Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Susanna Karlsson är ödmjuk inför de utmaningar det kan innebära att gå från ett till två barn: ”Jag längtar jättemycket efter lilasyster”.Susanna Karlsson är ödmjuk inför de utmaningar det kan innebära att gå från ett till två barn: ”Jag längtar jättemycket efter lilasyster”.Susanna Karlsson är ödmjuk inför de utmaningar det kan innebära att gå från ett till två barn: ”Jag längtar jättemycket efter lilasyster”.
1 AV 2
Elva frågor till Susanna ”Showbonden” Karlsson
2 AV 2
Susanna Karlsson är ödmjuk inför de utmaningar det kan innebära att gå från ett till två barn: ”Jag längtar jättemycket efter lilasyster”.
Foto: Privat

Susanna Karlsson: ”Det kändes bra att amma länge”

I sommar väntar Bonde-familjen i Valdemarsvik en lillasyster. I en intervju med mama berättar gravida Susanna Karlsson om långtidsamning, förhoppningar inför förlossningen och tankarna inför att bli tvåbarnsmamma.

– Jag tror inte det kommer vara en dans på rosor, utan många utmaningar. Mycket kärlek, mycket roligt och jag kommer känna mig rikare än någonsin.

Det blev ett par via ”Bonde söker fru” 2018. Nu väntar Susanna ”Showbonden” Karlsson och Hannes Haraldsson sitt andra barn ihop. Tor, 1,5, ska få en lillasyster.

Hej Susanna och GRATTIS. Nu är du i gravidvecka 24. Hur mår du?
– Jag mår bra. Jag har foglossning, så jag har ganska ont i kroppen. Men den här gången kan jag förstå smärtan och kroppen mer då jag upplevt det förut.

Hur skiljer dig den här graviditeten från din förra?
– Det är just det här med foglossningen. Men jag vet hur den eskalerar och hur jag lindrar den. En annan skillnad är att jag mådde så mycket mer illa den här gången i början, från typ vecka 6 till 12-13. Jag mådde verkligen illa varenda dag. Så det har varit lite jobbigare. Sen har jag inte haft ett lika starkt sötsug heller.

Susanna Karlsson

Ålder: 32.

Familj: Sambon Hannes, 31, och sonen Tor, född i augusti 2021. På gården bor också Susannas föräldrar och farmor. 

Bor: Gård utanför Valdemarsvik i Östergötland. 

Gör: Mjölkbonde och influencer. 

Instagram: @showbonden

BF: Juli 2023.

I sommar är den lilla i magen beräknad.I sommar är den lilla i magen beräknad.I sommar är den lilla i magen beräknad.
I sommar är den lilla i magen beräknad. Foto: Privat

Susanna Karlsson: ”Jag vill jättegärna amma nästa barn”

Vad är du orolig över denna gång?
– Jag har nog inte direkt någon oro överhuvudtaget faktiskt. Det känns bra. Jag känner bebisen sparka, hon lever rövare väldigt mycket, speciellt på kvällarna. Det känns tryggt att känna bebisen mycket i magen. I övrigt så har jag ingen oro.

Hur tror du Tor kommer reagera på att få ett syskon?
– Okej då, det här är nog min oro ändå... Det känns lite läskigt faktiskt. Jag hoppas att han kommer tycka att det är väldigt roligt och spännande för det mesta men jag tror också att det kommer bli väldigt mycket avundsjuka efter att ha haft mamma för sig själv. I och med att vi har ammat väldigt länge – även om vi har slutat nu – så tror jag att han kommer se att vi ammar och också vilja göra det. Den biten tror jag kommer bli svår. Men han hinner bli lite större också och kanske komma igång lite med talet så jag hoppas att vi kan prata oss igenom det och ge honom mycket uppmärksamhet och tid i början när bebisen är liten och sover mycket. 

Ja, du har precis lagt undan amningsbehåarna. Hur tänker du om amning/flaskmatning med nästa bebis?
– Ja, jag har faktiskt verkligen lagt undan amningskläderna. Jag kände att nu när vi väl har slutat så vill jag ha ett break från de kläderna. Jag vill jättegärna amma nästa barn, jag älskar att amma och tycker att det är det mysigaste, mysigaste som finns. Det har jag absolut planerat att göra om det funkar den här gången också. Sen räknar jag nästan med att det kommer bli någon jobbig period där Tor tycker att det är hans tuttar... Men jag hoppas att han kommer förstå att det är hennes tur nu.

Jag hoppas att han kommer tycka att det är väldigt roligt och spännande för det mesta men jag tror också att det kommer bli väldigt mycket avundsjuka
Susanna ammade Tor länge och hoppas kunna amma även nästa barn: ”Det är en fin stund att ha tillsammans med sitt barn även när barnet blir lite större”.Susanna ammade Tor länge och hoppas kunna amma även nästa barn: ”Det är en fin stund att ha tillsammans med sitt barn även när barnet blir lite större”.Susanna ammade Tor länge och hoppas kunna amma även nästa barn: ”Det är en fin stund att ha tillsammans med sitt barn även när barnet blir lite större”.
Susanna ammade Tor länge och hoppas kunna amma även nästa barn: ”Det är en fin stund att ha tillsammans med sitt barn även när barnet blir lite större”. Foto: Privat

Du skriver ofta om att amma barn längre än ”normen”. Vad har du mött för kommentarer?
– Det är konstigt... Det lever starkt kvar i samhället, hur man ska amma och hur länge. De kommentarer jag får är från äldre. Det är så roligt. För det mesta är det äldre släktingar som vill säga saker som ”han är gammal nog”, ”han kan äta mat” eller ”han är ingen bebis”. Jag försöker bara borsta bort dem från axlarna och gå vidare, jag vet ju bäst. Dessutom, jag hade ju inte planerat att amma Tor tills han är 13... Men jag kände att det kändes bra att amma länge så då gjorde vi det. Det är en fin stund att ha tillsammans med sitt barn även när barnet blir lite större, det utvecklas till en helt annan grej. 

Hur då?
– Det är två olika saker att amma ett litet spädbarn, barn upp till kanske ett halvår, jag menar de är helt beroende av att amma och det är deras enda föda. Efter året och senare blir det liksom mer en aktivitet, en trygg lugn stund som mamman och barnet får tillsammans. Varva ner, ”connecta”, visa trygghet, omtanke och kärlek till varandra. Man stärker verkligen bandet. 

Så fint beskrivet. Hur går dina tankar kring förlossningen?
– Jag hade en fantastisk förlossning med Tor och hoppas givetvis på samma denna gång. Det de sa då var att jag banat väg för nästa och det hoppas jag är något som gör att förlossningen blir bättre och enklare den här gången. Jag är taggad och hoppas på att det blir en lika fantastisk upplevelse.
PS. Längst ner i artikeln kan du höra Susanna berätta om förlossningen med Tor.

https://www.instagram.com/p/CqFck-IoHFB/

Susanna och Hannes träffades i ”Bonde söker fru”

Hur har din och Hannes relation förändrats sedan ni fick barn?
– Det är tufft att ha småbarn och det påverkar relationen, det kan nog alla skriva under på. Det kan vara utmanande att vara kvinnan i en relation om man är i en heterorelation. Om man ammar till exempel får man ta mycket ansvar. Man har nätterna, trösten, maten... Det kan vara svårt att låta partnern hitta sin papparoll eftersom man har så mycket ansvar i början som mamma. Det fortsätter sen när mamman blir äldre just för att mamman tagit mer ansvar. Barnets kläder, saker som den behöver. Det kan vara en svårighet i relationen där det blir tjafs och gnabb. Men en lösning som vi gjort är att sätta in en dubbelsäng i Tors rum, för Tor och Hannes. Så kan jag sova lugnt och ostört i mitt rum. Inte alla nätter men ofta.

Hur tror du att livet som tvåbarnsmamma kommer bli?
– Jag tror att det kommer bli mycket att göra! Jag tror inte det kommer vara en dans på rosor, utan många utmaningar. Mycket kärlek, mycket roligt och jag kommer känna mig rikare än någonsin.

Vad har du lärt dig sedan du fick ditt första barn?
– Man blir en helt ny människa. Man måste lära sig så många nya saker som man inte ens reflekterar över att man lär sig. Det är som en intensiv utbildning att bli mamma. Man letar sig fram, hittar nya sätt. Testar grejer. Bara att sätta in en bilbarnstol... Smakportioner... Hur ska bajset se ut... Feber, tänder... Bada, olja, smörja in...  Allt det här har man ju testat med ett barn och det känns skönt att ha det med sig.

Vad längtar du mest efter just nu?
– Just nu längtar jag efter att det ska bli sommar och varmt och bara få njuta av de här sista veckorna, månaderna och tiden med bara ett barn. Att ge Tor så mycket kärlek och tid som möjligt. Men jag längtar också jättemycket efter lilasyster.