Du behöver:8 skalade svartrötter 4 msk smör 2 msk vetemjöl 4 dl mjölkEn skvätt grädde1 dl parmesanost, grovt rivensalt och nymald peppar100 g sidfläsk i små, små kuber1 liten vitlöksklyfta, finhackad
Gör så här:1. Skala svartrötterna under rinnande iskallt vatten, de är riktigt kladdiga. Släng dem sedan direkt ner i en kastrull med saltat vatten så att de inte mörknar. Koka dem halvmjuka. Under tiden smörjer du en ugnsform och ställer den åt sidan.
2. Gör sedan en béchamelsås. Smält smöret och vispa ner mjölet, dra av kastrullen från värmen och tillsätt lite av mjölken. Vispa bort alla klumpar och fyll på med resten av mjölken och en skvätt grädde. Ställ tillbaka kastrullen på värmen och låt såsen småputtra, medan du häller ner osten och smakar av med salt och nymald svartpeppar.
3. Sila bort vattnet från svartrötterna och lägg dem i ugnsformen. Nu får du äntligen hälla över såsen. Stek sedan de små fläskbitarna tillsammans med den finhackade vitlöken och strö dem över gratängen. Låt allt gratineras i 200° i cirka 20 minuter, eller tills det har fått fin färg. Mums!