvårdskit från SENSAI för 199 kr. Köp nu!