Vivi och yngsta sonen Knut. Foto: Privat

Vivi Wallin: ”För varje år blir jag mer bekväm med mig själv”

Influencern och författaren Vivi Wallin vill att vi ska utmana oss själv. ”Prova att ha bikini om du tycker att det är jobbigt. Det är lätt att få för sig att alla kommer titta om man själv inte är bekväm, men se dig runtomkring så kommer du märka att folk har fullt upp med sig själva.” Ett råd vi tar med oss när vi pratar mammakroppen! 

Den här artikeln är en del av en artikelserie om mammakroppen. Alla artiklar hittar du här.

Hur har din syn på kroppen förändrats sedan du blev mamma?
– Jag vet inte om det har med åldern eller moderskapet att göra, men jag tycker att jag för varje år blir allt mer bekväm med mig själv. Det gäller allt från åsikter och utseende till kropp och mammaskap. 

Vivi Walliln

Ålder: 43.

Gör: Entreprenör, influencer och författare.

Mamma till: Elmer, 13, och Knut, 10.

Instagram: @mammasanningar, @fixasjalv

På vilka sätt har graviditeterna satt spår?
– Rent fysiskt så märker jag det främst på min navel som fortfarande står utåt och på magmusklerna som ännu inte växt ihop. Jag har säkert åtta centimeters glipa. Jag har också svårt att hålla mig när jag är kissnödig, vilket är väldigt tråkigt. Jag har länge tänkt ta tag i det för jag vet ju att det finns hjälp att få, men har ännu inte kommit till skott. Inte heller brösten är vad de en gång var. Man kan säga att siluetten är plattare, men jag bryr mig inte så mycket om det.

Vad uppskattar du mest med din kropp i dag?
– Att jag orkar mycket. Jag springer en del och har starka ben. Jag tänker mer på vad jag faktiskt kan göra med den än hur den ser ut.

Vivis bästa tips: ”Att utmana sig själv och göra saker som också känns obekväma eller läskiga. Prova att ha bikini om du tycker att det är jobbigt. Det är lätt att få för sig att alla kommer titta om man själv inte är bekväm, men se dig runtomkring så kommer du märka att folk har fullt upp med sig själva”. Foto: Privat

Vilket är ditt bästa tips till andra mammor som vill bli mer trygga i sin kropp?
– Att utmana sig själv och göra saker som också känns obekväma eller läskiga. Prova att ha bikini om du tycker att det är jobbigt. Det är lätt att få för sig att alla kommer titta om man själv inte är bekväm, men se dig runtomkring så kommer du märka att folk har fullt upp med sig själva. Ingen kommer att titta på dig. En annan sak som jag tycker är viktigt är att försöka att vara snäll mot sig själv. Det kan vara svårt att börja tänka snälla tankar om sig själv om man inte är van vid det, så mitt tips är att säga snälla saker högt till sig själv. Gör man det tillräckligt frekvent kommer det att påverka tankarna också. 

Har du någon förebild och varför?
– Min mamma (som har ett eget Instagramkonto @kortedalabritta – Sveriges tröttaste influencer) är en fantastisk förebild. Hon fick en hjärntumör när jag föddes och har varit sjuk stora delar av sitt liv. Trots det (eller kanske på grund av det) är hon den mest positiva människa jag vet. Hon är också extremt bekväm i sin kropp. Hon bryr sig inte för fem öre om hon går upp eller ner i vikt eller hur hon ser ut. Det är väldigt befriande.

Från din synvinkel, hur ser synen på mammors kroppar ut i samhället i dag?
– Jag tycker att jag sett en positiv skillnad de senaste åren. I sociala medier vågar vi berätta mer hur det EGENTLIGEN är, även tuffa dagar. Jag tror att trenden att visa upp sig och sin kropp som den är, utan filter och redigering, samt alla kroppspositiva konton är viktigare än vad vi tror för vår acceptans av oss själva. Ju mer vi vågar visa verkligheten, desto mer normala kommer vi känna oss precis som vi är.