Vi har utsett Sveriges mäktigaste mamas 2018 Foto: Jacob Dahlström/IBL/Emma Svensson/Getty images/Johan Bergmark

Vi har utsett Sveriges mäktigaste mamas 2018

De är Nobelpristagare, hjärnforskare, partiledare #metoo-kämpar, prinsessor – och mammor. mama har utsett Sveriges 20 mäktigaste mamas 2018.

Nobelpristagaren

2017 fanns en enda kvinna bland de sammanlagt elva Nobelpristagarna. En enda! Som högsta chef för fredspristagarna ICAN – International Campaign to Abolish Nuclear Weapons – kämpar Beatrice Fihn, 35, mamma till Holly, 6, och Henry, 3, för att driva igenom ett FN-förbud mot kärnvapen. En kamp i tiden!

Beatrice Fihn. Foto: Getty images

Jämställdhets-vd:n

Amanda Lundeteg, 33, gick från praktikant till vd för stiftelsen AllBright – på ett år. Hon har blivit utsedd till framtidens mäktigaste svensk, superkommunikatör och en av landets mäktigaste samhällsförändrare. Och för fem månader sedan blev hon också mamma till lilla Ellion. På AllBright jobbar hon för jämställdhet i näringslivet, men det finns något hon tycker är mycket viktigare och mer grundläggande än att kvotera in kvinnor i bolagsstyrelser:

– Ska man lagstifta om något som har betydelse för jämställdheten ska man lagstifta om delad föräldraförsäkring, har hon sagt till Dagens Nyheter.

Amanda Lundeteg. Foto: Johan Bergmark

Tech-oraklet

Digitala strategen Darja Isaksson, 42, är statsministerns guide till framtiden i Nationella innovationsrådet. Är det någon som vet hur vi ska hitta digitala lösningar för social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet så är det hon. Darja har grundat flera framgångsrika digitala byråer och ingår också i regeringens Digitaliseringsråd. Dessutom hinner hon vara mamma till Aidan, 9, Baltazar, 7, och bonusdottern Miranda, 15.

Darja Isaksson. Foto: Carlos Zaya

Miljöministern

Miljöminister Karolina Skog (Mp), 42, använder sin politiska makt till att prata klimat och kemikalier i valrörelsen. Och på hemmaplan ser hon till att 9-årige sonen tar hand om återvinningen.

– Jag hoppas ju att vi i den här valrörelsen kommer att få utrymme att prata om våra barns framtid och vilken värld de kommer att växa upp till, och då är ju klimatet den stora ödesfrågan, säger hon till mama.

Karolina Skog. Foto: Karl Nordlund

Tronarvingen

Lättälskade monarken HKH kronprinsessan Victoria, 40, kanske inte har någon formell politisk makt, men genomslaget för allt hon gör och säger är svårmätt, från klädval till miljöengagemang. För att inte tala om hur vi hårdbevakar allt som rör hennes barn prinsessan Estelle, 6, och prins Oscar, 2 – och alla deras kusiner.

Kronprinsessan – och tvåbarnsmamman – Victoria. Foto: Getty images

IT-chefen

Anna Wikland, 36, haffade toppjobbet som Sverige-vd för nätjätten Google under sin föräldraledighet med minsta sonen, som nu är 2,5. Hon har även en son på 6 år. Att vara småbarnsmamma och ledare inom ett av världens mest inflytelserika företag lär vara en tuff match, och den senaste tiden har Anna stått mitt i kritikstormen för Googles hantering av hat, hot och trakasserier på webben.

Anna Wikland. Foto: IBL

Fattigdomsbekämparen

Anna Ryott, 45, är Sveriges viktigaste kvinnliga samhällsförändrare (enligt Veckans Affärer), och mamma till Julian, 14, och Leo, 11. Som vice vd för stiftelsen Norrsken ser hon till att mer pengar investeras i socialt entreprenörskap och undersöker också hur man kan exportera den idén internationellt. Hon har tidigare varit generalsekreterare för SOS Barnbyar och siktet är inställt på att utrota fattigdom och rädda klimatet. Det är vad vi kallar lifegoals! Samtidigt som hon tar fajten för våra barns framtid i den här världen utkämpar Anna en personlig kamp – mot cancer.

Anna Ryott. Foto: Getty images

Hjärnforskaren

Skulle du vilja leva till 150? Enligt Doktor Mouna Esmaeilzadeh, 38, mamma till Isabel, 4, och Victor, 1,5, är det fullt möjligt – om du har koll på din hälsa på ett djupare plan. Mouna flydde från Iran som 3-åring, och höll på att dö på vägen. I stället hamnade hon i Husby utanför Stockholm, och blev en vetgirig tjej. Så vetgirig att hon i dag är Sveriges främsta hjärnforskare, och därtill en stark entreprenör. En makthavare som påverkar the world as we know it.

Doktor Mouna Esmaeilzadeh.

Komikerkraften

”Nu har männen pratat sedan dinosaurierna dog ut. Det här är mina 90 minuter”, meddelade skådespelerskan och komikern Mia Skäringer Lázár, 42, mamma till Alfred, 17, Heli, 15, och Leelo, snart 6 – och sålde ut både Globen och Skandinavium på åtta minuter med sin nya show ”Avig Maria – no more fucks to give”. När #metoo-rörelsen drog igång i Sverige stod Mia längst fram på barrikaderna, alltid på kvinnornas sida.

Mia Skäringer Lázár. Foto: Emma Svensson

Partiledaren

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor, 31, har hunnit få två barn – Birger, 3, och Elise, 1 år – under sin tid som partiledare och tycker att förlossningsvården är den viktigaste mammafrågan just nu.

– Jag tycker att staten ska ta ansvaret för att alla mammor i Sverige ska ha samma förutsättningar, bland annat att man ska ha rätt till en närvarande barnmorska under hela förlossningen och en strategi för förlossningsskador, säger hon till mama när vi pratar #mamafirst i nya numret.

Ebba Busch Thor . Foto: Karl Nordlund

Robotexperten

Läskigt smarta – eller briljanta hjälpredor? Åsikterna om robotiken och den artificiella intelligensen (AI) går isär, men professor Danica Kragic Jensfelt, 46, mamma till Jonathan, 11, och Isabelle, 4, är optimist. Hennes forskning handlar om att förkorta arbetsdagarna genom att låta robotar göra så mycket mekaniskt arbete som möjligt – så att vi föräldrar kan hänga mer med våra barn och ägna oss åt kreativitet. Sonen Jonathan föddes med en grav utvecklingsstörning i kombination med autism, och i framtiden hoppas Danica att han kommer att kunna kommunicera bättre genom robotar och teknik.

Danica Kragic Jensfelt. Foto: Jacob Dahlström

Entreprenöresset

Isabella Löwengrip, 27, har gjort sig av med Blondinbella och satsar nu stenhårt på att bli världens nästa Estée Lauder. Med skönhetsmärket LCC bryter hon konstant ny mark med såväl intimprodukter som solskydd. Bloggen, som blev startskottet för Löwengrips karriär för över 13 år sedan, kan idag läsas på fyra språk, och har 1,5 miljon läsare världen över. Hon rattar 50 anställda samtidigt som hon lever varannan vecka-liv med barnen Gillis, 4,5, och Sally, 3. Att influencers är mäktiga blev extra tydligt när Isabella tidigare i år toppade Veckans Affärers lista över näringslivets mäktigaste kvinnor.

Isabella Löwengrip. Foto: Hannah Hedin

Läs också: Isabella Löwengrip öppnar badrumsskåpet och avslöjar sina favoriter

Kulturministern

För kultur- och demokratiministern var det självklart att knyta blusen för Sara Danius när det började storma i Svenska akademien – ett tydligt sätt att använda sin makt i kampen för jämställdhet. Samtidigt är det tack vare Alice Bah Kuhnke, 46, som vi kan ta med barnen gratis på de statliga museerna. Döttrarna Billie, 14, Bessie, 10, och Nina, 5, jublar säkert lika mycket som mamma åt det fria kulturutbudet.

Alice Bah Kuhnke. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Influencer-stjärnan

När Margaux Dietz, 27, filmade sin förlossning med sonen Arnold, nu 1, inspirerade hon tusentals andra blivande mammor, och i höstas utsågs hon till Årets nykläckta mama på Årets mama. Efter att ha intervjuat alla partiledarna i sitt Youtube-program "Partitempen", samt gjort succé i "Let's dance" är hon nu mer än "bara" en influencer.

Margaux Dietz. Foto: Hannah Hedin

Mello-bossen

På familjens populäraste playlist: Benjamin Ingrosso, Samir & Viktor, Margaret, Felix Sandman, Mariette… Att påstå att Melodifestivalen påverkar vilken musik vi småbarnsmammor lyssnar på är en underdrift. Efter en lång karriär i radiobranschen har Karin Gunnarsson, 41, mamma till Sonja, 6, och Holger, 11, landat den prestigefulla rollen som Mellojuryns ordförande – ytterst ansvarig för vilka låtar som hamnar i tävlingen. Hon har minst sagt inflytande över våra mammaliv med andra ord. Och det ser ut som att makten kommer att fortsätta – Karin spås nämligen bli Christer Björkmans efterträdare när han kliver av om några år.

Karin Gunnarsson. Foto: IBL

Topp-direktören

Madeleine Persson, 48, är, förutom mamma till en 15-årig pojke och en 9-årig flicka, operativ direktör på H&M. Tidigare i år toppade hon direktörskategorin på Veckans Affärers lista över näringslivets mäktigaste kvinnor, och spås så småningom ta över vd-posten efter Karl-Johan Persson. Och nej, hon är inte släkt med H&M-familjen.

Madeleine Persson. Foto: Mattias Bardå/H&M

VR-geniet

Vd:n för spelstudion Neat Corporation, Jenny Nordenborg, 30, fick för drygt två år sedan motta priset för bästa spel på VR- och AR-mässan Vision Summit i Los Angeles – redan före lanseringen! Medan hon fortsätter som vd för Neat är hon nu även studiochef för omåttligt populära klippdocksspelet Stardoll – samtidigt som hon rattar livet som ensamstående mamma till en 9-årig dotter.

Jenny Nordenborg. Foto: Neat corp

Socialministern

Socialminister Annika Strandhäll (S), 42, mamma till två döttrar på 14 respektive 8 år och en bonusson på 23, sätter jämställdheten först inför valet i höst. För henne är det viktigt att mammor ska få bättre möjligheter att balansera jobb och barn – och må bättre under tiden.

– Vi behöver lyfta vad vi ser, som att mammor ofta är projektledare hemma, och hur det påverkar kvinnors och mammors hälsa, säger hon till mama.

Annika Strandhäll. Foto: Karl Nordlund

Styrelseproffset

För två år sedan valde Sveriges främsta näringslivs-mama, Cristina Stenbeck, 40, att jobba mindre för att få mer tid med barnen Mary, 10, de 8-åriga tvillingflickorna och sin 20 månader gamla son. Dock är hon fortfarande huvudägare i investmentbolaget Kinnevik och förra året blev hon en av 14 styrelsemedlemmar (varav de flesta var män) i Spotifys styrelse.

Cristina Stenbeck. Foto: Kinnevik

Partiledaren

För Centerpartiets partiledare Annie Lööf, 34, mamma till Ester, 2,5, står vården högst på agendan inför valet, och där ingår bland annat att motverka bristen på barnmorskor genom att låta dem utbilda sig med full lön. Dessutom vill hon att vi kvinnor bjussar på våra motgångar för att mammaboosta varandra – något vi verkligen välkomnar.

– Det är jättesvårt att få ihop pusslet. Det ställs höga krav och förväntningar på oss yrkeskvinnor, som förväntas klara både jobb och, ofta, ha huvudansvaret hemma. Jag tror att fler behöver erkänna att vi inte kan leverera på topp överallt varje dag, säger hon till mama i nya numret.

Annie Lööf. Foto: Karl Nordlund

Text: Nina Hampusson, Maija Mårtensgård och Lisa Nylén. Listan är utsedd av mamas redaktion. För att hamna på listan, som är utan inbördes ordning, ska man ha barn under 12 år.

Missa inte nya numret av mama – i butik den 15 maj

Foto: Katarina Malmström Brown

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + lampa till barnrummet & kokbok för 159 kr. Köp nu!