Trots är jobbigt men nödvändigt.

Trots är utveckling – därför trotsar barn

Trots är utveckling. Det är jobbigt, men ändå utveckling. Vi Föräldrars barnpsykolog Malin Bergström ger bästa tipsen för hur trotstiden kan bli lättare.
Evelina Hertz

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Trotsåldern börjar vid 2 år

– Vi pratar om en period i barnets liv när humöret är extremt labilt vilket beror på antingen för mycket eller för lite utveckling. Antingen är barnet frustrerat för att hjärnan sprakar av utveckling. Eller för att han eller hon ännu inte kan prata så att andra förstår, och blir tokig av frustration över det, säger Vi Föräldrars barn­psykolog Malin Bergström.

Hon menar att de flesta barn går igenom två stora trotsperioder under sina fyra första levnadsår. Den första sker runt 18 månader och den andra brukar komma när barnet är mellan 2,5 och 3 år. Ibland kan det under de här perioderna kännas som att man inte gör annat än bråkar ­hemma.

– Försök komma ihåg att ”både jag och mitt barn är offer för den här utvecklingen”. Det är så mycket som händer hos barnet rent neurologiskt som ­bidrar till att förklara humöret. Genom att förstå det lägger man skulden utanför barnet, vilket jag ­tycker om. Det synsättet hjälper också en själv att bli mindre arg och provocerad, säger Malin Bergström.

Hur göra när barnet trotsar?

Något som utmärker den första trotsperioden runt 18 månader är att den egna viljan hos barnet börjar ta form, och att hen lär sig använda ordet ”nej”. Alla övergångar – som att klä på sig, gå iväg på morgonen och lägga sig på kvällen – börjar bli förknippat med protester. Det gäller även sådant som att borsta tänderna eller bada.

– Som förälder får man verkligen försöka hålla humöret uppe och lugna, avleda och samla ihop för att hjälpa barnet. Jag tycker att man ska tänka på att det är ett oerhört litet barn som hittills har lagt allt fokus på att kunna röra sig. Det är första gången barnet erfar sin egen vilja, och att barnet överhuvudtaget kan påverka sin omvärld är en alldeles ny erfarenhet. Man ska ­aldrig diskutera med en 18-månaders utan det är ett barn som man ska hantera - med respekt, värme och kärlek, säger Malin Bergström.

Läs mer: När ditt barn trotsar – gör så här

Trots ska inte uppmuntras

Som förälder måste man ibland ”köra över” barnet genom att stoppa, ta ifrån eller lyfta bort. Det viktiga är att visa att man gör det av omsorg. Det kommer barnet att förstå om man är förutsägbar och ger hen mycket kärlek, även om det är bråkigt ibland.

Men lugn, att vara förutsägbar betyder inte att man som förälder alltid måste bemöta barnet på exakt samma sätt.

– Det kan vara bra att skoja ibland och ”jaga” barnet även om det är busigt och att inte göra en så stor grej av det som barnet inte vill. Man gör lite olika beroende på situation. Se till att ni har en mysig stund varje dag där du är följsam och låter barnet styra, då ni bygger tillit. Barnet behöver också mycket ­fysisk omsorg och kärlek, så gosa med det! Det finns barn som inte vill det men då kan man i alla fall sitta nära och kanske ge nappen, säger Malin Bergström.

Läs mer: Barns utveckling 1,5–3 år – så här funkar det

Barn har svårt att dela med sig

Något som brukar vara svårt för barn i den här åldern är att dela med sig. Som förälder kan man bli orolig för att barnet aldrig ska lära sig att ”leka snällt”. Men den oron är obefogad, menar Malin Bergström.

– Man kanske tror att ens 18-månaders ska bli en liten furste, men barnet kommer att få sina törnar av andra barn på förskolan eller öppna förskolan och lära sig. Studier visar att barn som inte vill dela med sig när de är små, faktiskt blir extra bra på det när de blivit större. Bråket handlar alltså inte om att barnet är egoistiskt utan att det tränar på att vilja dela med sig, det är bara det att övningen börjar med motsatsen, säger Malin Bergström.

Trotsåldern har olika perioder

Sedan, efter några månaders återhämtning, är det dags igen. Trotsperioden som infaller när barnet är mellan 2,5 och 3 år ser ofta lite annorlunda ut. Många föräldrar kan uppleva att deras barn plötsligt byter personlighet och blir jätteargt över en natt.

– Det är klart att det finns barn som går igenom den här perioden utan att man märker det, men för de flesta brukar det vara svårt. En del barn söker bråk väldigt raffinerat för att de vill bråka. Det finns teorier om att det är rent neurologiskt och beror på att det sker så sjukt mycket utveckling i den här åldern. Det kan också bero på att barnet tar ett språng i sin tankemässiga utveckling, kan börja ­uttrycka sig mer när språket lossnar och därmed får för sig att det ska kunna styra saker, säger Malin Bergström.

Läs mer: 3 saker föräldrar behöver veta om trots och bråk

 Sparar utbrotten till hemmet

En annan anledning kan vara att barnet är helt slut efter förskolan eftersom hen ännu inte har förmågan att ta pauser från lek och intryck. Därför kan det vara bra att kolla med förskolan hur det funkar där – ofta är barnet lugnare tillsammans med andra och beter sig ”värst” hemma.

– Barnet sparar utbrotten tills det kommer hem eftersom det är tryggast hemma. Det kostar på för små barn att hålla ihop under dagen, och priset betalas hemma med föräldern, säger Malin ­Bergström.

Man kan uppleva att barnet söker bråk, och ibland behöver barnets ilska helt enkelt bara få komma ut, förklarar hon. Men de långa utbrotten är ändå jobbiga för barnet. Därför är det bra att försöka undvika dem (även om det inte alltid går). Ett knep är att få barnet att tro att hen har makt och bestämmer – utan att hen egentligen gör det.

– Säg ”Nu ska vi gå hem från parken om tio minuter så kan du säga till mig när det har gått tio minuter?” Eller köp fem par likadana byxor och låtsas att barnet har samma byxor jämt. Man ska inte trycka till barnet, men inte heller låta barnet styra familjen. Var så följsam som du kan med gott humör. När du har trampat över dina egna gränser så till den milda grad att du blir förbannad eller tycker att barnet förstör är det inte bra, säger Malin Bergström.

Är det okej att bli arg på sitt barn?

Men hur gärna man än vill hålla sig lugn som förälder kan det emellanåt kännas omöjligt. Ibland blir man helt enkelt förbannad på sitt barn. Hur ska man tänka kring det?

– Jag tror att en orsak till att man blir väldigt arg ibland är att vissa barn lyckas reta upp en så att man känner att de borde tryckas till i stunden, att ”nu jävlar får det räcka”. Det blir en maktkamp och det är mänskligt! Men om man kan är det bra att påminna sig om att det inte är inte den uppfostringsprincipen som enligt forskning och erfarenhet kommer att bära en längst. Om man istället kan välja sina strider och avleda så är det bra, säger Malin Bergström.

Läs mer: Så hanterar du barn som bråkar

Vissa vuxna är känsligare

Ens egen och barnets personlighet har också betydelse. En del barn och vuxna är känsligare än andra för bråk och skrik. Har man temperament från början ska man inte tro att det försvinner bara för att man får barn. Däremot är det i så fall viktigt att kärleken är lika högljudd.

För att orka som förälder behöver man stämma av hur man själv mår. Sover jag okej? Skrattar jag ibland? Får jag ­andningshål utan barnet när jag kan fylla på energi?

– Det kan vara så banalt som att skapa ett mentalt fönster genom att tänka ”På torsdag är det Hela Sverige bakar och då ska jag titta på det SJÄLV och dricka kaffe”. Eller ”Snart ska jag gå ut med min kompis och dricka vin”. Men det kan också vara så att man inte vill vara hemifrån utan barnet, och det är också okej, säger Malin Bergström.

Måste man sätta gränser?

Ibland får man höra att man måste vara konsekvent och sätta gränser när barnet ”trotsar” – något som kan poppa upp i huvudet när barnet ligger på köksgolvet en tisdag och skriker efter glass. Malin Bergström menar att det inte är så himla viktigt att vara konsekvent genom att alltid säga nej i den typen av situationer. Små barn fungerar nämligen sällan så att de slutar fråga efter saker bara för att man säger nej.

– Jag tycker inte att man ska vara konsekvent, för det ger en föreställning om att barn kan ”styras upp” vilket inte är min erfarenhet. Man kan säkert styra upp det om man är väldigt principfast, men de flesta av oss funkar så att vi tar en glass ibland. Är man lite vanligt ”halvslapp” tycker jag att man ibland kan ge en glass och ibland inte ge en glass.

Summan av kardemumman är att även om det i perioder kan verka hopplöst är faktiskt detta trots något positivt som vi alla ­behöver gå igenom.

– Trots är jobbig utveckling, det är jobbigt – men ändå utveckling. Så bryt ihop och gå vidare tillsammans med ditt barn, säger ­Malin Bergström.

Läs mer: Barns utveckling 0-6 år

Artikeln publicerades i mars 2017.