Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ebba Hultkvist med döttrarna Greta och Hedda.
Ebba Hultkvist med döttrarna Greta och Hedda.
Ebba Hultkvist med döttrarna Greta och Hedda.
Ebba Hultkvist med döttrarna Greta och Hedda. Foto: Andreas Kock/Viaplay / Andreas Kock/Viaplay, Ebba Hultkvist/Privat

Tvåbarnsmamman Ebba Hultkvist: ”Jag måste få egentid i soffan varje dag”

Ebba Hultkvist Stragne, känd som Wilma i ”Skärgårdsdoktorn”, är tillbaka i tv-rutan med serien ”Den inre cirkeln”. För mamas LISA NYLÉN berättar hon om att ha två karriärer, om vardagspusslet med heltidsjobb och två barn samt sin största oro som mamma.

Det är något med Ebba Hultkvist Stragne, 35. När jag berättar att jag ska intervjua henne blir människorna runt mig väldigt intresserade och undrar vad hon gjort sedan hon spelade Wilma i ”Skärgårdsdoktorn”. Kanske beror det på att hon helt bytte bransch, lämnade offentligheten och blev allt mer hemlig.

Greta och Hedda är både lika och som natt och dag, enligt mamma Ebba Hultkvist. Foto: Privat, Andreas Kock/Viaplay

Är det något hon inte pratat mycket om är det familjelivet med maken Philip och sina två döttrar, så när jag träffar henne inför premiären av tv-serien ”Den inre cirkeln” vill jag såklart veta hur allas vår ”Wilma” är som mamma?

–Det är så svårt att svara på, man bara är ju mamma. Det är ju en så naturlig del av mitt liv nu, och inte som att jag går in och bara ”jag är mamma”. Det är mycket prat om hur man ska vara och hur andra gör, men jag tänker att jag är en människa och då är det bra att visa barnen det. Att ibland är jag trött och då är jag inte lika glad och ibland blir det fel och då säger jag ”Oj jag gjorde fel, jag har brister”, säger hon.

– Det jag tycker är viktigast är att ge massa kärlek, trygghet och pepp och visa att barnen är grymma som de är. Att de får göra vad de vill och inte ska behöva sträva efter att vara perfekta eller på ett visst sätt.

Ebba Hultkvist Stragne

Ålder: 35.

Familj: Maken Philip, 35, och döttrarna Greta, 5,5 och Hedda, 3.

Bor: Sollentuna.

Gör: Rekryteringskonsult inom kommunikation samt skådespelare.

Aktuell: I ”Den inre cirkeln” på Viaplay. Dessutom går det att se ”Skärgårdsdoktorn” på SVT:s Öppet arkiv!

När jag frågar om vabruari har varit bra spänner hon ögonen i mig och utbrister:

– Alltså NEJ!

För att sedan med sänkt röst säga:

– Det här har varit den värsta vintern. Jag vet inte vad som hände, för vi har klarat oss tidigare år. Men i år har det varit kräksjuka för hela familjen och förkylningar som aldrig tar slut. Barnen har varit mer sjuka än friska de senaste fyra veckorna. Har det varit något särskilt i år eller? frågar hon mig och jag vågar knappt säga att vi inte haft en vab-dag sedan oktober…

Slog igenom i ”Skärgårdsdoktorn”

Om det var någon som missade tv-serien ”Skärgårdsdoktorn” i slutet av 1990-talet (vem nu det skulle vara?) kan vi berätta att Ebba spelade läkaren Johan Steens dotter Wilma. I och med rollen influerade hon tusentals nyblivna föräldrar till att döpa sina döttrar till just Wilma och namnet ligger fortfarande fem-i-topp på namnlistorna. Vad hennes egna döttrar heter har dock inte varit officiellt tidigare.

– Jag har faktiskt aldrig sagt vad de heter till media. Jag har inte ens funderat på det. Jag har alltid sagt att jag har två döttrar, that’s it. Men namn är ju så roligt så man vill ju berätta! säger hon, och avslöjar att de heter Greta och Hedda.

Nostalgi! Just nu går det att se Ebba Hultkvist i genombrottsserien ”Skärgårdsdoktorn” i SVT:s Öppet arkiv. Självaste skärgårdsdoktorn spelades av Samuel Fröler. Foto: Alexander Crispin/SVT

Sedan ”Skärgårdsdoktorn” har Ebba utbildat sig på Handelshögskolan och jobbar numera som rekryteringskonsult inom kommunikation. Då och då har hon dykt upp i familjeföreställningar, radioteater och ”På spåret”, men nu är det alltså dags att göra tv-serie igen. I spänningsdramat ”Den inre cirkeln” spelar hon den nyfikna journalisten Jossan som granskar en politiker på framfart i Almedalen.

– Det kändes som en rolig roll att göra. Jag provfilmade och det gick bra. Det var spännande för det var så längesedan jag gjorde något i det här formatet. Jag har på senare år mer gjort spex och familjeteater, det här är något annat.

Tar med sig sina erfarenheter

Att ha jobbat inom PR-branschen ser hon som något positivt när hon ger sig in på skådisbanan igen.

– Jag tror att jag har fått vara med om mycket som jag kan ta tillvara i ett sådant här sammanhang. När jag började skådespela och var så ung hade jag ju inte sett eller varit med om så mycket. Nu har jag erfarenhet som jag kan använda.

Serien spelades in på Gotland i somras och när det passade följde familjen med henne dit.

– Oftast åkte jag dit själv men de var med en sväng i juli när det sammanföll med semestern. De var inte med mig på jobbet, då vill man inte ha barn där! skrattar hon och jag förstår hur hon tänker.

När serien var inspelad återvände Ebba till vardagen med två barn, heltidsjobb och hus i förorten. Och precis som i alla andra småbarnsfamiljer stavas framgångsreceptet pussel och planering.

– Vi har delat upp hämtningar och lämningar och så får vi hjälp av far- och morföräldrar. Vi får ihop det genom att ta hjälp, liksom. Dels splittar vi på allt och så har vi faktiskt städhjälp för att få livet att gå runt med två heltidsarbetande föräldrar, berättar hon.

Är en cool mamma

Dessutom har hon och maken Philip olika ansvarsområden i hemmet som de löser när den andra nattar, vilket är varannan kväll.

– Han är ”head of tvätt”. Jag är nämligen den som sköter maten, men det gör jag på Mathem, ler hon och blippar lite på en osynlig mobil.

– Jag planerar vad vi ska äta för det tycker jag är kul. Om han ska handla kommer han hem med tio färdiga Carins lasagne och Coca cola – i princip! Jag är mer för att planera mat och laga mat och då får han ta tvätten. Och maten är ju klar när det är nattning… säger hon pillemariskt.

Mammalyx: Ensamtid i soffan! Foto: Privat

Det här verkar hon ha tänkt ut riktigt smart. Det är nämligen när maken nattar som hon får sin efterlängtade egentid.

– Jag är sådan som vill lägga mig raklång i soffan och kolla på något. Det måste jag helst göra varje dag, utan att någon pratar med mig. Jag prioriterar bort att ha ett perfekt städat hem, vi bäddar inte sängen så ofta, har inte hundra renoveringsprojekt eller den senaste färgen på väggen – nä, då kollar jag hellre en serie, säger hon och börjar plötsligt prata om hur hon är som mamma igen – lite som att en tanke bara behöver komma ut:

– En sak till… Det är så kul det här med att prata föräldraskap! Alltså, jag tror att jag är en ganska cool mamma. En del går ju upp i det här ”hur gör ni?”, men jag lärde mig ganska tidigt att köra på det som funkar för oss för stunden. Till exempel, hur sover alla bäst? Om det innebär att jag sover upp och ned i en fotända med ett barn här och ett barn där – om alla får sova bäst så kan jag tänka mig det ett par år, förklarar hon.

– Eller med maten, om någon bara äter ärtor en period eller kött eller pannkakor, då tänker jag ”jaja, det ändras hela tiden”. Man behöver inte gå i taket eller vara orolig för att det är på ett sätt just nu.

Gillar barnens aktiviteter

Jag frågar om hon och Philip har delat på föräldraledigheten och hon skruvar lite på sig innan hon svarar:

– Absolut, vi har delat på den. Det har inte varit millimeterrättvisa, men min man har också varit föräldraledig. Jag har nog tagit mest, för att jag ville det, men det är såklart jättebra om man delar rakt av. Jag hade nog kunnat tänka mig att dela halva veckor, men det hade nog inte funkat med våra jobb. Då är det så lätt att telefonen ringer hela tiden, så det är lättare att klippa helt. Däremot delar vi på all vab och nattning. Nu blev det en debatt om föräldraledighet! utbrister hon, nästan förvånad över sina egna åsikter.

– Men jag tycker att det finns så många punkter att väga in när det gäller delat ansvar. Jag har till exempel en bekant som tog all föräldraledighet och då kan man tänka ”åh vad hemskt att hon gjorde det”, men då har hennes man ett eget bolag så han tar alla hämtningar, lämningar och all vab nu istället. Det är klart att vi ska vara jämställda, men jag är också lite för att man ska få välja hur man vill – men jag förstår såklart att det tyvärr får konsekvenser.

Nu har dessutom de berömda fritidsaktiviteterna gjort entré i familjen.

– Farmor sköter all logistik kring barnkören, som är på en vardag, och så har vi dans på helgen. Då delar vi upp vem som tar med Greta dit, och så får den andra ta hand om Hedda. Men jag har inget emot att sitta och glo utanför – det här med aktiviteter känner jag att jag kommer gilla! Man lämnar in dem och sedan kan man pusta ut. Jag tycker att det är lite kul, men det får jag väl äta upp sedan när de har hundra aktiviteter.

Det kan bo en teaterapa i någon av döttrarna Greta och Hedda… Foto: Privat

På vilket sätt är barnen lika dig?
– Det är mycket sång och musik, både de och jag gillar att sjunga. Och det bor nog en liten teaterapa i någon av dem.

– Man tänker att det borde bli två exakt likadana barn, men så är det ju inte. De har många likheter men på vissa plan är de som natt och dag. De har för- och nackdelar båda två om man säger så! Som alla människor. En är busig och springer kanske iväg, men är glad jämt, medan en annan har mer humör och vilja, men står still. Vad är värst? skrattar Ebba.

Upplevde tvåbarnschocken

På frågan vilken som är den största skillnaden mellan livet före och efter barn väger hon orden väl. Hon förklarar att första barnet innebar en stor förändring på ett existentiellt plan. Att hon började fundera kring att det var en stor omställning i livet, samtidigt som hon var väldigt hög på att bli förälder.

– Men jag tyckte att det praktiska funkade bra. När det är en bebis kan den hänga med överallt och man är fortfarande samma person. Jag kunde gå och shoppa och gå ut på restaurang – i typ två månader, sedan föll det! skrattar hon och förklarar att hon tyckte att det blev mer utmanande när barnen började krypa och gå.

När dotter nummer två föddes upplevde hon lite av den omtalade tvåbarnschocken.

– Har man bara ett barn kan alltid den andra föräldern rycka in så att man kan gå och träna eller göra vad man vill, men med två barn blir det ju fler människor och viljor. Framför allt när tvåan blir större.

– När hon föddes hade vi flyttat ut från stan och plötsligt satt vi där och var en tvåbarnsfamilj och hade blivit vuxna. Med henne var det däremot inte samma existensiella känslor kring att ha blivit förälder, då var det redan hem och äta tacos och ha fredagsmys. Man var inne i det här falukorvslivet, säger hon och kommer på sig själv med att ha gett ett väldigt långt svar.

– Jag bara broderar ut!

Vad har du inte gett upp trots att du blivit mamma?
– Det är en självklarhet att man inte slutar jobba… eller, det är i och för sig ingen självklarhet idag! Men att utvecklas och göra nya saker rent jobbmässigt vill jag inte sluta med.

Dotterns simpuffar åkte av

Och vad är du mest orolig över?
– Allt som har med att sätta i halsen att göra. Jag satte i halsen en gång när jag var liten så från dag ett med äldsta dottern malde jag ner all mat. Sedan insåg jag att de måste lära sig, för när de börjar förskola sedan får de ju det där äpplet. Då fick jag stress över att hon måste lära sig äta äpple istället! säger Ebba och skrattar åt sin egen noja innan hon berättar om nästa:

– Kommer det en bil på typ 150 meters avstånd i krypfart så säger jag ”det är en bil”. Och vatten är läskigt, för att det kan gå så fort. I somras var jag med om att de här simpuffarna som min dotter hade på armarna åkte av när hon hoppade ner i bassängen. Då var det ju bara blubb blubb. Så Greta lärde sig att simma innan hon fyllde fem.

– Jag är mer rädd för olycksfaror än över om hon har druckit den här smoothien, eller om vi ska vi bli veganer, eller äter enligt tallriksmodellen. Jag tänker att vi äter varierat ibland och ibland inte. Det kommer en tid då de också äter raw balls! säger hon och pekar mot baren där såväl kanelbullar som just raw balls står uppdukade.

När vi har avrundat och jag ska lämna Södra teatern, där intervjun genomförts, får jag ögonkontakt med Ebba igen. Hon står tillsammans med Viasats presschef och säger när jag går förbi:

– Du var nog den jag berättade mest för! Men det blir väl så när man pratar om barnen.

Ja, det blir ju så, tänker jag. Och nu vet vi alltså mer om hur ”Wilma” blev som mamma.

Du kanske också vill läsa vår artikel om influencern Ellinor Bjurström från ”Unga mammor”: Gravidhormonerna gjorde mig galen
På vår medlemssajt Vi föräldrar kan du ställa en fråga till barnpsykologen Malin Bergström!