Sussie Eriksson (till vänster) vill hylla sin dotters bonusmamma, Pernilla (till höger). På bilden även dottern Stella och lillebror Olof. Foto: Privat

Sussies fina hyllning till dotterns bonusmamma: ”TACK för att du finns”

Susanne ”Sussie” Eriksson tröttnade på att få negativa kommentarer om när ens ex-partner träffat en ny och bestämde sig för att skriva ett inlägg på Facebook och hylla sitt barns bonusmamma Pernilla.

– Jag har många gånger när jag berättat att min dotter har en bonusmamma fått frågan skarpt ”Men hur är hon då??!” och folk blir så överraskade när man berättar att hon är helt fantastisk!, säger hon.

Thérèse Bilby

Sussie Eriksson, 38, upplever att man nästan alltid tar för givet att ens ex-partners nya partner ska vara en ond och dålig person.

– Det stämmer ju så klart oftast inte, så det är en myt som jag så gärna vill slå hål på, förklarar hon för mama.

Därför skrev hon ett inlägg i en av Sveriges största tjejgrupper på Facebook, ”Heja Livet”, där hon hyllar sin dotter Stellas bonusmamma Pernilla.

”Om det är någon man ska älska och respektera, så känner jag att det är den som vårdar och älskar ens barn!” skriver hon.

Inlägget har fått stor spridning i sociala medier och över 5000 gillamarkeringar på kort tid. När mama når Sussie Eriksson säger hon att ämnet ”bonusmammor” faktiskt är något som berör nästan alla familjer och vänskapskretsar, och hon hoppas att vi alla kan ”byta kanal” och gå in i dessa relationer med värme och ett öppet sinne.

– Ibland kanske man måste vara den som bjuder till flera gånger om utan att få något tillbaka – men det är det värt. 

På bilden i Sussies Facebook-inlägg syns bonusmamman Pernilla Andersson, med Sussies dotter Stella och lillebror Olof (nu 2,5 år). Foto: Facebook

Bonusföräldern - en hyllning

Nej det är inte den officiella mors dag i dag heller, men för mig är det väldigt ofta Bonusmorsdag.

Från att min dotter Stella (aka Frallan) var ett år har hon funnits där - Pernilla. 

Varannan vecka är det i stället hon som läser saga, torkar tårar, vabbar, gosar, fuldansar och skrattar med Frallan. Hon har tagit sig an Frallan som sitt eget barn sedan dag ett. 

Jag har ju inte valt henne själv, men man skulle nästan kunna tro det. (Tack Magnus!) 

Hon är varm, trygg, rolig, stark, sårbar och mer pedagogisk, lekfull och påhittig än jag! 

För Stella var/är nog ”namnet” mamma och Pernilla (eller Pi som hon sa som liten) synonymt - hon har en mamma och en Pernilla. Och nuförtiden kallar hon även ofta Pernilla för mamma - det finaste betyget på deras relation.

Nu är Frallan snart 7 år och har fått två gulliga småsyskon, och Pernilla involverar Frallan på fantastiska sätt, och ser samtidigt till att de får egentid tillsammans - trots att tiden är knapp. 

Om det är någon man ska älska och respektera, så känner jag att det är den som vårdar och älskar ens barn!

Pernilla, TACK för att du finns i Frallans liv, och gör det ännu härligare och vackrare! Lyllos henne (och mig) som har dig.

Jag är väl medveten om att alla inte är lika lyckligt lottade som jag på den här fronten; att det fortfarande finns ”styvmödrar” som inte vill sina bonusbarn väl och situationer som är extra komplexa av olika skäl. 

Men, jag önskar att vi gör allt vi kan för att se det bästa i våra ex-partners nya partner; att vi stärker dem och välkomnar dem med öppna armar. Att vi bjuder till flera gånger om för att skapa ett givande samarbete som co-parents. 

Livet och familjesituationen blir ju sällan som vi tänkt oss - men i många fall har vi verkligen möjlighet att göra det bästa av situationen. 

Vi har alla ansvar för att ändra bilden av den alltför porträtterade ”elaka styvmodern” och skapa en ny positiv bild av bonusmamman.

Det gör livet så mycket enklare och varmare för alla involverade - främst våra barn. 

Så TACK till alla bonusmammor som tar er an den inte allt för lätta uppgiften att vara förälder till någon annans barn - ni är fantastiska.

Vad tycker ni att vi ska göra för att hjälpa dessa relationer och samspel ännu mer? 

Kram! 

Sussie 

Susanne "Sussie" Eriksson

Familj: Mamma till Stella, 6 år, och partnern Mårten Knutsson.

Ålder: 38.

Gör: Projektledare av evenemang och ceremonier på Handelshögskolan i Stockholm.

Pernilla Andersson

Familj: Bonusmamma till Stella, 6, barnen Olof, 2, och Tilde, 3 månader, samt sambon Magnus.

Ålder: 35.

Gör: Mammaledig och driver padelprojekt runt om i Sverige.

LÄS OCKSÅ: Emil, 31, om varannan vecka-livet: ”Min son behöver alltid sakna någon”

LÄS OCKSÅ: 3 mammor berättar: Mina bonusbarn gör mitt liv till ett helvete