Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Förstod när vattnet gick • ”Växte inåt”

Tilde, 18, var gravid utan att veta om det

De allra flesta av oss får nio månader att förbereda oss inför att bli föräldrar. 18-åriga Tilde Berglund fick bara några timmar.

– Först tänkte jag att det är ju bara en dröm.

Tilde Berglund var allt än förberedd när hon blev mamma till Wilton. För tre månader sedan förändrades 18-åringens liv på bara några timmar då hon födde ett barn – utan att ha vetat om att hon var gravid, något som Sundsvalls Tidning tidigare berättat om.

Det började en helt vanlig vårkväll i mars. Tilde Berglund, 18, skulle precis gå och lägga sig efter att ha träffat en kompis. Då visste hon inte att hennes liv snart skulle förändras – över en natt. För tidigt nästa morgon skulle hon vara mamma. Men den kvällen trodde hon bara att ryggontet inte var något särskilt att oroa sig för. Hon brukade ofta ha ont i ryggen, för att hon är så lång, 182 centimeter. Men smärtan höll henne ändå vaken. Tidigt på morgonen känner hon sig kissnödig och ställer sig upp för att gå på toaletten.

– Sen går vattnet! ”Tjoff” sa det, berättar Tilde.

– Jag sprang till toan, jag tänkte ”gud kissar jag på mig?”. Men jag var fortfarande kissnödig så då började jag att googla, fortsätter hon.

Artonårige Tilde Berglund från Timrå var gravid utan att veta om det. ”Jag har spelat innebandy i 16 år och jag slutade för drygt ett år sedan. Jag tänkte att jag bara hade lagt på mig lite grann, för att jag äter ju som när jag tränade mest.” Foto: Instagram

Tilde vågade inte röra sig – ringde till systern

Första svaret var ”livmodercancer”, men det tänkte hon att det inte kunde vara. Nästa svar var ”fostervatten”. Då slog det henne att hon varit gravid – utan att veta om det. 

Från toaletten ringde hon sedan till sin syster som låg i rummet bredvid. Hon ringde och ringde, och till slut efter ungefär 40 missade samtal fick hon svar. I panik bad hon systern att komma och berättade ”Jag ska få barn!” Snart väcktes även Tildes mamma och de åkte i väg till förlossningen, där vårdpersonalen konstaterade att hon var sex centimeter öppen.

Först tänkte jag, det här är bara en dröm och att nu ska jag vakna

– Jag var väldigt chockad. Jag hann inte tänka så mycket, förklarar hon.

– Först tänkte jag, det här är bara en dröm och att nu ska jag vakna. Sedan började jag tänka efter, och förstod att den här smärtan kan man inte drömma om. Sedan tänkte jag inte så mycket, utan jag fick ta allt som det kom.

Bara två timmar senare kommer lille Wilton till världen och livet förändras för alltid. 

Plötsligt är 18-åriga Tilde mamma.

I lördags fyllde lilla Wilton tre månader. Foto: privat

Tilde: ”Mycket ansvar att vara mamma”

Tack vare sin familj och släkt fick Tilde både de saker och det stöd som hon behövde i sin nya och oväntade roll. På BB skrev hon runt till kompisar med barn för att få tag i en barnstol och hennes mamma stack i väg för att köpa barnkläder. 

Tack vare hjälp från Wiltons mormor har Tilde nu också tagit studenten, någon hon inte trodde hon skulle kunna göra som nybliven mamma. Lilla Wilton har också kunnat följa med till skolan och där blivit mångas favorit. Tilde har även kontakt med Wiltons pappa, men de är inte tillsammans. Och visst är det mycket ansvar att vara mamma, medger hon:

– När han kom så blev det ändå trippelt så mycket som jag trodde att det skulle vara. 

Men hur kan man egentligen vara gravid utan att veta om det? Tilde hade ätit p-piller hela graviditeten, och inte slarvat med dem. Hon hade upp gått lite i vikt, men eftersom hon slutat träna innebandy och fortsatt äta lika mycket tänkte hon att det inte var så konstigt.

– När jag kom in till förlossningen sa de att eftersom jag är väldigt lång så har han växt inåt, mot ryggen, i stället för att lägga sig utåt så man får en mage.

Se hela intervjun i klippet ovan!

https://www.instagram.com/p/CbAzu89rIKw/?hl=enhttps://www.instagram.com/p/CeoXJ6yLf2i/

LÄS ÄVEN: 10-barnsmamman Satu gravid igen: ”Längtan är så stor”

LÄS ÄVEN: Sigrid Bernson: ”Jag mår bättre mentalt när jag är gravid”