Foto: Jakob Dahlström

Ylva Hällen och Nassim Al Fakir är Årets läsmama och läspapa 2016!

mama presenterar Årets läsmama och läspapa i samarbete med McDonald's och Läsrörelsen, som vill peppa barn och föräldrar att läsa mer – och fira människor som inspirerar oss. Årets läsmama och läspapa är Ylva Hällen och Nassim Al Fakir!

Årets läspapa: Nassim Al Fakir

Han underhåller våra barn, inspirerar oss föräldrar, och läser självklart för sonen Tilo, 4 – trots att han själv har dyslexi. Nyblivna tvåbarnspappan Nassim Al Fakir, 39, är ett bekant ansikte för alla som kommit i kontakt med barnkultur. Han syns i SVT, har gett ut egna barnskivor, och medverkat i åtskilliga barnmusikaler.

Nassim skämtar om att han ”gärna vill kunna allt”. Men vad gör man om man har svårt för det som andra ser som en självklarhet – som att läsa och skriva utan problem?

– Jag har aldrig varit stolt över dyslexin. Det har varit väldigt jobbigt. Men mina föräldrar har alltid pushat mig och sagt: ”Testa, Nassim, du vet inte vad du kan innan du har testat.” Det är så jag har lärt mig saker i livet. Jag visste att jag läste fel, och började folk att skratta så skrattade jag också, i stället för att bli ett offer. Det är ju på något sätt tragiskt, men det blev min styrka.

Hur är det att läsa böcker för din son, Tilo?
– Att läsa är en del av vår vardag, och det är väldigt roligt att läsa fel för ett barn som kan boken utantill, ha ha… Men det viktigaste är inte felen, utan berättandet.

Och nu ska du föreläsa om dyslexin?
– Jag gör en föreläsning om mig själv och min uppväxt. Den är väldigt personlig och berör just hur jag har blivit pushad till att våga säga ”Ja”, mycket tack vare dyslexin.

Som programledare i tv jobbar Nassim både med att läsa andras manus och att skriva egna.

Hur fungerar det med din dyslexi?
– När jag kom in i tv- branschen fick jag frågan om jag kunde skriva manus. Utan att ens veta vad manus betydde svarade jag ”Absolut.”

– Såklart kan det vara tungt ibland. Jag utmanar det här konstant. Men hur man skriver eller läser en text spelar i slutänden ingen roll det är hur du framför den som räknas. Förstår alla vad du menar? Ja, men då så!

Årets läsmama: Ylva Hällen

Hon väcker barnens fantasi med klassiskt sagoberättande i ett lekfullt format – gärna med musik till. Kvinnan som pratar med toarullar – så kallar Ylva Hällen, 44, sig själv på sitt Instagramkonto. Och hon har gjort sig känd för att låta just toarullar, utsmyckade av barn, komma till liv i program som ”Minimello” och ”Ylvania”.

Tvåbarnsmamman Ylva har varit programledare, redaktör och producent på Barnkanalen i 16 år. Och serien ”Ylvania” har ynglat av sig och blivit en bok.

Hur viktigt tycker du att läsandet är för barn?
– Jätteviktigt! Det är så viktigt att barnen får fantisera själva. Jag blev så glad när jag var på bokmässan och kände att boken lever i allra högsta grad! Och speciellt barnböcker.

Och nu har du skrivit en bok själv, som utvärderats av två tuffa recensenter, dina söner Nils, 9, och Ivar, 11!
– Jag har läst för Nisse under tiden som jag skrivit. När han sagt ”Ett kapitel till!” har jag känt ”Yes, det funkar!”, men ibland somnade han, ha ha.

Minns du själv hur det var när du läste som liten?
– Jag växte upp i kollektiv tills jag var tio, och har sex syskon. Det var ofta högläsning ur klassiker som "Oliver Twist".

Som barn bodde du också i Indien och Bangladesh?
– Ja, mamma har varit biståndsarbetare i hela sitt liv och vi flyttade med henne till jobben. Flytten var svår i början, men man anpassar sig snabbt som barn.

Har den tiden påverkat dig i ditt arbete idag?
– Jättemycket! Framför allt tänker jag på vilken superkraft det är att kunna flera språk. Jag har alltid varit intresserad av alla våra olika sätt att uttrycka oss – mångfald är så viktigt.

Av: Annika Leone
Foto: Jakob Dahlström

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!