sömnmetoder

Trollmor - när ska du få sova?

En sak kan man vara säker på efter bebis – man får sova väldigt lite. Men du kan skriva upp att det finns många sömnmetoder! Här presenterar vi några av de vanligaste.  
Anna Björkman och Emma Eriksson Lundin

Att inte få sova är en riktigt fin gammaldags tortyrmetod! När du får en bebis kommer du få veta precis allting om den!
Nä, nu skojar vi bara – lite. Så farligt behöver det inte vara, men i ärlighetens namn verkar det finnas precis lika många sömn­metoder som världsrekordtrötta föräldrar. Precis som med amning, smärtlindring och frågan vad som är bäst – kejsarsnitt eller vaginal förlossning, tvistas det mellan läkare och självutnämnda supermammor och oss vanliga målsmän hur man egentligen ska göra för att få bebisen att sova.

När bebisen är alldeles nyfödd sover den mest hela tiden, 17–18 timmar om dygnet de första veckorna och cirka 15 timmar när barnet blivit tre månader. Men inte i sträck. Snarare tre–fyra timmar åt gången, både under dagen och natten, vilket innebär att även du plötsligt får ett minst sagt sönderhackat sovschema.

Man ska upp och mata och byta, och ibland får bebisen dessutom för sig att det vore hemskt kul att leka. Sen samma sak, hela dagen lång. Har man inte fått sova ordentligt på natten då, gör sig det där med tortyren rätt påtagligt gällande.
 

Anna Wahlgrens Sova-hela-natten-kur

Den både beundrade och kontroversiella niobarnsmamman Anna Wahlgren, 66, propagerar för egna metoden, ”Sova-hela-natten-skolan”, och skriver på annawahlgren.com att ”På samma sätt som föräldrar gör det möjligt för sitt lilla barn att äta, varje dag, utan tycka synd om den lilla kraken som ju faktiskt måste få sin mat för att överleva, måste föräldrarna göra det möjligt för sitt lilla barn att sova, varje natt, utan att tycka synd om den lilla kraken som ju faktiskt måste få sin sömn för att överleva”.

SÅ HÄR GÅR DET TILL:
– Ha fasta och tillräckliga sovtider, och fasta och tillräckliga måltider. Vid läggning ska föräldrarna ha en attityd av självklarhet. – Föräldrarna måste ta ledningen över barnens sömn, proklamerar Anna Wahlgren.
– Barnet i egen säng senast vid cirka tre veckors ålder. Eget rum (eller hos syskon) senast efter fem månader.
– Barnet ska skratta och glädjas före läggningen (om det så krävs att kittla det) som ska vara kort och saklig.
– Det ska vara mörkt i rummet, så att inga synintryck stör.
– Riktigt små barn kan sova i sin vagn, den kan man rulla (”vagna”), bebisen i egen säng kan man buffa på rumpan och säga en ramsa fyra gånger. Efter ett par nätter ska det räcka med ramsan, som utlöser en betingad reflex så barnet kommer till ro. Barnet ska somna själv i sängen och lära sig att det är tryggt där. Ta inte upp barnet för att trösta. Det ger motsatta signaler. Måste du byta blöja så gör det i sängen i mörker. På natten händer ingenting spännande.
– Amma inte barnet till sömns om det är över tre veckor gammalt.

Emellertid är Wahlgrens förfaringssätt omtvistat, framför allt för att hon förespråkar att barn sover på sidan eller på magen. Det är, hävdar svenska barnläkare, olämpligt. De anser att spädbarn ska sova på rygg för att inte riskera plötslig spädbarnsdöd. Wahlgren kontrar med att metoden alltid ska kombineras med andningslarm, och att metoden fungerar även om bebisen ligger på rygg…

Elisabeth Pantleys Mata till sömns/Ingen gråt-metod

SÅ HÄR GÅR DET TILL:

– Amma eller ge flaska, men låt inte barnet somna helt.
– När barnet blir sömnigt, bryt vakumet med fingret och ta bort nappen eller bröstet. Om barnet
söker efter bröstet, försök stänga dess mun genom att hålla ett finger under hakan och trycka strax under underläppen medan du vaggar barnet. Om det gnäller eller kämpar emot, ge bröst eller flaska igen, men upprepa proceduren när barnet suger mindre. Gör om processen tills barnet somnar själv.
 

Femminutersmetoden

SÅ HÄR GÅR DET TILL:

Femminutersmetoden går alltså ut på att låta barnet (inte yngre än fem månader) somna själv i sängen och inte ta upp det hur mycket det än skriker. Man ska vänta utanför rummet, och med femminutersintervaller gå in och klappa och söka lugna barnet. 

Man måste vara konsekvent. Efter några dagar, cirka tre, men ibland ännu längre (alltid individuellt) lär sig bebisen att somna in själv och sova hela natten. Förespråkarna för femminutersmetoden menar att det är för barnens egen skull, eftersom det är livsviktigt att sova, och att man på det här sättet visar barnet att man litar på att det klarar sig på egen hand, därmed blir det tryggare i sig själv. Kritikerna anser att det blir precis tvärtom.

Dr William Sears Sova tillsammans-metod

SÅ HÄR GÅR DET TILL:

– Här kan man antingen välja att ha barnets säng nära den egna, låta barnet sova i samma säng eller i  speciella ”sidosängar” som man hänger på den egna sängen, som en liten balkong, där du når barnet på en armlängds avstånd. Tanken är att barnet ska sova i samma rum som föräldrarna och ha konstant kontakt.
– Smek barnet och ge värme och skapa en samhörighet med barnet genom regelbunden kroppskontakt och kommunikation. Om barnet börjar gnälla mitt i natten sträcker du bara ut en hand och återupptar kontakt. 

Janet Brownlees Ritualmetod

SÅ HÄR GÅR DET TILL:– Utforma en läggdags-ritual som ni följer rutinmässigt vid samma tid varje kväll. Ett varmt bad, mys i soffan, en sång eller sagoläsning beroende på hur gammalt barnet är. Det kan vara så enkelt som en kortare ramsa som du upprepar metodiskt under blöjbytet. Det får inte vara för långt eller för spännande. Ganska snart går ritualen in i barnets undermedvetna och det kopplar samman ritualen med den
mysiga sängen och sömn.
– Lägg barnet i sin egen säng. Det är viktigt att barnet redan från början associerar sömn med sin egna säng. Det skapar i längden trygghet i barnet. Om ni är på resa eller på besök
hos någon kan man ta med något från den egna sängen, en filt, favoritnallen eller en kudde och försöka återskapa barnets egna säng så bra det går.
– Om barnet vaknar på natten, låt det komma till ro på egen hand innan du kommer rusande. Självklart tittar du till barnet om gråten utvecklas till gallskrik.

Amma till sömns amningsmetoden

SÅ HÄR GÅR DET TILL:

En del samsover med barnet bredvid sig i sängen, och ger bröstet, tills mamma och bebis somnar nästan samtidigt. Under natten kan barnet äta utan att man måste gå ur sängen (och har man inte druckit alkohol är sannolikheten minimal att man lägger sig på sitt eget barn), om mamman sover i en exempelvis lättöppnad morgonrock är det inte ens säkert hon vaknar när barnet vill amma. Närheten är total och bebis och mamma kan tanka trygghet av varandra. Nackdelen är att barnet kanske inte vill somna innan föräldern själv går och lägger sig, samt att det kan bli svårt att senare sluta med amningen.    

Dr Harvey Karps Livmoder-metod 

SÅ HÄR GÅR DET TILL:

– Sängen/vaggan ska vara trång. Bygg upp med kuddar och filtar runt barnet. Prata med låg och lugnande stämma, få barnets uppmärksamhet så det förstår att du kommer att ta hand om det.
– Lägg barnet på sidan eller på magen. Det lugnar barnet då det inte har möjlighet att röra på armar och ben i samma utsträckning. När det börjar somna vänder du det försiktigt på rygg.
– Härma ljud och rörelser som barnet upplevde i magen. Susa med munnen, humma, mumla samtidigt som du stöter vaggan/sängen/vagnen kraftigt och ryckigt.

Sussa säkert

Det händer MYCKET SÄLLAN, men ibland avlider små bebisar till synes oförklarligt i sömnen, det kallas plötslig spädbarnsdöd och det finns många teorier om vad det beror på, men ännu ingen officiell medicinsk förklaring.

För att din bebis ska sova så säkert som möjligt, rekommenderas följande:
– Låt barnet sova i föräldrarnas sovrum.
–Bebisen ska sova på rygg, inte på magen eller sidan.
– Ha hellre tunna filtar än stoppade täcken till bebisens säng, se till att barnet kan röra sig ordentligt under dessa.
– Placera bebisen med fötterna vid fotändan av sängen, så den inte hamnar för långt ner under täcket och överhettas.
– Rök absolut inte! Vare sig under graviditeten, amningen eller runt bebisen.

Publicerad i mama gravidbibel 2008.