"Att ni alltid ska bråka!!". Orden kan ligga nära till hands när man har slut på ork som förälder. Men föräldrarådgivaren Sanna Sohlberg tror att det finns bättre saker att säga. Foto: Shutterstock

Syskon – mindre bråk med personligt språk

De flesta syskon bråkar. Föräldrarådgivaren Sanna Sohlbergs tips: Börja din mening med JAG när du pratar med barnen. 

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

De bråkar ju jämt, kan man tänka som förälder om syskonen, och så flyger orden ur munnen: "Tänk att ni aldrig kan hålla sams!". Men det finns bättre sätt att handskas med syskonbråk menar Sanna Sohlberg, förskollärare och utbildad föräldrarådgivare inom Family-Lab.

Sanna Sohlberg är föräldrarådgivare och föreläsare i den egna verksamheten Familjekompetens.se. Hon är förskollärare i grunden och utbildad inom Active parenting och Family-Lab.

Hon tror att föräldrar kan påverka och stärka syskonens relation till varandra, bland annat genom hur vi pratar med våra barn.

Och trots att hon inte är särskilt förtjust i föräldramanualer har hon gjort en lathund för syskonbråk. I den har hon samlat exempel på hur det ofta låter när vuxna pratar med barn ("sluta bråka nu!", "kan ni aldrig vara sams!") och ger tips på vad man kan säga istället.

>> Gå direkt till lathunden

Personligt språk bättre

Hennes poäng är att man ska använda ett personligt språk, det vill säga börja meningar med till exempel: "jag vill", "jag vill inte", "jag tycker om", "jag tycker inte om" och "jag behöver".

– Ett personligt språk fungerar bättre i nära relationer eftersom vi blir tydligare med vilka vi är, vad vi tycker om, vad vi inte tycker om och hur vi vill ha det, säger Sanna Sohlberg.

När man istället slår på sin ”föräldra-autopilot” och säger saker som ”Du som är äldst borde förstå att du inte får slå lillebror” riskerar det snarare att elda på konflikten.

– Att prata på det sättet lägger ofta skuld på den vi pratar med och det blir aldrig konstruktivt. Det skapar snarare mer konflikt genom att det får vårt barn – eller vår partner – att känna sig värdelös eller att bli hämndlysten.

Så istället för att vanemässigt hojta ett "Sluta bråka, du vet ju att du inte får slåss!" kan man hellre säga något i stil med "Jag vill inte att du gör lillebror illa. Känns det lite jobbigt ibland när jag håller honom så mycket?".

Syskonbråk är vanliga

Syskon bråkar till och från, så är det. Men det är bra, menar Sanna Sohlberg, om det konstruktiva samspelet kan överväga. Därför har man som förälder mycket att vinna på att försöka vara medlare i barnens konflikter, snarare än domare.

Sanna Sohlberg påminner också om att syskonrelationen ofta förändras under livet och att den har olika förutsättningar beroende på åldersskillnad mellan syskonen och vad barnen har för personlighet.

Och så har hon ett sista, viktigt råd: att inte jämföra syskonen och att inte heller bestämma sig som förälder för hur ett barn "är".

– Det handlar om våra förväntningar. Om vi till exempel bestämt oss för att det alltid är det yngsta barnet som börjar bråka kommer vi att behandla barnet utifrån den förväntan. Det är samma sak med oss själva. Ibland bestämmer vi oss för att ”Jag kommer aldrig ihåg vad folk heter” eller ”Jag är inte så sportig”.

Sådana föreställningar, om sig själv eller andra, har lätt för att fastna och är sedan svår att ändra på, menar Sanna Sohlberg. För barn kan det få konsekvenser för resten av livet: ”Jag var alltid den bråkiga” eller ”Min syster var alltid den snälla”.

– Vi behöver bevara vår nyfikenhet och vårt intresse för våra barn, oss själva och vår partner hela livet. I alla fall måste vi försöka, säger Sanna Sohlberg.

Sanna Sohlbergs lathund handlar om hur man som förälder kan handskas med sex vanliga situationer: syskon som tar saker från varandra, syskon som slåss, men också stunder när syskon har roligt tillsammans. Vad kan man säga då?

Bättre syskonrelation – föräldrarådgivaren Sanna Solhbergs lathund

1. Syskonen knuffas och slåss. Du vet inte vad som hänt innan.

Du brukar säga: "Men sluta slåss! Ni vet ju att ni inte får slå varandra."

Vad du kan säga istället: "Jag vill inte att ni gör varandra illa" (Ta isär barnen om det behövs)

"Hur känns det? Hur kan ni göra så att det blir bra för båda?"

 

2. Syskonen sitter och leker tillsammans.

Du brukar säga: Ingenting.

Vad du kan säga istället: "Vad mysigt det ser ut! Jag blir glad när jag ser er sitta och leka tillsammans."

 

3. Storasyskonet tar lillasyskonets dinosaurie.

Du brukar säga: "Lämna tillbaka den där! Du som är äldst borde veta att man inte tar andras leksaker."

Vad du kan säga istället: "Oj, nu blev lillebror ledsen. Hur tycker du vi ska göra nu? Tror du vi kan ge honom en annan dinosaurie? Vill du pröva det?"

 

4. Syskonen är i lekparken och det äldre barnet tar det lite försiktigt.

Du brukar säga: "Men titta på lillasyster! Hon vågar ju. Åk nu bara!"

Vad du kan säga istället: "Vill du titta en stund innan du prövar rutschkanan? Ser det spännande ut? Eller kanske lite läskigt? Jag tror att du kan. Vill du hålla mig i handen?"

 

5. Barnen gruffas och bråkar när de bygger lego.

Du brukar säga: "Tänk att ni aldrig kan hålla sams!"

Vad du kan säga istället: "Det låter som att ni är lite osams? Klarar ni det själva eller vill ni ha hjälp?"

 

6. Nyblivna storasyskonet ger sitt väldigt lilla syskon lite tjuvnyp ibland.

Du brukar säga: "Nej du får inte göra lillasyster illa! Nu är du storasyster och måste vara snäll mot din lillebror."

Vad du kan säga istället: "Nej, jag vill inte att du gör lillasyster illa! Känns det lite jobbigt ibland att jag håller henne så mycket? Ska vi lämna henne till pappa lite sedan, så att bara du och jag kan leka?"

Läs också: Storebror slår lillebror – Jesper Juul om syskonbråk