Foto: Liderina

Vagina-PT, könsavslöjarfester och moderkaks-mums – så blir ditt 2018

Nytt år, nya trender! mama kikar i kristallkulan och tipsar om hur vi kommer att föda, fira förlossningen och vad vi kommer att ge våra barn för namn. Bland annat. Välkommen till mama-året 2018!

mamaredaktionen

mama first

Vad röstar du på i årets val? Vi på mama röstar för att mammor ska få samma lön som pappor, slippa bränna ut sig, inte behöva oroa sig för att inte få komma in på BB, eller att kidsen ska gå till en underbemannad förskola. Att mammor ska kunna lita på att våra politiker kämpar för en hållbar värld för våra barn. Kort sagt röstar vi för att äntligen sätta #mamafirst. Räkna med att se mer av den hashtagen under året.

Bjud på könsavslöjarfest

När det amerikanska fenomenet babyshower förlorat sin nyhetsglans här i Sverige måste vi gräva djupare – och tidigare. Vad är då nästa steg? Att fixa ett gender reveal party för bebisen i magen så klart! Svarta heliumballonger fyllda med rosa eller ljusblå konfetti säljs redan i svenska partybutiker, och Pinterest är fullt av recept på cupcakes med färgat innandöme. Poppa ballongen eller ta en tugga och avslöja könet på bebben direkt efter rutinultraljudet! (Eller bara strunta i det och låt barnen växa upp utan att könas redan innan hen är ute ur livmodern.)

 

Byt playa mot savann

Glöm Thailand på loven. 2018 är året då barnfamiljen byter Asien mot Afrika. Once in a lifetime-upplevelserna ökar och exempelvis Jambo Tours tar inför 2018 safarin till en mer barnvänlig nivå, med sina specifika juniorresor anpassade för barn 6-12 år. Vad sägs om djungeltrekking, viltspårning och piratjakt i stället för Bamseklubb?

 

Om sanningen ska fram…

…så blir 2018 sanningens år. Vi har tröttnat på fake news och nu är det dags att vädra ut myter och lögner. Coola forskaren Emma Frans, 36 (mamma till Klara, 8, och Valter, 6), är en av dem som går i bräschen med boken ”Larmrapporten: Att skilja vetenskap från trams”,  eftersom hon menar att ”Nuförtiden är alla dagar som första april. Vi behöver därför ständigt hålla utkik efter falska eller feltolkade påståenden”. Bra att ha i bakhuvudet när det är valår…

 

Build a baby?

I vissa länder är det fritt fram att vid IVF-behandling välja kön på barnet. Plus utseende och egenskaper hos donatorn. Med den senaste fosterdiagnostik-metoden NIPT kan man genom ett enkelt blodprov testa ett flertal kromosomavvikelser hos fostret. Med metoden PGD upptäcks i princip alla genetiska sjukdomar hos ett embryo – allt för att få ett friskt barn. Idag används det bara när det finns risk för allvarliga sjukdomar, men hur ser framtiden ut?

 

Mums med moderkaka

I Hollywood gör alla (?) det – piller, pulver eller smoothie av sin moderkaka. Och trenden har fått ringar på vattnet i Sverige. Dags att rigga för after birth-party med placenta på menyn?

 

Bye bye cougar-stigma

Nej, ung man + äldre kvinna är ingenting att höja på ögonbrynen åt och nu kan vi väl slutgiltigt konstatera att det liksom inte är en tillfällig trend, utan att stigmat äntligen är brutet. Det kan vi tacka kvinnor som Anitha Schulman, Camilla Läckberg, Tityo och Malin Olsson för.

Anitha Schulman, 39, med sambon Joel Åhlén-Nyström, 27. Foto: Hannah Hedin

Vi skriver om historien

Trenden är redan igång, och 2018 är året då det är självklart att historien skrivs utifrån perspektivet att kvinnor, flickor och mammor för det första FINNS, och dessutom skapar, förändrar och för historien framåt. Räkna med fler barnböcker som "Godnattsagor för rebelltjejer" av Elena Favilli och Francesca Cavallo samt Isabel Sanchez Vegaras och Ana Alberos bokserie om coola kvinnor som Coco Chanel och Amelia Earhart.

Rulla grönt!

Nu väljer vi bort bilen och sätter kidsen på cykeln. Elcykeln blir skattereducerad för att uppmuntra till mindre bilism. I samma anda gissar vi att cykelstolar för större barn kommer att bli allt vanligare.

 

Träning är ute…

…som i utomhus, alltså. Allt fler väljer att träna med bara den egna kroppen som redskap och vikt. Funkar var som helst och är perfekt att kombinera med frisk luft och ibland till och med solsken (Hej D-vitamin-boost!). Som hand i handske för stressade mammor som kan ta en snabb-workout på gräsmattan under Bolibompa-timmen eller träna medan kidsen härjar i lekparken. Dessutom är medlemskap i ”gymmet skogen” helt gratis.

Träningsprofilen Erika Kits Gölevik och hennes familj tränar gärna utomhus. Foto: @erikakitsgolevik

Rutsch ut ur magen!

Blir det här året när bebben bokstavligt talat åket rutschkana ut i världen? Svensk uppfinningen babyslide är ett slags babyrutschkana som ska stödja vävnaden i vaginan där de allvarligaste förlossningsbristningarna sker. Tänk "finska greppet" delux – och håll tummarna för att den snart tas i bruk.

 

Klipp inte bandet

Bevara allt som kan bevaras i form av näring! En försiktig trend inför det kommande året är så kallad lotusfödsel – att bokstavligen vägra att klippa navelsträngen innan den trillar av själv (kan ta allt från tre till tio dagar ). Om du vågar vägra – satsa på en finskål eller korg att bära runt navelsträng och moderkakan i, så att all näring förs över till bebisen. Och okej, trend är kanske att ta i…

 

Skaffa en vagina-PT

Räcker inte vanliga knipövningar för att få tillbaka bäckenspänsten efter förlossningen? Du är inte ensam. I Frankrike får du en "cooch coach" som hjälper dig att träna efter att du fött barn, och i USA kan du få "vagina therapy" hos sjukgymnast. Sexcoachen och mamman Kim Anami utövar vad hon kallar "Vaginal Kung Fu" och kan lyfta både kokosnötter och surfbrädor med sin fiffi (ja, helt galet, men vilken pelvic power!). Hon garanterar att övningarna ger både bättre hälsa och hetare sexliv. Kolla in hennes skills på kimanami.com eller Instagram: @kimanami.

 

Missa inte! Varje måndag påminner vår bloggare Knivlisa, nu även känd som Kniplisa, er läsare om att knipa. Följ oss på @tidningenmama på Instagram så kommer du ihåg att knipa åtminstone en gång i veckan!

Dubbelt upp

Svårt att bestämma namn på bebben? Välj flera! Nu gör dubbelnamnen comeback med full styrka. Det kanske inte blir Gun-Britt eller Sven-Bertil, i stället är det efterled som -Li och -Lo som är poppis (kanske Lykke-Li och Tove-Lo har något med saken att göra?). Även 1940- och 50-talsnamn, som Gunilla och Göran, är heta bubblare – kanske i nya spännande kombos (Gunilla-Li och Göran-Lo?)!

Underbart om underliv

Trots att fiffi fullkomligt överröstes med fiffiga gadgets förra året visar de norska läkarstudenterna Ellen Stökken Dahl och Nina Brochman (bakom bloggen "Underliv" med miljonpublik), att nähärå –  vi vet inte alls allt om vad som pågår där nere. Nu kommer boken "Underbara underliv – allt du behöver veta om snippan" som ger lätta svar på de svåra frågorna.

Ny mama-meditation

Glöm tända ljus, specialkudde och rökelser. I mammalivet är det ofta en utopi, menar rawfooddrottningen Erica Palmcrantz Aziz, 40, mamma till Saga, 10, och Liv, 3. Hitta i stället din egen mammameditation, där du är i full närvaro och medvetenhet med barnen och mediterar med dem omkring dig. Bara blunda, känn avslappningen, andas och få några minuters skön meditation vid sandlådan (eller lås in dig på toaletten och sjunk ned i tvätthögen). Med hashtaggen #mammameditation vill Erica peppa oss att dela med oss av våra meditationsstunder.

Av: Malin Lundberg Aguilera, Maija Mårtensgård och Nina Hampusson

Artikeln är publicerad i mama nr 1 2018, som finns i butik nu!