Trebarnsmamman Madelen blev miljonär före 30 – så här sparar familjen pengar
Madelen Larsson är trebarnsmamman som, tillsammans med sin sambo, har lyckats uppfylla flera av sina livsdrömmar genom smarta strategier för att spara pengar. Nu delar hon med sig av sina bästa tips tills barnfamiljer som bli bättre på att spara.
Madelen Larsson, 31, hade drömt om ett nybyggt hus sen hon var 15 år gammal. När hon och hennes pojkvän flyttade ihop, direkt efter gymnasiet, hade de låga inkomster. Ändå sparade Madelen pengar varje månad, för att ta sig närmare målet.
– Drömmen väldigt levande för mig, och jag tvivlade aldrig på att jag skulle nå den.
Kort efter att paret flyttade ihop började de plugga. I dag jobbar Madelen som lärare och har tre barn. Trots att paret varit både föräldralediga och jobbat deltid i omgångar under åren som småbarnsföräldrar har du lyckats fortsätta spara.
Handlar bara på rea
Hon och hennes sambo har anammat en livsstil där de bara handlar på rea, och hur de bara konsumerar behovsstyrt.
– Vi har inga kostnader som slinker i väg på energidrycker, en kaffe på stan eller en pizza i bara farten. Det inte är prioriterat för oss. När man inser att man kan få något så mycket större för sina pengar om man använder de medvetet så händer något med ens förhållningssätt.
– Som kläder, till exempel: vi har inte behov av att dyka upp i nya outfits hela tiden. Klädindustrin är inte bara en stor belastning för miljön, det är också väldigt kostsamt att köpa mycket kläder. Även billiga kläder är dyra när man köper kläder i en orimlig mängd.
Anpassar sparande efter inkomst
Madelene understryker också hur de ser till att bara konsumera behovsstyrt, och hur de ifrågasätter konsumtionsnormerna i samhället.
– För att göra den resan som vi gjort måste man förändra sin syn på pengar, men också att göra en djupare resa i sig själv och reflektera över sitt konsumtionsmönster och varför man shoppar.
Ungefär hur mycket sparar ni i reda pengar varje månad?
– Det har varierat i förhållande till hur våra inkomster och utgifter sett ut. Vi har alltid levt väldigt sparsamt. När det varit som svårast kunde det handla om några hundralappar, och under bättre tider har vi kunnat spara upp till 15 000 kronor i månaden.
När parets inkomster har ökat, har de även sett till att öka sparandet.
– Man kan tänka så här: Om en ensamstående förälder klarar att leva på sin lön och försörja två eller tre barn, så bör en familj med två inkomster klara av att spara i princip en hel månadslön. Allt handlar om prioriteringar och medvetna val.
Pengarna sparar de framför allt på sparkonto eftersom de ska användas på kort sikt, men de har även en del av sparat i aktier och fonder.
Fakta: Madelene
Namn: Madelen Larsson
Ålder: 31
Familj: Sambon Erik och tre barn.
Bor: Sandviken
Gör: Lärare
Instagram: Miljonmålet - Lev MER på MINDRE
Säljer vidare ”dubbelbegagnat”
När barnen växer så det knakar kan det, som småbarnsförälder, ibland kännas som om halva lönen går åt till galonbyxor, vinteroveraller och gummistövlar. Madelen varnar för tankesättet ”jag köper nytt, och får tillbaka hälften när jag säljer”, och menar att man då lurar sig själv när man köper nya kläder som man sedan säljer vidare.
– Fokus ska ligga på att köpa kläderna billigt! Om du köper en nyproducerad tröja för 199 kronor i butiken och säljer den vidare för 30 kronor kostade alltså tröjan 169 kronor. Köper du i stället en begagnad tröja för 30 kronor, och säljer den vidare för 15 kronor har det bara kostat dig 15 spänn. Det är riktigt stor skillnad!
Familjen lägger även stort fokus på att hålla nere matkostnaderna; de köper köttfärs på halva priset, och mixar rotfrukter och baljväxter. Men: Madelen tipsar också om att baljväxter på tetrapack och konservburkar är onödigt dyra, och att man sparar mycket pengar på att i stället köpa torkade baljväxter, koka själv och frysa in i små påsar. De handlar nästan bara mat till kampanjpris, och letar efter varor nära utgångsdatum som säljs till halva priset.
Hade inte sparat om det drabbade barnen
En oro som många föräldrar har är att barnen ska känna av och må dåligt när hushållskassan tryter. Att barnen känner sig utanför i skolan eller bortglömda när konsumtionen minskar och man skär ner på upplevelser som besök på nöjesfält, vattenland och museum.
Kan du ibland känna att ert sparande ”drabbar” barnen?
– Nej, om det drabbade barnen skulle jag inte göra det. Den dagen barnen inte vill att jag köper kläder second hand till dem kommer jag sluta med det. Men barnen vet vilka fördelar som finns med att vi sparar pengar. Jag tror också på att det ligger mycket i att normalisera att köpa i andra hand. Vi gör det även med cyklar, säsongsutrustning som skidor, skridskor.
Det Madelen och hennes sambo framför allt bestämt sig för att säga nej till är något många andra föräldrar också säger nej till: Barnkalas på lekland och andra platser.
– Vi tycker det är galna pengar att lägga på barnkalas när det finns så mycket annat roligt man kan göra på kalas som inte är i närheten av de summorna.
Till sist: Vad har du för tips till föräldrar som känner att de har svårt att spara pengar nu när det ekonomiska läget är så tufft?
– Sänk tröskeln för vad som är ett sparande! 100 kronor i månaden är ett sparande, lika så 300 kronor. Tänk många bäckar små, avstår du något och lägger till en bättre vana så har du plötsligt sänkt dina kostnader och mer pengar kan sparas! Våga tro på din dröm och din förmåga!
Bästa tipsen till föräldrar som vill spara pengar i kristider
Hygien
Vill man spara in pengar på hygienartiklar är det smart att börja med potträningen tidigt. Enligt Konsumentverkets beräkningar kostar en årsförbrukning blöjor för barn mellan ett till tre år hela 7 000 kronor!
Ett annat tips är att även sluta med våtservetter tidigare, eftersom dessa kostar omkring 1 500 kronor per år.
Behöver ditt barn krämer för att det har eksem eller har det problem med magen? Vissa av dessa produkter går att få på recept via BVC. Där kan man också spara några hundralappar, eller till och med tusenlappar.
Livsmedel
Hanna Olvemark är kokboksförfattare och driver det populära instagramkontot ”Portioner under tian”. Hon har tidigare tipsat Mama-läsarna om att koka baljväxter själv i stället för att köpa dem på tetrapack, att verkligen ta vara på matsvinnet och att fylla frysen med frysta grönsaker som majs, ärtor och broccoli.
I Vivi Wallins kokbok ”En mammas överlevnadskokbok” finns ännu fler smarta tips, till exempel att alltid frysa in brödkanter som barnet inte vill ha. Dessa kan enkelt förvandlas till goda krutonger till din egen lunchlåda, eller stekas i lite smör, kanel och socker till helgfrukosten!
Fler smarta tips finns på Vivi Wallins populära Instagram-konto Fixa själv.
Kläder och skor
Förutom att köpa billigt, och sälja vidare har vi blivit alldeles för lata när det gäller att lappa och laga på egen hand. Författarna och hållbarhetsentusiasterna Jennie Dahlén och Johanna Leyman har tidigare delat med sig av flera smarta tips till Mama-läsarna på olika lagningstekniker från sin bok ”Klä barnen”.
Re-gifta presenter
Visst har vi alla stått där med en ljusstake, en chokladask eller en barnbok som vi inte riktigt vill ha? Istället för att låta prylarna samla damm kan du faktiskt ge dem vidare nästa gång du är bortbjuden eller om barnen ska på kalas.
Boende
Ekonomijournalisten Carolina Neurath har tidigare uppmanat Mama-läsarna att alltid vara noga med att förhandla sin boränta. Där kan man verkligen spara tusenlappar!
– Man får aldrig nöja sig med bankens första erbjudande. Jag tror ibland att vissa behöver en påminnelse om att en bank inte är en myndighet eller en välgörenhetsorganisation. Det är ett vinstdrivande företag, har Carolina tidigare sagt till Mama.
Hon tipsade även om att låta förhandlingen övergå i mejl, att det är enklare att vara tuffare då än vid ett fysiskt möte eller på telefon. Och att höra sig för med vänner, bekanta och kolleger för att jämföra sin egen ränta med andras.
LÄS MER: Spartips – 69 tips för barnfamiljer
LÄS MER: Portionen under tian-Hanna tipsar: Så kan barnfamiljer äta billigare