Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
På lovet kan barnen roa sig med massor av kul aktiviteter i Stockholm.På lovet kan barnen roa sig med massor av kul aktiviteter i Stockholm.På lovet kan barnen roa sig med massor av kul aktiviteter i Stockholm.
På lovet kan barnen roa sig med massor av kul aktiviteter i Stockholm. Foto: Andreas Burmester, Istock, Polismuseet, Martin Stenmark.

Stockholm med barn! 28 gratis och billiga saker att göra på jullovet

Befinner ni er i Stockholm på jullovet? mama tipsar om 28 barnvänliga aktiviteter som är billiga eller helt gratis.

Om du befinner dig i Stockholm har vi listat 28 saker som är gratis, eller åtminstone prisvärda, för familjer i huvudstaden.

Läs också: Skrämmande enkelt halloweenpyssel (fram med den svarta färgpennan!) 

16 gratis saker att göra med barn i Stockholm på jullovet

1. Kulturhuset
Kulturhuset vid T-Centralen finns Rum för barn. Det riktar sig till barn mellan 0 till 9 år och det finns böcker på över 50 språk och många mysiga platser för att läsa tillsammans. I dessa tider bokar man en biljett (gratis!) och får en specifik tidsperiod när man får vara där. 

Glöm inte heller och spana in om det finns någon kul utställning när ni är där!

Vilken bebis skulle inte vilja krypa runt och uppleva den här lurviga utställningen!?Vilken bebis skulle inte vilja krypa runt och uppleva den här lurviga utställningen!?Vilken bebis skulle inte vilja krypa runt och uppleva den här lurviga utställningen!?
Vilken bebis skulle inte vilja krypa runt och uppleva den här lurviga utställningen!? Foto: Matilda Rahm

Finns det äldre barn i familjen? I ungdomsavdelningen TioTretton (för – just det – 10- till 13-åringar) får barnen chansen att animera film, göra en tidning eller pyssla ihop sin egen dagbok, och tonårsrummet Lava ordnar systuga och dansklasser.

2. Höstlov i växthuset
Blir det ruggigt novemberväder på höstlovet kan det vara mysigt att bege sig till Edvard Andersons växthus i Bergianska trädgården. Här inne är det alltid tropiskt klimat, med många spännande växter att titta på och under höstlovet arrangeras en tipspromenad med fruktquiz för barnen. Barn har fri entré, medan det kostar 90 kronor för vuxna. Utomhusmiljöerna på Bergianska är gratis för alla.

3. Museer med fri entré för barn
I Stockholm finns massor av museer med fri entré, där vi här listar några. På jullovet har dessutom många av dem speciella aktiviteter och teaterföreställningar.

Naturhistoriska riksmuseet: Nästan alla barn har en dinosaurieperiod och då är det hit man ska gå. I övrigt finns flera utställningar om Sveriges djur och natur och många olika experiment som barnen kan prova på. Cosmonova är en upplevelse i sig med sin gigantiska bioduk och häftiga filmer. Från den 1 januari 2023 behöver alla besökare en utställningsbiljett för att besöka museets utställningar. Biljetten är kostnadsfri för barn men behöver bokas för att vår statistik ska bli rätt.

En sak som är dålig med Armémuseum är att utställningarna är så spännande att man bli irriterad när barnen springer vidare! Här finns också alltid en tipsrunda för kidsen och under höstlovet kan du se den dramatiserade familjevisningen Kaffesurr i snuskburken, om krigsmannen Allan och lottan Anna-Märta. Från och med 9 januari 2023 kostar det en entréavgift för att besöka Armémuseum.

Historiska museet har alltid fri entré för barn under 18 år, men man rekommenderas att vara minst 6 år för deras visningar. På jullovet berättar de sagor ur den nordiska mytologin i utställningen Vikingarnas värld, och i museets verkstad kan ni lära er mer om gudarna och skapa din egen amulett. Barn och unga till och med 18 år har fri entré.

Precis som det låter visar Sjöhistoriska utställningar om fartygsinteriörer, vapen, sjömansarbeten och konst. Fri entré till och med 22 januari 2023.

Här finns alla Stockholms museer samlade. 

Är ditt barn inne i en dinosaurieperiod? Då är Naturhistoriska riksmuseet perfekt att besöka på höstlovet!Är ditt barn inne i en dinosaurieperiod? Då är Naturhistoriska riksmuseet perfekt att besöka på höstlovet!Är ditt barn inne i en dinosaurieperiod? Då är Naturhistoriska riksmuseet perfekt att besöka på höstlovet!
Är ditt barn inne i en dinosaurieperiod? Då är Naturhistoriska riksmuseet perfekt att besöka på höstlovet! Foto: Martin Stenmark

Annons: Läs mama och över 50 andra magasin digitalt i appen ARCY

Nordiska museet och en Djurgårdspromenad är en perfekt kombo.Nordiska museet och en Djurgårdspromenad är en perfekt kombo.Nordiska museet och en Djurgårdspromenad är en perfekt kombo.
Nordiska museet och en Djurgårdspromenad är en perfekt kombo.

4. Besök en 4H-gård
4H-gårdar är perfekta för familjer som gillar djur. Testa exempelvis Augustendal i Solna med efterföljande lunch på Café Båthuset (blå tunnelbanelinje mot Hjulsta, kliv av antingen Västra Skogen eller Huvudsta), Aspuddsparken i Aspudden (röd tunnelbanelinje mot Norsborg) eller Stora skuggans 4H-gård på Norra djurgården (röd tunnelbanelinje mot Mörby centrum, kliv av vid Universitetet eller buss 50 och 540 till Universitetet norra).

5. Upplev Gamla stan
Är man på besök i Stockholm är det svårt att missa Gamla Stan, men prova att lämna Västerlånggatan och leta er in i de smala gränderna istället. Det blir ett historiskt äventyr i sig.

Besök en 4H-gård på höstlovet, perfekt för familjer som gillar djur och utomhuslek.Besök en 4H-gård på höstlovet, perfekt för familjer som gillar djur och utomhuslek.Besök en 4H-gård på höstlovet, perfekt för familjer som gillar djur och utomhuslek.
Besök en 4H-gård på höstlovet, perfekt för familjer som gillar djur och utomhuslek.
Gamla stan är kanske svårt att missa, men våga lämna Västerlånggatan och leta er in i de smala gränderna istället.Gamla stan är kanske svårt att missa, men våga lämna Västerlånggatan och leta er in i de smala gränderna istället.Gamla stan är kanske svårt att missa, men våga lämna Västerlånggatan och leta er in i de smala gränderna istället.
Gamla stan är kanske svårt att missa, men våga lämna Västerlånggatan och leta er in i de smala gränderna istället. Foto: Istock

6. Dieselverkstaden
Ta bussen några hållplatser från Slussen och hamna i ett kulturmecka i miniformat på Dieselverkstaden i Sickla (vid hållplatsen med samma namn). Här samsas ett kulturhus med bland annat konsthall och bibliotek. 

7. Historia i kyrkan
Gå in i någon av Stockholms alla kyrkor och upplev ett stycke gratis (förutom Storkyrkan vissa dagar) historia. Har ni tur är det någon kör eller organist som repeterar. Tyska kyrkan i Gamla stan är riktigt maffig.

8. Botanisera i saluhallarna
Att gå runt och titta och provsmaka i en saluhall brukar vara populärt för hela familjen – och gratis. Hötorgshallen och Östermalms saluhall är de största.

9. Klättra
Om man har större barn som klarar av att klättra utan att riskera livet är Skinnarviksberget (T-bana Zinkensdamm) på Södermalm fantastiskt med sin utsikt över stan.

10. Klättra lite till
En annan hög plats är Fåfängan (promenera eller ta buss från Slussen till hållplats Londonviadukten), dit det är lättare att promenera upp. Här får ni vacker utsikt som belöning.

Om man har större barn som klarar av att klättra utan att riskera livet är Skinnarviksberget en kul utmaning. Annars är en promenad upp till Fåfängan kul.Om man har större barn som klarar av att klättra utan att riskera livet är Skinnarviksberget en kul utmaning. Annars är en promenad upp till Fåfängan kul.Om man har större barn som klarar av att klättra utan att riskera livet är Skinnarviksberget en kul utmaning. Annars är en promenad upp till Fåfängan kul.
Om man har större barn som klarar av att klättra utan att riskera livet är Skinnarviksberget en kul utmaning. Annars är en promenad upp till Fåfängan kul. Foto: Istock
”Jag trodde inte jag gillade sushi”. I någon av Stockholms saluhallar kan ni testa nya smakupplevelser.”Jag trodde inte jag gillade sushi”. I någon av Stockholms saluhallar kan ni testa nya smakupplevelser.”Jag trodde inte jag gillade sushi”. I någon av Stockholms saluhallar kan ni testa nya smakupplevelser.
”Jag trodde inte jag gillade sushi”. I någon av Stockholms saluhallar kan ni testa nya smakupplevelser. Foto: Istock

11. Njut av böcker
Stadsbiblioteket vid Odenplan har en väldigt fin barnavdelning  som passar att besöka under regniga dagar eller bara för avkoppling. Sprillans nya Tranströmerbiblioteket på Medborgarplatsen anordnar författarträffar och högläsning under höstlovet. Även biblioteken i alla olika förorter är perfekta utflyktsmål, så kolla vad som händer på just ditt!

12. Lekparkerna
Stockholm är fullt av bra lekparker. Upptäck exempelvis Bryggartäppan på Södermalm, som är inspirerad av Per Anders Fogelströms roman ”Mina drömmars stad”. Även Anders Franzens park i Hammarby sjöstad är en upplevelse för hela familjen. Vasaparken i Vasastan har såväl lekplats med studsmattor som stora gröna ytor och Kronobergsparken på Kungsholmen är som en liten oas mitt i stan. I Solna finns Mulle Mecks lekpark, inspirerad av böckerna med samma namn.

13. Hälsa på kungafamiljen
Visst går det att flanera runt Stockholms slott i Gamla stan (entré kostar), men man kan också ta sig till kungaparets permanenta bostad Drottningholm. Dit går det att ta sig både med buss (passa på att utnyttja SL-kortet), bil och båt. Här finns stora gräsytor samt en labyrint som är kul att springa runt i. Och har ni tur får ni en skymt av någon kunglighet! 

14. Spännande tunnel
Brunkebergstunneln (T-bana Hötorget) går under David Bagares gata och är en lite hemlig genväg mellan Sveavägen och Birger Jarlsgatan. Räkna med att barnen blir springtokiga och måste rusa genom tunneln.

15. Gömda platser
Det finns många vackra platser i Stockholm som är svåra att hitta om man inte vet om dem. En sådan är Monteliusvägen (T-bana Mariatorget eller Zinkensdamm) som slingrar sig längs med berget ovanför Söder Mälarstrand och ger den perfekta vyn över Stockholm. Här ligger också en fin och rolig lekplats vid Ivar Los park.

16. Upplev böckerna på riktigt
Några av de sagor vi läser för barnen utspelar sig i Stockholm. Passa på att besöka till exempel Mariatorget (T-bana Mariatorget), där branden och trafikolyckan i ”Örnis bilar” utspelar sig. Gå runt i Vasastan (T-bana Odenplan) och försök lista ut var Karlsson på taket och Mio min Mio bor eller leta efter trädet som Peter och Petra bor under i Vasaparken. Om ni ändå är i Vasaparken kan ni spana in Astrid Lindgrens hus på Dalagatan 46.

Läs också vår lista på 39 saker att göra med barn i Stockholm

3 prisvärda saker att göra med barn i Stockholm

17. Ta en tur med Djurgårdsfärjan
Om ni har ett SL-kort är det bara att hoppa på Djurgårdsfärjan vid Slussen för en tur över till Djurgården eller Skeppsholmen (med fantastisk utsikt!). Även om många av museerna och sevärdheterna på Djurgården kostar är det en fantastisk plats att springa runt på, vilket ju är helt gratis.

18. Gå på teater.
Flera scener, såsom Dockteatern Tittut och Teater Tre, erbjuder barnföreställningar. Upplevelsen kostar förstås en liten slant men blir ett minne för såväl mamma som mini. 

Ut på tur!Ut på tur!Ut på tur!
Ut på tur!

8 aktiviteter som alla kan göra – var ni än är

19. Åk till badhuset. Att tillbringa några timmar i en pool i någon av landets alla simhallar är en perfekt lov-aktivitet. Dessutom blir alla så härligt mosiga efteråt. 

20. Baka tillsammans. Och njut av resultatet utomhus med en filt och varm choklad, eller inne i soffan.

21. Gå på bio.

22. Arrangera en sällskapsspels-turnering. Spela exempelvis ett frågespel, ett parti Finns i sjön, en omgång charader och lite Pictionary. Anpassa efter barnens ålder.

23. Upptäck din stad. Visst finns det områden som ni aldrig har besökt? Gå på upptäcksfärd – kanske upptäcker ni en helt ny pärla!

24. Spela in en egen skräckfilm med mobilen. 

25. Gör Halloweenpyssel. 

26. Fixa filmmys med popcorn i soffan. Mitt på dagen!

27. Klä ut er! Låt barnen testa dina kläder och skor, och försök att tränga ned dig i något av deras plagg – garanterat kul för dem åtminstone.

 

Pyssla är både kul, billigt och mysigt att göra tillsammans.Pyssla är både kul, billigt och mysigt att göra tillsammans.Pyssla är både kul, billigt och mysigt att göra tillsammans.
Pyssla är både kul, billigt och mysigt att göra tillsammans. Foto: Istock

 

Av: Lisa Nylén, Sara Fridh