Tilda Bjärsmyr har barnen Charlize, Luiza och Zack medan tvillingsystern Joanna Fingal har dottern Cleo. Foto: Hanna Hedin

mama-bloggarna Joanna Fingal och Tilda Bjärsmyr: ”Vi känner och tänker exakt lika”

Hurra! Influencersystrarna Joanna Fingal och Tilda Bjärsmyr startar varsin blogg på mama. Här berättar de om hur det var att växa upp som enäggstvillingar – om deras likheter och olikheter – och hur deras tajta band är ännu starkare i dag när de båda är mammor.

När de nya mama-bloggarna Joanna Fingal och Mathilda ”Tilda” Bjärsmyr får frågan hur det var att växa upp som enäggs­tvillingar svarar båda i kör: ”Bästa möjliga tänkbara”!
Joanna: Man har ju ALDRIG varit själv, haha. Det är fantastiskt att ha någon så nära, en bästa kompis genom livet.
Tilda: Ja, tänk att du alltid har någon där, i ur och skur. Någon som står bakom dig och skyddar dig, ­kramar dig och finns där för dig! Vi gjorde också roliga saker som att gå på varandras dejter, hehe. Men det var ingen som märkte något.
Joanna: Det fanns inga nackdelar. Eller, när vi var mindre kanske det var att ständigt bli jämförd med varandra. Kan hon, så kan hon. Typ så. Idag ser jag bara fördelar. Min syster är min soulsister och bästa vän. Känner hon något, så känner jag detsamma. Det är ganska häftigt.

 

Är ni lika varandra?
Tilda:
Ja, absolut. Det enda som skiljer oss åt är att Joanna är mer framåt medan jag är lite mer tillbakadragen. Jag är den lugna och försiktiga. Joanna har mer temperament.
Joanna: Men annars tänker vi väldigt lika. Jag ­känner på 50 mils avstånd hur Tilda mår och tvärtom. Om vi skulle kunna bo tillsammans med våra familjer hade vi gjort det. Men det kanske inte vore lika poppis för våra män… 

 

Joanna och Tilda är tvillingar och svarar nästan identiskt på flera av mamas frågor. Foto: Hannah Hedin

Ja, nu bor ni ganska långt ifrån varandra, du Tilda i  Göteborg och du Joanna i Örebro och Stockholm, hur är det?
Joanna:
Det är tråkigt, men vi har lärt oss att leva med det. Vi skildes ju åt redan som 18-åringar när Tilda flyttade till Grekland (eftersom Tildas pojkvän och numera man Mattias Bjärsmyr spelade fotboll där, reds. amn.), så vi är vana vid det här laget. Vi pratar i telefon minst två gånger per dag och ses så ofta vi bara kan. De är det bästa som finns, att umgås alla ­tillsammans. Och det är ännu härligare nu när vi fått barn med två veckors mellanrum. Drömmen är ju att Cleo och Zack kommer vara tajta genom livet, precis som vi är. 

Hur kände du Tilda inför att möta mammalivet lite tidigare än Joanna?   
Tilda:
För mig föll det bara så rätt och naturligt. När vi flyttade till Grekland var jag ganska ensam första året. Så ett barn blev liksom det som fattades mig. Mattias och jag har varit ihop sedan 2007 och 2011 kom Charlize, vår förstfödda. Att vi båda två nu är mammor känns fantastiskt.
Joanna: Jag har inte varit redo att bli mamma förrän nu. Jag har satsat på karriären i Stockholm och dess­utom var jag singel fram tills jag var 29. Men jag har älskat att få ha mina två systerdöttrar och de står mig väldigt nära. 

Joanna Fingal och Tilda Bjärsmyr lyckades tajma sina barn – Joannas första och Tildas tredje – med bara ett par veckors mellanrum. Foto: Hanna Hedin

Hur är det att vara trebarnsmamma, Tilda?  
Tilda:
Att vara trebarnsmamma är helt fantastiskt, underbart, kaotiskt, jobbigt och magsikt ROLIGT! Allt på en och samma gång. Ibland undrar man hur man klarar det, men man gör ju det av någon konstig anledning. Vi mammor är tamejtusan starkare än ­något ­annat. Jag var faktiskt själv med mina två barn, när Zack låg i magen, och min man bodde i Turkiet i tre år. Det allra bästa med att ha barn är den ­konstanta ­kärleken man får ifrån dem. Det finns inget som slår det, inget på denna jord.

Hur upplevde ni att vara gravida, och att föda?
Joanna:
Att föda barn är det bästa jag gjort och jag kan helt ärligt längta tills nästa gång! Trots en smärta som inte kan beskrivas så är det lätt det häftigaste jag upplevt. Vill göra igen och igen! Att vara gravid är ­också helt fantastiskt, om än jobbigt de sista sex ­veckorna. Jag sov sämre, hade ont i ryggen, ilningar i bäckenet och fick ta kisspauser cirka 511 gånger per natt. Men jag saknar magen, för det är något väldigt speciellt och vackert med att vara gravid.
Tilda: Jag gillar att vara gravid och har gjort det alla tre gånger, minus min ”gravidmigrän” som alltid ­kommer. Jag har haft bra och okomplicerade graviditeter och förlossningar som alla gått fort och smidigt. Det finns inget häftigare än att föda barn och kan göra det om och om igen. Helt seriöst, jag skulle kunna ­tänka mig tio barn men min man tycker att det räcker nu. Men en till kanske… hehe… får se hur det blir med den saken! 

Vilket är ert bästa mamma-hack?
Joanna:
Allt löser sig alltid. Håll dig lugn och trygg så kommer barnen också anamma det.
Tilda: Tålamod är en mammas (och pappas!) bästa vän!

Vad har ni insett sedan ni blev mammor?
Joanna:
Att livet blev SÅ mycket bättre. Om det var bra innan så ha liksom allt fått en helt ny mening.
Tilda: Livet får en helt ny mening när barn kommer in i bilden. Du själv är inte nummer ett längre utan det finns något annat som betyder så mycket mer.

Vad gör ni när ni har två timmar för er själva?
Joanna:
JOBBAR. Jag brukar skicka ut min sambo och Cleo i två timmar på eftermiddagarna, så hinner jag ha ett par timmar för mig själv, ostört.
Tilda: Jobbar, jobbar och jobbar. Hehe. Det finns inte så mycket tid till annat men jag älskar det och uppskattar mitt jobb så mycket! Finns inget annat jag hellre gör.

Hur kom det sig att ni började blogga från första början?
Joanna:
Det var Tilda som fick mig till det. Hon flyttade till Grekland 2010 och vi kände att för att inte telefonräkningarna skulle landa på tusentals kronor varje månad så vore det bättre att uppdatera varandra genom blogg och skrift i stället. Som en liten onlinedagbok som vi kunde följa varandra i. Inte visste jag då att den skulle bli så stor så snabbt. Kort efter starten fick vi förfrågan om att blogga på Metro Mode.
Tilda:
Till en början var min blogg personlig och bara mina närmaste hade lösenordet för att läsa den. Till slut valde jag att öppna upp den och den blev snabbt populär. Jag antar att det var det glammiga ”fotbollslivet” jag levde i Grekland som öppnade upp intresset! 

Vad kommer vi få vi läsa om i era bloggar?
Joanna:
Vardag. Livet generellt. Jag skriver alltid hur jag känner och är väldigt personlig. Det är alltså inte bara champagne och fluff, utan också minde bra dagar, livsfrågor och ångest. Jag tycker att mina läsare fungerar som en slags terapeut. Vi pratar och bollar med varandra, det älskar jag framför allt med bloggen.
Tilda:
Jag kommer att skriva om allt mellan himmel och jord. Jag gillar att öppna upp mig och dela med mig av mina bra och mindre bra dagar. Inget filter, bara ärligt och härligt. Mycket barnsnack, gulliga outfits, mat och dryck, mode och inredning. En salig blandning av galet ytliga saker och personliga samtalsämnen. 

Och vad kommer man inte få läsa om?
Tilda:
INGET!! Vi delar med oss av det mesta och bästa!

Här hittar du Joannas blogg och här finns Tildas! 

Stylist: Malin Rudén
Hår & makeup: Petra Stenhammar/Agent Bauer
Creative director: Vendela Zandén 

Tack till Gripsholms Värdshus, där vi plåtade de fina bilderna.

Du kanske vill läsa om 14 andra kändismammors bästa hacks?
Eller om Bea som har trillingar: ”Det är helt fantastiskt, men man är inte menad för det”
Eller varför inte Petra Tungårdens och Michaela Fornis härliga snack om graviditet och föräldraskap?

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hudvård & molnlampa för endast 159 kr. Köp nu!