Sockerspeedade barn på barnkalas – myt eller sanning? Barnstyrd tid – en äkta mirakelmetod. Skärmtid i förskolan är BRA, menar forskare. Allt det och mycket mer publicerades på Vi Föräldrar det senaste året. Foto: Shutterstock

Redaktionen tipsar: Artiklarna du inte vill missa

Under 2019 skrev vi om allt från skärmtid och sockerchock till vad som händer med ett barn om båda föräldrarna dör. Här är 16 av våra favoriter från det senaste året!

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

1. Barnstyrd tid – en mirakelmetod

Bråk, tjafs, tjat? Det finns en mirakelmedicin: Barnstyrd tid. Och den är faktiskt superbra för ALLA föräldrar och barn. Psykologerna Maria Lalouni och Malin Bergström berättar allt du behöver veta om barnstyrd tid.

Läs artikeln om barnstyrd tid här!

2. Mer skärmtid i förskolan? Forskare förklarar varför det är bra

Är det bra med skärmar i förskolan?

Vi släpper inte våra barn fria i trafiken utan att de har lärt sig hur den funkar. På samma sätt behöver barn få lära sig hantera den digitala världen. Här har förskolan en viktig uppgift, skriver forskaren Elza Dunkels.

Läs hennes motivering till varför skärmtid i förskolan är bra.  

3. Förlossningsdepression hos män – psykologen svarar

Den nyblivna tvåbarnspappan är trött, har låg energinivå och får ofta högljudda utbrott. Har han en förlossningsdepression? undrar sambon. Psykolog Malin Bergström svarar.

Läs Malin Bergströms svar om förlossningsdepression hos män här. 

4. Ska barn alltid få vara med och leka?

Tänk om mitt barn inte får vara med och leka? Den tanken har nog slagit de flesta föräldrar. Foto: Cengizhan Konus/Unsplash

Ska alla barn alltid få vara med och leka? JA, vill kanske vi vuxna svara, för vi står inte ut med tanken på att ett barn ska lämnas utanför. Men psykologen Margareta Öhman är inte lika säker.

Margareta Öhman förklarar hur en förälder eller förskolepedagog kan stötta ett barn som vill vara med och leka.   

5. Förskolläraren: Inte nödvändigt med korta avsked

Är barnet ledset vid lämningen på förskolan? "Gör ett kort avsked", är ett vanligt råd. Förskolläraren Marit Olanders och psykologiprofessorn Malin Broberg håller inte med om det.

I vår intervju berättar de varför det kan vara bra att låta lämningen på förskolan ta tid.  

6. Så kan du som partner förbereda dig för förlossning och bebis

Om man är två som väntar barn tillsammans är det jättebra om båda är med hos barnmorskan – det är ett bra sätt att förbereda sig på föräldraskapet. Foto: Shutterstock

Hur är det att vänta barn utan att själv vara gravid? Vi har pratat med psykolog Malin Bergström, pappagruppsledaren Jens Karberg och tre blivande och nyblivna föräldrar som berättar hur det var för dem.

Malin Bergström och Jens Karberg intervjuas om att vänta barn – och förbereda sig för att bli förälder – utan att själv vara gravid.  

7. Vad hände sedan – efter barnpsykologens svar?

Ska dottern få vara pojke? Kan man skämma bort en bebis? Och hur får man tillbaka kärleken i parrelationen? Vi Föräldrars psykolog Malin Bergström har svarat på hundratals läsarfrågor – men hur gick det sedan?

Här berättar tolv föräldrar hur det gick sedan, efter barnpsykologens svar.

8. ”Jag visste inte att jag ville ha ett barn med Downs syndrom”

Dante, 1 år, har Downs syndrom – och är sina föräldrars enormt efterlängtade barn. "Beklaga aldrig vårt barns syndrom för vi själva är allt annat än ledsna över det", säger hans mamma Erika Westerblad i en intervju tillsammans med Dantes pappa Björn.

Erika och Björn berättar om första året med Dante och vad de önskar att de hade vetat om Downs syndrom.

9. Skilsmässa – vid vilken ålder är det bäst för barn?

Om man ska separera eller skiljas – vid vilken ålder är det bäst för barnet? Vi frågade barnpsykolog Malin Bergström och fick SÅ många bra råd till svar, ålder för ålder.

Barnpsykologens råd vid separation och skilsmässa när man har barn.

10. Måste barn ha en massa vänner?

Kan man – och ska man – hjälpa sitt barn att få kompisar? "Alla barn är olika. För en del är det inte särskilt viktigt att ha en massa kompisar", säger skolkuratorn Linda Ulfsdotter.

Läs intervjun med Linda Ulfsdotter om barn och kompisar.

11. Kan jag sätta mina behov framför mitt barns?

En förälder skrev till Vi Föräldrars barnpsykolog Malin Bergström: Om man själv inte har haft en bra uppväxt – hur vet man hur man sätter gränser för sitt barn utan att skada? Och hur ska man hantera barnets utbrott?

Här hittar du Malin Bergströms svar om gränssättning och hur man som förälder kan förhålla sig till sin egen barndom.  

12. Amning utan smärta och problem – 6 viktiga råd

Det kan göra så ONT! Men det går att komma till rätta med amningsproblem.

Mjölkstockning, såriga bröstvårtor, svampinfektion – eller att det gör ONT att amma. Så här kan du (i bästa fall) slippa amningsproblem, eller bli av med dem.

Läs barnsjuksköterskan och amningsrådgivarens bästa tips för att slippa – och bota – amningsproblem.

13. Njöt jag ens av bebistiden?

Varför vaknade inte JAG på morgnarna och kände tacksamhet över att vara mamma? Det frågar sig chefredaktör Sara Tuncel när hon ser alla lyckorusiga bebisföräldrar på Instagram.

Läs chefredaktörens krönika om första bebistiden – och vad som hände när några gamla mobilfilmer dök upp ur gömmorna. 

14. Sockerchocken är en myt – vi förklarar varför

Barn som blir speedade efter att ha ätit godis och sötsaker har de flesta av oss upplevt. Eller … har det verkligen med sockret att göra?

Vi Föräldrars barndietist Sara Ask går till botten med myten om att barn blir hyperaktiva av socker.

15. Vad händer med ditt barn om du dör?

Vad händer med barnet om båda föräldrarna dör? Kan man påverka vem som i så fall ska ta hand om barnet? Och vad händer om en av föräldrarna dör?

Vi har tagit reda på hur samhället agerar när föräldrar med minderåriga barn dör –vad händer med barnen då?

16. Sätta gränser med lyhört föräldraskap – så här gör man

Akta, det kan komma bilar, inte springa på parkeringen!

Sätta gränser och vara en lyhörd förälder – går det? Javisst! Men det lyhörda föräldraskapet behöver förändras, ofta när barnet är i 1-årsåldern, menar barnpsykolog Malin Bergström.

Läs intervjun med Malin Bergström om att sätta gränser med lyhört föräldraskap.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!