Trött på att vabba? Din telefon kan vara boven till sjukdomarna

Tidigare studier har konstaterat att våra mobiltelefoner är bland det smutsigaste vi har i våra hem. Egentligen är det inte så konstigt, eftersom telefonen får följa med många av oss överallt. Vi har den i lokaltrafiken, på toaletten och ibland lånar vi även ut den till barnen. Allt detta sammantaget blir telefonen en stor smittspridare.

En ny undersökning av SSI (på uppdrag av life science-bolaget Enzymatica) visar att hälften av alla familjer använder telefon och läsplattor på toaletten. 7 av 10 familjer har sedan med sig telefonen till köket. Vad vi däremot inte gör är att hålla den ren.

– Hälften av dessa familjer låter alla familjemedlemmar använda deras mobiler eller surfplattor. Var tredje familj rengör dessutom aldrig sin mobil eller surfplatta. Eller så rengörs de mindre än en gång per halvår, vilket skulle kunna leda till en ökad risk att bakterier och virus sprids under ”vabruari”, säger Mats Clarsund, PhD och forskningschef på Enzymatica.

Studien gjordes på 1000 personer från Sverige, i åldrarna 25 till 50 år som har barn i åldrarna 4 till 12 år. Undersökningen ägde rum nu i februari i år.

Varför ska jag rengöra surfplattan och telefonen?

En studie presenterad 2013 undersökte i fall telefonen kan vara en bidragande orsak till att sprida säsongssjukdomar. Som väntat visade studien att det vanligaste sättet att sprida sjudomar är genom "hand till hand"-kontakt. Allt ifrån att skaka händer till att röra vid samma handtag. Därför visade det sig att telefonens bakterier (trots dess mängd) inte alltid behöver vara den största smittorisken. Med ett undantag – om du delar telefonen med andra. Så i småbarnsfamiljer, där telefonen delas mellan familjemedlemmar är smittorisken via telefonen stor.

Dessutom kan telefonen vara en bov vid tider för vinterkräksjuka. Enligt Smittskyddsinstitutet så smittar vinterkräksjukan indirekt. Det vill säga att det kan räcka med väldigt små partiklar från någon som kräkts för att smittan ska vara framme. Det i kombination med att hälften av oss har med sig telefonen på toaletten, kan leda till smitta.

Hur ska jag rengöra telefonen och paddan då?

Frågar du leverantörerna av telefonerna så ska deras utrustning inte rengöras med alkogel eller liknande. De rekommenderar i stället att man dagligen torkar av sin telefon med en torr eller lättfuktad luddfritrasa. Det här tar ju dock inte bort bakteriehärden. Så, med deras varning ändå nämnd; så finns det olika metoder att ändå rengöra sin telefon med alkogel och/eller handsprit.

Elektronikbutiker säljer rengöringsservetter för skärmar, och vissa av dem säger sig ta bort upp till 99 % av de smittsamma bakterierna på din telefon. Många använder också en luddfri trasa med lite alkogel på.

Vill du vara med i vår mammagrupp de luxe på Facebook? Gör som över 17 000 andra och följ oss även där

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 3 nr av mama för endast 99 kr. Köp nu!