Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Yohanna Idha och sjuåriga dottern Leonora Vähi spelar huvudrollerna i den nya svenska skräckfilmen ”Han”.
Yohanna Idha och sjuåriga dottern Leonora Vähi spelar huvudrollerna i den nya svenska skräckfilmen ”Han”.
Yohanna Idha och sjuåriga dottern Leonora Vähi spelar huvudrollerna i den nya svenska skräckfilmen ”Han”.
Yohanna Idha och sjuåriga dottern Leonora Vähi spelar huvudrollerna i den nya svenska skräckfilmen ”Han”. Foto: Yohanna Idha / Privat

Yohanna och dottern Leonora, 7, gör film ihop: ”En dröm”

Yohanna Idha är prisbelönt skådespelare. Men i skräckfilmen ”Han” är det hennes dotter Leonora som är stjärnan. 

Att få jobba ihop med sitt eget är barn är som dröm, berättar mamma Yohanna:

– Jag var stolt så hjärtat nästan sprack.

Yohanna Idha, 43, har spelat in film både i Hollywood och Sverige och nominerats till en Guldbagge. Men för sjuåriga Leonora Vähi var det första rollen när hon förra sommaren spelade in ”Han” tillsammans med sin mamma. 

Nu har båda vunnit priser i Los Angeles för rollerna, och Yohanna vill gärna berätta historien om sig och dottern och inspirera andra familjer att våga skapa tillsammans.

Stort grattis till de fina priserna! Vilken solskenshistoria! Hur var det att spela in en film tillsammans med din dotter Leonora?
– Det var som en dröm! Att kunna öppna en hemlig dörr till en helt ny värld och gå in i den nya världen hand i hand var magiskt. Hennes kärlek inför att filma påminde mig om alla anledningar till att jag föll för filmproduktion och det var som att hon öppnade mina ögon på nytt.

Filmen ”Han” är ju en skräckfilm, där en liten flicka upptäcker ett mystiskt spöke. Vad tyckte din dotter om det?
– Vi var lite oroliga att hon skulle bli rädd på riktigt men hon skrattade bara och sa ”det är ju bara på låtsas, mamma!”. När vi väl spelade in var regissören hela tiden väldigt mån om henne och dubbelkollade att hon mådde bra. 

Yohanna är skådespelare men jobbar även som fotograf. Alla bilderna i det här reportaget har hon tagit med en självutlösare. Foto: Yohanna Idha / Privat

Kan du berätta lite mer om inspelningen?  
– Regissören, Mattias Titus Paar, är en vän sedan 15 år tillbaka och har bland annat spelat in Hollywoodfilmen ”Perfect ’Weapon” med Steven Seagal. Vi har jobbat ihop i mindre projekt men alltid velat göra film tillsammans. Vi filmade inte kronologiskt utan med barnen i åtanke. Det var fint, respektfullt och oerhört roligt. Precis en sådan inspelning som man vill ska vara den första för sin dotter. För mig och Leonora var det lite som att leka hela dagen. 

Yohanna Idha: ”Jag visste att Leonora skulle vara bra”

Visste du på förhand att Leonora skulle vara en så bra barnskådespelare?
– Både jag och min man Andreas är skådespelare. Leonora har därför både sett oss skådespela på nära håll och medverkat själv i många sketcher. Hon har en enorm bredd och självklarhet framför kameran så jag visste att hon skulle vara bra och klara av rollen. Men att hon skulle briljera som hon gjorde visste jag inte. Det var ju en så pass utmanande roll och långa inspelningstimmar så jag var bortom stolt över henne. 

Beskriv dig själv som förälder med tre ord!
– Kärleksfull, närvarande, lekfull. 

Familjen bor i dag på en gård utanför Eskilstuna. Det var också där som filmen spelades in. Foto: Yohanna Idha / Privat

Vem bestämmer hemma hos er?
– Det beror på vad det handlar om. De flesta skulle nog säga att jag bestämmer.

Vad skrattade du åt senast? 
– Det jag älskar mest med vår familj och mitt liv är att vi alltid skrattar. Åt allt. Motgångar och dråpliga situationer. Vi har enormt högt i tak och ser alltid saker ur ett humoristiskt perspektiv. Så det senaste jag skrattade åt var faktiskt i morse. Jag läste att man ska tända ett ljus och använda en minut på morgonen åt att visualisera sin dag. Så jag tände ett ljus. Ställde mig en bit ifrån och andades in. Då kom Andreas och blåste ut ljuset. Vårt liv är som en ständig komedi!

Vad har du lärt dig från din dotter?
– Allt! Hon har lärt mig vad sann, ordlös, ovillkorlig kärlek är. Hon har lärt mig se världen från ett osjälviskt perspektiv och hon har gett mig livsviljan tillbaka när livet utmanat mig. Hon lär mig om skratt och humor och om ansvar varje dag. Vackrast av allt är att hon har lärt mig att jag inte vet någonting. Att livet är så vackert och oförutsägbart. 

När Leonora inte jobbar som skådespelare så går hon i första klass. Foto: Yohanna Idha / Privat

Vad är viktigast att lära ditt barn tycker du?
– Att lita på sig själv och att veta att hon är bra precis som hon är. Jag tror att om hon känner sig själv och litar på sig själv i alla väder så kommer hon att klara alla utmaningar hon ställs inför och hon kommer att vara samma goda, öppna och vackra själ som jag fick äran att välkomna.

Vad tycker du är roligast att hitta på med dina barn när ni inte jobbar ihop?
– Jag älskar att upptäcka världen tillsammans. Dans, ridning, naturen, äventyr, spel och böcker. I vårt hem har leken en oerhört stor plats för vi tror att barn lär sig allra bäst genom att hitta nyfikenheten inför livet. Så vi går på utflykter, skapar magiska ceremonier, dansar ihop och spelar massor av olika spel. På kvällarna läser vi alltid en saga. 

Vilket är ditt bästa mamma-hack?
– Jag tror att det är att leka, säger Yohanna och skattar.
– Vi leker städerska när vi måste städa. Vi leker drottning och betjänt, jag är betjänten, när vi ska laga mat och vi leker enhörningar när det är jobbigt att gå längre. Leken öppnar upp alla dina sinnen och är ett fantastiskt trick för att få med dig barnet utan att behöva tjata.  

Mamma Yohanna vill gärna att dottern ska fortsätta som skådespelare, men säger samtidigt att hon måste få bestämma själv. Foto: Yohanna Idha / Privat

Leonora får bestämma själv

Tror du att ni kommer att fortsätta arbeta tillsammans?
– Det tror jag. Men självklart är det hennes hjärta som får bestämma vilken riktning hon ska gå. 

Hur kände du när Leonora vann pris?
– Jag blev stolt bortom ord! Ett pris har ju inte något egentligt värde men det ger en tyngd åt henne som skådespelerska och kan förhoppningsvis fungera som en dörröppnare i framtiden. Som mamma vill jag hjälpa henne att få de absolut bästa förutsättningarna i livet och jag hoppas att de här erfarenheterna ger henne förutsättningarna för att leva det liv hon önskar. 

Yohanna Idha

Ålder: 43

Gör: Skådespelare som jobbat med både film och tv. Guldbaggenominerad. Fotograf.

Familj: Andreas, 42, dottern Leonora, 7, och katterna Bond och Gucci.

Leonora Vähi

Ålder: 7 år

Gör: Går i ettan. Skådespelare.

 

LÄS MER: Fembarnsmamman Nikitha: ”Därför har jag ett drömliv” 

LÄS MER: Carolina Gynning om kroppen efter tre barn: ”Känner mig hel”