Tvåbarnsmamman Amanda Bergman om att kombinera artistliv och jordbruk
Amanda Bergman och hennes man Petter Winnberg har tillsammans bandet Amason. Parallellt med musikkarriären driver de ett ekologiskt jordbruk. I sommar bjuder de in pop-Sverige och publik till intima spelningar hemma hos sig.
Vad tycker barnen Flora, 5, och Ivar, 3, om att några av Sveriges största artister ska spela på deras gård?
Ena dagen: Grammisgala i Stockholm, röda mattan och mingel med Sveriges artistelit.
Nästa dag: Hemma på gården i Dalarna med sina 10 kor, 30 hälsingefår, 150 höns, 2 katter, 2 bostadshus, 8 lador och 60 hektar mark.
Det känns som stora kontraster, artistlivet och bondelivet?
– Ja, det är stora kontraster, men det finns också likheter, säger Amanda Bergman när mama når henne på telefon.
– Praktiskt är kontrasterna stora, att vara bonde innebär till exempel att vara på samma ställe så mycket som möjligt medan artistlivet är ett mer nomadiskt leverne. Men det finns likheter också! Att fundera på ett albums uppbyggnad eller fundera på vad som ska sås i vilka åkrar, det är kreativitet på olika sätt.
Amanda Bergman
Ålder: 34.
Bor: Näckenbäck, en gård från 1860-talet, i Dalarna.
Familj: Petter Winnberg, 42 och barnen Flora, 5, och Ivar, 3.
Gör: Bonde, musiker och låtskrivare. Spelar just nu i bandet Amason (tillsammans med bland annat sin man Petter). Har tidigare gått under artistnamnen Idiot Wind och Hajen.
Aktuell: Med ett fåtal intima konserter hemma på sin gård i Dalarna. Gästartister är bland andra Moonica Mac och David Ritschard.
Du har sagt att du gör ett viktigare jobb när du sår på din åker än när du skriver en kärleksballad, berätta!
– Jag kan inte svära säkert på att det är så, men det känns så. Att jobba med natur, djur och mark är konkret och så ickedigitalt det bara kan bli i en så i övrigt digitaliserad värld. Det är något speciellt att verka i den mest elementära delen av livet. Jag älskar musik, och skulle aldrig kunna överge det men det här är mitt life-purpose. Vår stund på jorden är väldigt kort och jag vill ta ansvar för den. Eller i alla fall känna att jag har försökt.
Amanda menar vidare att det ena när det andra. Efter en hel dag i studion är det skönt att bara göra praktiska saker. Ge mat till djuren. Stängsla in en åker.
– En skiva kan du jobba med i år utan att bli färdig. Här är du klar när stängslet är klart. När man jobbar med musik blir du också hela tiden bedömd från olika håll. Det är mycket tankeverksamhet: ”Vem kommer gilla det här?”. Därför är det också väldigt skönt för mig att vara här. Jag gör vad jag vill. Ingen kommer tycka något om det jag gör idag, vilket är befriande.
Hur fan tänkte vi?
Men hur går det ihop? Att kombinera de här olika karriärerna?
– Ibland känns det som ren idioti att ens försöka. Båda de här grejerna kräver egentligen hundra procents fokus för att må riktigt bra, och då är det klart att det finns stunder av: ”Hur fan tänkte vi?”. Tack och lov är både jag och Petter fruktansvärt tjurskalliga människor, säger Amanda, men tillägger:
– Om vi hade vetat hur jobbigt det är att ha en gård, göra musik och ha småbarn samtidigt hade vi aldrig, aldrig gjort det. Tur att vi inte visste vad vi gav oss in på!
Amanda och Petter tänkte nämligen att de skulle prova på livet som jordbrukare ett år. De skulle inte köpa några djur, inte renovera, inte greja så mycket. Bara testa. 2016 var året då de skulle provbo på den stora gården i Södra Dalarna.
– Vi skrev kontrakt med mäklaren en fredag. På måndagen började jag spy. Jag var gravid. Så den ursprungliga planen var körd direkt, skrattar Amanda.
De hann flytta in och bo på Näckenbäck, som gården från 1860-talet heter, i fyra månader innan dottern Flora föddes. Idag består familjen av Amanda, Petter, Flora, 5, och Ivar, 3. De driver ett ekologiskt jordbruk där slutna kretslopp och biologisk mångfald är ledord. Amanda är uppvuxen i Gagnef, som ligger i närheten.
– Jag tror det är bra att växa upp på landet. Man lär sig att ta ansvar, att jobba med kroppen och att hjälpa till. På landet är man beroende av varandra på ett annat sätt än i en stad. Här står hjälpsamhet och hövlighet högt i kurs.
Amanda Bergman om att uppfostra sina två barn på landet
Vad hjälper barnen till med?
– De gillar att mata djuren. Ibland att plantera. Vår dotter är väldigt kavat och kan själv. Vi har många lamm och då tar hon egna beslut, väljer och sorterar bland de som ska ha mjölk, säger Amanda, men verkar samtidigt rädd att skönmåla för hon tillägger:
– Att jobba på gård med barn, det är fem procents harmoni och magi. Resten är slitage, säger hon skämtsamt.
– Det är ju svårt att bara ta sig från A till B med en 2-åring. I början var det lättare, då kunde vi ha med dem i sele. Men nu har de andra behov och vill ha interaktion med oss föräldrar. Så nu försöker vi dela upp det mer, och prioritera att vara med dem när de är hemma. Det kan ju vara farligt också, med stora maskiner, stora kor...
Hur är du som mamma?
– Jag tror att jag är rolig, flummig och kärleksfull. Och orolig!
Saknar du bebistiden?
– Ja, eller det är tudelat. För det är så otroligt skönt att de blir större… men jag kan sakna bebisens väsen, säger hon och fortsätter:
– Det tog faktiskt ganska många år innan jag förstod att jag är förälder. Det händer ju inte över en natt på BB, utan är en stor mental process. Vad orkar jag? Hur vill jag vara som förälder?
Ja, hur vill du vara?
– Mer närvarande. Det måste vara det vanligaste svaret, eller? Och det är väl just för att det är så svårt att vara närvarande. Man vill att ens grundläge ska vara närhet och trygghet, men det är ju omöjligt att vara det hela tiden. Jag försöker ofta påminna mig om att det inte är meningen att mina barn ska ha en perfekt förälder.
3 snabba med Amanda Bergman
Vanligaste middagen hemma: ”Definitivt köttfärsås och spaghetti!”
Din mest använda muta: ”Glass! Men bor man på landet blir det ju att man bulkköper, så nu vet ju barnen om det finns glass och var den finns…”
Det viktigaste att lära sina barn: ”Att ha empati för sig själva och andra människor. Det är vår grunduppgift tror jag.”
I sommar ska Amanda och Petter återigen bjuda in sina artistkompisar hem till Näckenbäck och hålla konsert i ladan, under konceptet Rockbonden. Några av artisterna som ska uppträda hemma är Moonica Mac, MOR och David Ritschard. Till varje föreställning säljs 200 biljetter.
Vad tycker barnen om att ni ska ha konserter hemma tror du?
– De tycker det är mysigt! De är vana vid ett flöde av folk. Det är alltid folk här, någon som jobbar, någon som kommer och ska spela in någonting. Jag tror barnen tycker det är spännande att det händer något. Om inte jag och Petter spelar för mycket själva, för då spårar det ur.
Hur då, varför?
– De är inte vana att se oss i den rollen. Så när vi ska gå in i yrkesrollen som musiker blir det på något sätt främmande för dem. De vet inte hur de ska reagera liksom, antingen tycker de det känns konstigt eller så vill de kliva upp på scenen och bli burna. De har fortfarande kvar det där behovet av fysisk närhet som trygghet, så vi väntar några år med att köra egna konserter hemma.
– Och det känns som ett skönt beslut. Det har ju hänt att jag har legat och försökt paniknatta ett barn för att vi ska upp på scenen om tjugo minuter. ”Bara en bok till”, haha. Barnen känner av den stressen och då somnar de ju aldrig.
Biljettintäkterna går, förutom till artisterna, även till upprustning av gården. Vad är det som behöver rustas upp?
– Ja, vi gör musik för att få inkomst som vi kan investera i gården. Prio ett är att finansiera en bättre och mer miljövänlig såmaskin. Pengarna behövs också till fossilfritt bränsle, frön, djur och honungsbisamhällen.
Om man varken bor på gård eller särskilt lantligt men ändå vill att ens barn ska få en fin kontakt med djur och natur, har du några tips eller tankar på hur man kan göra?
– Jag tror på att odla lite grann, om det så bara är på balkongen eller i fönstret. Tomaten ligger inte bara i affären, liksom! Vi kan odla dem, och det kräver yta, jord och tid. Jag tror det är viktigt att lära barn omhändertagande, att ge dem ansvar över en växt eller kanske ett husdjur. Säga: ”Det här är ditt att ta hand om”.
Mer information och biljetter till Rockbondens sommarkonserter hittar du här.
LÄS MER: Youtube-familjen om utlandsflytten: ”Barnen mår mycket bättre här”
LÄS MER: Småbarnsmamman Alva bytte stadsliv mot självhushåll på landet