Foto: Emily Dahl

Trebarnsmamman Susanne Magelsen: ”Jag älskar min bulldegsrumpa!”

Mjukare mage, läckande bröst, en rumpa som ”ramlat ner” en våning… Att kroppen förändras när vi fött barn är ingen hemlighet – ändå ser vi den sällan på bild i våra flöden. Möt fem mammor som vill ändra på det! Här är trebarnsmamman Susanne Magelsen som stolt visar upp sin mammakropp.

Susanne Magelsen

Ålder: 41

Familj: Johan, 44, Philip, 20, Felicia, 18, och Noelle, 10 månader. 

Bor: Floda utanför Göteborg. 

Gör: Föräldraledig grundskolelärare. 

Det värsta grundskoleläraren Susanne Magelsen, 41,vet är att vara med på bild. Hon känner sig alltid obekväm och blir sällan nöjd med resultatet. Hur kommer det sig då att hon gärna visar upp sin kropp i bara underkläder på mama?

– I det här sammanhanget, där det handlar om att hylla mammakroppen, kan jag gärna fotas i bh och trosor. Det här är faktiskt själva motsatsen till att blotta sig, att bli så bortskämd och ompysslad av ett gäng andra mammor med samma agenda i fotostudion. Det känns fint att stå enad tillsammans med andra kvinnor som vill lyfta fram ett positivt kroppsideal, säger Susanne och fortsätter:

– Och om jag kan ge lite extra kärlek till min kropp, som är så fenomenal, vill jag ta chansen att göra det. 

Susanne har tre barn, Philip, 20, Felicia, 18, och lilla sladdisen Noelle, 10 månader. De två första fick hon vid 20 och 22 års ålder. Då var hon mest förundrad över att hon blev smal så snart igen. När det tredje barnet växte i magen 18 år senare var fascinationen över kroppens otroliga förmågor så mycket större. 

– Nu tänker jag mer på hur fantastisk huden är som anpassar sig, hur stark kroppen är som klarar att nära och föda barn och hur många smarta funktioner det finns, som bara sker av sig själv. Det här med att mjölken bara sätter ingång – hur bra är inte det? 

Större eller mindre efter förlossningen? Du är bodylicious oavsett, precis som läsarmamman Susanne, här med dottern Noelle, 10 månader. Foto: Emily Dahl

Det har inte varit självklart för Susanne att kroppen fungerar helt felfritt, vilket förstärker hennes tacksamhet när den faktiskt gör det. När de äldsta barnen var små drabbades hon av en borreliainfektion och den kroniska följdsjukdomen Ménières sjukdom – en sjukdom i innerörat som ger återkommande anfall av yrsel. Under två år var hon väldigt sjuk, fick bo på sjukhus och i princip lära sig att prata och gå igen. Yrselattackerna och den stundtals svajiga balansen kommer alltid att vara en del av livet, därför är det extra viktigt för henne att lyssna på kroppen och samarbeta med den.

– Varje liten del av mig, varje ärr och form, visar vad jag har gått igenom i livet. Det här är jag – och jag är så glad för allt min kropp har klarat av.

"Jag uppskattar rumpan mer nu"

Susanne pratar gärna om hur kroppen känns, men skrattar gott när hon reflekterar över hur den ser ut, det hör inte till de vardagliga samtalen nu för tiden. Men hon konstaterar att Susanne 2.0 har en annan sorts rumpa än den hon hade som 20-åring.

– Jag hade en bulligare rumpa tidigare, jag fyllde verkligen ut byxor om man säger så. Men nu har den blivit lite som en bulldeg som flyttar sig ner mot benen om man skulle dra en brödkavel över den, säger hon och fortsätter:

– Men jag vill verkligen poängtera att jag uppskattar rumpan mer nu, trots att den nästan har försvunnit! Den är ju fantastisk eftersom den bär spår av Noelle. Den är förändrad, men den kommer säkert tillbaka, eller?

Susannehar en okompliceradrelation till sin kropp i dag, men som mamma till två vuxna barn behöver hon jobba med den positiva inställningen för deras skull.

– Barnen möts dagligen av snygga och vältränade kroppar i sociala medier, man fokuserar så mycket på yta där kroppens fantastiska funktioner och inre kvaliteter inte får lika stor plats. Man får likes och blir accepterad via selfies och det är svårt att räcka till. Vi pratar ofta om vikten att acceptera sig själv, och att hitta en balans för att må bra, och känna att man duger.

Foto: Emily Dahl

Stylist: Meghan Scott

Hår och makeup: Petra Stenhammar/agent bauer

Här är fyra andra kroppsstolta mamas: Fi Lindfors, Tina BrotkeJennifer Lofland Gustafsson och Foki Soirak.

Fi och döttrarna Charlie Marielle och Bonnie Corinne på omslaget av mama nr 6, som finns i butik nu. Foto: Emily Dahl