Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
I ”Unga föräldrar” fick vi lära känna Jian med familj. Efter att tv-programmet sänts fick de beskedet att sonen Milan fått cancer. Foto: Gabriel Liljevall / PRIVAT

”Unga föräldrar”-Jian: ”Snart kan Milan ringa i klockan – och är fri från cancern”

De har levt i en förälders mardröm. ”Unga föräldrar”-paret Jian och Anton Bergman fick i våras det tunga sjukdomsbeskedet - deras 3-årige son Milan hade drabbats av cancer. Men nu har familjen äntligen fått positiva nyheter och börjat planera hur de ska fira.

- Snart är det Milan som får ringa i klockan som talar om att han är fri från cancer! 

Thérèse Bilby

I våras var Jian och Anton Bergman och deras barn, Milan, som nu fyllt 4 år, och ettåriga tvillingarna Elias och Alina, med i TV4:s realityserie ”Unga föräldrar”. Kort efter att programmet sänts på tv började lille Milan kissa blod. På barnakuten fick familjen det svåra beskedet. Milan hade fått en cancertumör i sin vänstra njure, wilms tumör. 

– Det var en mardröm, berättar Jian för mama.
– I början av den här perioden, då valde vi på att bara köra på hundra procent, vilket gjorde att på slutet så kom dagen när man insåg att ”Vad är det vi går igenom?”.

Jian Bergman och sonen Milan, som fått cancer. Foto: PRIVAT

JIAN BERGMAN

Ålder: 24.

Familj: Maken Anton Bergman, 25, sonen Milan, 4, och tvillingarna Elias och Alina, 1,

Bor: Järfälla.

Gör: Färdigutbildad lärare.

Milans njure och lymfkörtlar opererades bort

Direkt efter beskedet började cancerbehandlingen. Milans ena njure och lymfkörtlarna opererades bort. Första dagarna efter ingreppet var tuffa men han återhämtade sig ändå oväntat snabbt, vilket var en lättnad för Jian och Anton. Efter bara en vecka var han uppe på fötterna och sprang runt, precis som att inget hade hänt. 

Snart kom nästa slag. När läkarna analyserat tumören de opererat bort visade det sig att den spridit sig. Beskedet kom som en chock och innan de ens hann landa i tankarna fick de veta att han skulle fortsätta med cellgifter i ytterligare 27 veckor.

Så började Milans hår falla av i tussar, och även hans ögonfransar. 

Cellgiftsbehandlingen har varit tuff för Milan. Foto: PRIVAT

”Det gör verkligen så ont i mammahjärtat att se sitt barn genomgå en så tuff sjukdom och behandling. Men vi försöker att se ljuset i tunneln.” skrev mamma Jian på Instagram.

Några veckor senare berättar hon om rädslan att krama sonen Milan för hårt: ”Rädslan att råka göra dig illa, så i stället är man extra försiktig! Jag längtar till dagen allt bara släpper och jag får hålla dig min famn så hårt de bara går!”.

Jian har under hela sjukdomsperioden arbetat som lärare på heltid, men familjen har haft det tufft både ekonomiskt och psykiskt. Milans pappa har varit föräldraledig med tvillingarna, men jobbar nu halvtid.

– Två dagar efter att vi fick beskedet att Milan hade cancer så började jag jobba som lärare. Jag kände att jag inte hade klarat av att bara vara hemma. Jag var på jobbet, sedan till sjukhuset, sedan hem till barnen, natta dom, sedan sova och så tillbaka till jobbet... Det gick liksom bara runt så i flera månader, berättar hon.

Milan på trehjuling inne på onkologavdelningen. Foto: privat

Så kommer det äntligen – det positiva beskedet

Nu har det gått mer än sex månader efter cancerdiagnosen, och det ser äntligen ut att ha vänt för familjen. Nu har de nämligen äntligen fått det positiva beskedet de väntat så länge på, att de nu är nära målet och att lille Milan befinner sig i slutskedet av behandlingsplanen.

– Vi har ju bara väntat på att få höra de här positiva beskeden och känna att snart är vi i mål. Det är en sån stor lättnad, säger Jian.

– Vi fick beskedet från läkarna att Milans kropp har reagerat väldigt bra på cellgifterna, och att nu är det bara tre omgångar kvar av cellgifter. Han kommer fortfarande gå på kontroller var tredje månad, för han har fortfarande en prick på lungan som de vill hålla koll på. De kan inte konstatera att den är cancer, men de kan inte heller säga att det inte är det. Han kommer kontrolleras tills han är 18, men det blir det mindre sällan för varje år. 

Planen är att Milan får sin sista cellgiftsbehandling den 4 november. För första gången sedan i mars har han också fått återvända till förskolan. Milan är lycklig över att äntligen få träffa alla sina vänner igen. Han är inte hundra procent redo att gå hela dagar, eftersom han är så trött, men som det ser ut just nu kommer han i alla fall få gå fem timmar om dagen fram till årsskiftet.

Jian berättar också att Milans hår börjat växa igen.

– Ja, hårstrån börjar komma tillbaka. Han är piggare än vanligt och och han är väldigt lycklig!

Milan och mamma Jian. Foto: PRIVAT

Efter läkarnas besked till familjen delar hon den glada nyheten till sina följare. 

”Jag blir alldeles pirrig bara av tanken på att vi snart är ute ur den mardröm vi under denna tid levt i. Att det snart är Milan som får ringa i klockan som talar om att han är fri från cancer!!”, skriver hon.

När mama frågar Jian när Milan kan vara helt friskförklarad, berättar hon att det dröjer fem år. Om man då inte sett att något kommit tillbaka så anses han vara frisk.

Men den 4 november, efter den sista behandlingen, är en stor milstolpe, berättar hon.

– Då kommer han få plinga i ringklockan!

Efter det kan förhoppningsvis familjen kunna återgå till en vardag utan sjukhusbesök, cellgifter och allt annat som cancer kan innebära.

Avslutningsvis, har ni funderat på om ni ska fira på något sätt den 4 november? Blir det något kalas?
– Ja! Det är över 10 000 personer som följt hans resa och så många har skickat paket till honom – efter beskedet var jag och hämtade ut paket till honom varje dag! Det så så många som skrivit till mig och stöttat oss. Därför har vi tänkt hyra kyrkan och ha en öppen fika. Vi vill att alla ska komma och fika med oss och fira!

https://www.instagram.com/p/CjFj7UQLrP4/

Wilms tumör

Wilms tumör, även kallad nefroblastom, är en elakartad njurtumör som nästan uteslutande uppträder under småbarnsåren. Det är den vanligaste formen av njurtumör.

Njurcancer barn: Det drabbar ungefär ett barn per 10 000 födda, vilket motsvarar 10–15 barn i Sverige varje år. En majoritet av dessa barn är yngre än sex år vid diagnos och tumören drabbar flickor och pojkar lika ofta. I sällsynta fall drabbas även spädbarn och skolbarn.

Symptom: Wilms tumör ger sällan uppenbara symptom. Ofta noterar föräldrarna en smärtfri knöl eller svullnad på ena sidan av barnets mage och tar kontakt med sjukvården. Ofta är tumören därför mycket stor när den upptäcks.

Diagnos: Diagnos ställs enklast med en ultraljudsundersökning av magen. Ibland behövs en mer detaljerad avbildning och då används datoriserad skiktröntgen, så kallad datortomografi.

Behandling: Tumören förbehandlas nästan alltid med cytostatika under fyra–sex veckor i syfte att krympa den och göra operationen enklare och mindre riskfylld. Operationen innebär att den drabbade njuren avlägsnas tillsammans med tumören. 

Idag blir drygt nio av tio barn som behandlas mot Wilms tumör friska. Om tumören spridit sig till lungorna krävs en tuffare behandling, men prognosen påverkas inte så mycket. Av barn med Wilms tumör med så kallad högriskhistologi kan, trots mycket intensivare behandling, endast tre av fyra botas. Barn som botats från Wilms tumör kan med få undantag leva ett normalt liv. Att bara ha en njure påverkar som regel inte det dagliga livet.

För vart femte barn har tumören hunnit sprida sig till lungorna när diagnosen ställs. I sällsynta fall har den även spridit sig till lever och skelett.

LÄS OCKSÅ: ”Unga föräldrar”-familjens sjukdomsbesked: ”Allt vi vill är att vår älskade Milan blir frisk” 

LÄS OCKSÅ: Jian, 24, träffade kärleken som 14-åring – i dag har de tre barn tillsammans