Stressa ner barnen

Stressa ner barnen

Bloggbråket mellan Linda Skugge och Ebba von Sydow har blivit en snackis, men så här är det, vi old people stressar inte bara oss själva, utan också de små. Skillnaden är att barnstress inte är detsamma som att ha för mycket att göra.

Det är inte bara karrärjonglerande  mammorna eller hårdpresterande singeltjejer som behöver stressa ner. Även våra barn ligger i riskzonen. Här är sex vanliga orsaker, enligt Ylva Ellneby som skrivit boken "Stressade barn" (Natur & Kultur).

1. Ju fler kompisar och lärare barnen träffar under dagen , desto fler att känna in och hålla koll på. Och ju fler på samma yta, desto mer stressande.

2. Full kalender. Ungarna får inte chansen att "bara vara" och får för lite tid med sina föräldrar.

3. När vi vuxna hamnar i kris tror barnen ofta att det är deras fel. En skilsmässa är i sig en stressande  - men barn  blir tokstressade om vi vuxna inte kan hålla sams.

4. Allt fler barn klagar på buller. Orsak: För många aggressiva lekar med för få vuxna i närheten.

5. Många barn känner sig sjukt pressade att prestera i skolan och i idrott.

6. Att inte få bestämma över sin tillvaro är en av de mest stressande faktorerna för både barn och vuxna. Barn har inget val när vi vuxna detaljstyr dem.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!