”Jag uppskattar våra skogar och den svenska naturen så otroligt mycket” säger Rachel Bråthén, som snart flyttar hem till Sverige med familjen. Foto: Privat

Yoga girl lämnar Aruba för Sverige: ”Läskigt men också jättekul”

Efter att ha upptäckt att deras hus var fullt av mögel tog Rachel Bråthén flykten till Sverige tillsammans med dottern Lea Luna. Sommaren slutade med att hon och maken Dennis Schonevald köpte ett hus utanför Stockholm. Vi har tagit mamatempen på Yoga girl som snart flyttar ”hem”. 

Hej Rachel! Hur mår du just nu?
– Jag mår bra! Efter att ha varit sjuka till och från sedan Lea började förskolan igen mår vi äntligen alla bättre. Det känns bra att må bra!

Skönt! Hur såg din morgon ut?
– Vi hade en väldigt lugn och långsam morgon. Jag är ensam med min dotter just nu för min man är på ett Iron Man-race i USA. Vi vaknade vid 6.30, jag gav Lea en skål frukt och sedan satt vi vid mitt tebord i två timmar. Jag älskar morgnar med henne där vi inte är på väg någonstans men kan vakna långsamt. Vid mitt tebord mediterar jag och dricker te, och Lea alternerar mellan att dricka te, rita, dra tarotkort och pyssla. 

Bästa konversationen hittills i dag?
– Lea berättade att hon känt efter i hjärtat och att hon nog behövde ”släppa taget” om en önskning så att den kan bli sann. Jag vet inte om det är något hon hört eller om hon bara tänkt på det själv men jag tyckte det var väldigt fint. Önskningen var att hon vill vara Elliott från E.T. på halloween!

Åh, gullig! Vilken var den senaste komplimangen du fick?
– En av mina bästa vänner sa att hon tycker mitt tålamod och lugn när Lea har tuffa stunder är fantastiskt och det var fint att höra. Jag tänker sällan på det, men jag är nog mer tålmodig än vad jag tror. Jag har lärt mig att när hon blir arg eller har en jobbig stund så är det bästa jag kan göra att vara lugn och närvarande med henne. Oftast behöver hon en kram, inte att jag blir frustrerad. Det funkar inte alltid, men ofta!

Vem bestämmer hemma?

– Det är nog jag…

Hehe, det kunde man faktiskt tänka sig! Vilken är vanligaste middagsrätten hemma?
– Vi äter ofta vegansk chili, eller grytor/curry av något slag. Ofta med quinoa eller ris, och en sallad.

https://www.instagram.com/p/CSc2gMUKl5Y/?utm_source=ig_web_copy_link?hidecaption=true

Vilket är ditt bästa mamma-hack?
– Jag låter Lea delta aktivt i så mycket av det jag gör om dagarna som möjligt, och ger henne många beslut att fatta under dagen så hon känner att hon också har kontroll och får bestämma. Om hon har fått välja mycket under dagen – saker som vad hon ska ha på sig, äta och andra enkla beslut – så har vi aldrig problem kring saker hon faktiskt inte har några alternativ kring som att borsta tänderna, sätta på pyjamas... Vet inte om detta räknas som ett mamma-hack eller om det bara är föräldraskap… Ett enklare ”hack” jag gör är att alltid, alltid ta med mig lite pyssel – ritpapper, sax, kritor – när vi lämnar huset. Då kan vi gå ut och äta och hon kan pyssla utan att bli uttråkad.

Beskriv dig själv som förälder med tre ord!
– Närvarande, påhittig, kärleksfull.

Vilken är din vanligaste muta?
– Jag mutar inte Lea för jag tycker det oftast blir svårare i längden. Jag försöker hellre få henne att förstå varför vi gör vissa saker, och prata om det ordentligt under längre tid om det är något som är svårt eller som hon inte vill. En muta jag kan minnas är när hon hade 40 graders feber och inte ville ta febernedsättande… Då lovade jag henne ett prinsesslott om hon tog medicinen. Jag var ganska desperat och orolig, och var väldigt glad att den mutan faktiskt fungerade. 

Förstår det! Bästa mellis (till DIG själv)?
– Jag brukar spara proteinpannkakor från frukosten i kylen och äta som snacks senare under dagen. Med kokossmör!

Vad tycker du är roligast att hitta på med ditt barn?
– Jag älskar när vi har lugn egentid hemma utan måsten. Och att vara ute i naturen; på Aruba går vi till stranden – att simma är det bästa hon vet – och i Sverige går vi ut i skogen på upptäcktsfärd. 

Bästa rådet från en annan mamma?
– Att acceptera att jag inte kommer göra allt rätt. Att det är meningen att vi ska göra misstag som föräldrar. Att släppa på idén om att vara en ”perfekt” mamma, helt enkelt.

https://www.instagram.com/p/CSkfr6aqS9q/?utm_source=ig_web_copy_link?hidecaption=true

Det rådet tar vi med oss! Vad saknar du mest från tiden innan du fick barn?
– Ibland saknar jag känslan av att ingen är beroende av mig; att den enda personen jag egentligen behöver ta hand om bara är mig själv. Det finns en frihet i det man tar för givet innan man blir förälder, eller det gjorde i alla fall jag!

Det verkar som att det har varit ganska tufft för dig på sistone. Pandemin följdes av att ni upptäckte mögel i huset och var tvungna att flytta ut för att sanera och renovera... Vad har den här tiden gjort med dig?
– Det har varit ett av våra svåraste år någonsin. Då vi inte har haft någonstans permanent att bo sedan mars har jag tampats extremt mycket med en känsla av rotlöshet, och av att allt är bortom min kontroll. Min konstanta läxa i livet är att lära mig att släppa taget – det är väl tur att universum fortsätter att ge mig anledningar att jobba på det!

Berätta om huset ni köpt i Sverige! Kommer ni vara här i längre perioder framöver?
– Vi flyttar till Sverige den 15 december! Lea har fått plats på förskola så vi har bestämt att vi verkligen flyttar nu. Det känns lite läskigt men också jättekul! Huset ligger i skogen vid en sjö ungefär 45 minuter från Stockholm. Det är litet, men väldigt mysigt. Det ska bli härligt att ha ett hem igen.

Vad spännande! Grattis till det! Vad uppskattar du mest med Sverige efter att ha bott så länge på Aruba?
– Naturen. Sverige är så otroligt vackert! Jag uppskattar våra skogar och den svenska naturen så otroligt mycket.

https://www.instagram.com/p/CS4aClPqxyh/?utm_source=ig_web_copy_link?hidecaption=true

Finns det något du förknippar med Sverige eller att bo i Sverige som du vill föra vidare till Lea Luna?
– En känsla av tillhörighet, speciellt med naturen och moder jord. Jag vill att Lea ska lära sig att inte bara ta hand om naturen, men att känna att det är där hon hör hemma. Mitt mål är att vi ska leva så nära naturen som möjligt.

Hur tror du att ditt liv ser ut om fem år?
– Förhoppningsvis odlar jag massvis med grönsaker! En dröm jag har är att bli självförsörjande… Leva av jorden, med jorden. Jag drömmer om en stor trädgård. Det kanske låter som en liten femårsdröm men efter nästan ett år utan ett hem finns det ingenting jag drömmer om mer än att gro frön och sätta rötter. På alla sätt!

Rachel Bråthén

Ålder: 32.

Bor: Aruba.
Familj: Maken Dennis, 34, och dottern Lea Luna, 4.
Gör: Yogalärare och grundare av yogasajten www.yogagirl.com. Författare.
Aktuell: Flyttar hem till Sverige i december efter att ha bott utomlands hela sitt vuxna liv.