Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Malin Stenbäck är nybliven mamma till lilla Meja. På bilden ser vi också sonen Elias.Malin Stenbäck är nybliven mamma till lilla Meja. På bilden ser vi också sonen Elias.Malin Stenbäck är nybliven mamma till lilla Meja. På bilden ser vi också sonen Elias.
1 AV 2
”Sällan vi blir kära i någon vi träffar på gatan”
2 AV 2
Malin Stenbäck är nybliven mamma till lilla Meja. På bilden ser vi också sonen Elias.
Foto: PRIVAT

TV4-programledaren Malin Stenbäck: ”Min förlossning var en otrolig upplevelse”

Efter att Malin Stenbäck, 36, blev Praktikant-Malin med hela svenska folket i Mix Megapol har hon lett tv-program som ”Bachelor”, ”Love Island” och ”Biggest loser” i TV4. För tre veckor sedan födde hon sitt andra barn, lilla Meja, och för mama berättar hon nu den lugna och fina förlossningen och första tiden som tvåbarnsmamma.

– Jag trodde nog inte att en förlossning kunde vara så. Otrolig upplevelse!

Hej Malin och stort grattis igen! Hur mår du just nu?
– Jag mår bra! Lite omtumlad av att ha fått ett till barn men ingen mer tid. Känslan av otillräcklighet kom som ett brev på posten redan första veckan. Men utöver det mår jag fint.

Hur startade allt?
– Jag blev igångsatt även med denna graviditet, så jag kunde i lugn och ro åka in på bokad tid. Skillnaden denna gång som omföderska var att min kropp var lite mer mogen och med på noterna, så förlossningen sattes i gång genom att spräcka fosterhinnorna.

MALIN STENBÄCK

Ålder: 36.

Familj: Sambon Petter, 41, sonen Elias, 3, och nyfödda Meja.

Bor: I Nacka utanför Stockholm.

Gör: Programledare för bland annat ”Biggest loser” och ”Bachelor”, samt hobbyflorist.

Hur tacklade du värkarna?
– Med hjälp av min bästa vän, Epidural! Nä, men jag tycker att det gick himla bra. Jag fick en jättebra bedövning och hade både min kille och personalen som stöd så värkarbetet denna gång var inga problem.

Vad blev du mest överraskad av?
– Lugnet! Mina minnen från min första förlossning var att det var rätt så omtumlande och bitvis hetsigt. Denna gång var det så lugnt. Vi hade tid för igångsättning 16.00 och Meja är född 03.12, så det var kväll och natt under större delen av arbetet. Vi hade först kvällssolen som sken in och efter det dämpad belysning, lite ljus, musik och himla mysigt faktiskt. Jag trodde nog inte att en förlossning kunde vara så. Otrolig upplevelse!

Vi hade först kvällssolen som sken in och efter det dämpad belysning, lite ljus, musik och himla mysigt faktiskt. Jag trodde nog inte att en förlossning kunde vara så. Otrolig upplevelse!
Malin med sina två barn, Elias och Meja.Malin med sina två barn, Elias och Meja.Malin med sina två barn, Elias och Meja.
Malin med sina två barn, Elias och Meja. Foto: PRIVAT

Vilken ställning födde du i?
– Jag satt på den lilla, lilla pallen lutad mot Petter som satt bakom mig i en stol och höll i mig. Det var så fint! Jag kunde verkligen känna hans stöd och för honom blev upplevelsen väldigt nära och han kände sig mer delaktig än att stå bredvid.

Hur var förlossningen?
– Den var verkligen fin, jag ser tillbaka på den med väldigt varma känslor. Och personalen på SÖS Förlossning är helt otrolig, jag är så tacksam.

Blev förlossningen som du tänkt dig?
– Den blev bättre skulle jag säga!

Hur var det för din partner?
– Petter tyckte också att denna förlossning var en mysigare upplevelse än vår första. Främst tror jag det beror på att man har erfarenhet och vet vad man ska förvänta sig och vad som ska hända. Sen blev detta en himla lugn och mysig förlossning, vilket jag tror överraskade oss båda. Positivt!

Jag bara grät av lycka och lättnad, äntligen var hon här!

Hur var första mötet med bebisen?
– Jag bara grät av lycka och lättnad, äntligen var hon här! Precis som med Elias hade jag möjligheten att ta emot Meja upp på bröstet. Den häftigaste känslan som finns i hela världen. En arg liten tjej på drygt fyra kilo – HELT underbart! Hon kom också ut med siktet inställt på bröstet, så hon börja de snutta direkt, dessvärre hårt och med helt fel teknik. Aj, aj, aj.

På BB när Meja fötts.På BB när Meja fötts.På BB när Meja fötts.
På BB när Meja fötts. Foto: PRIVAT

 

Vad var det konstigaste din partner gjorde under förlossningen?
– Haha! Han gjorde faktiskt inget konstigt vad jag kan minnas. Han var otrolig.

Vad var det första du åt och drack efter förlossningen?
– Den underbara mackan och cidern man får på BB, från brickan med svenska flaggan. Det är så himla fint.

Hur var första natten?
– Jag minns knappt, ett töcken, det övades på att amma och vaggades och sovs om vartannat. Jo! En sak minns jag och det var att Meja var ledsen och jag försökte allt tyckte jag. Sen vaknade Petter till, tog henne gick till skötbordet och bytte hennes blöja som var full av både kiss och bajs. Jag hade inte en tanke på det. Kände mig som en riktig nybörjare.

När du ser tillbaka på graviditeten, vad var det jobbigaste?
– Det absolut jobbigaste denna gång var att ha en treåring på utsidan som har ett tempo som jag verkligen inte kunde hänga med i på slutet. Då blev det så tydligt att jag var tung och trött. Sen fick jag även graviddiabetes på slutet av graviditeten vilket var lite bökigt, jag behövde inga mediciner men fick lägga om kosten och sticka mig i fingret fem gånger om dagen. Kanske inte det jag var mest sugen på i vecka 35.

Vad var det viktigaste och mest onödiga du tog med i BB-väskan?
– En mjuk tunn morgonrock var det bästa! Jag hade samma med mig när jag fick Elias, det är ett toppentips. Lätt att amma i och inte för varmt.

– Mest onödiga var nog mina vanliga kläder, de åkte hem helt oanvända. Jag levde i morgonrock och kasslertrosa.

Storebror Elias möte med Meja blev fint berättar Malin. Storebror var försiktig och nyfiken – och fick en present av lillasyster. ”Tänk att Meja visste att jag ville ha den här” sa han då.Storebror Elias möte med Meja blev fint berättar Malin. Storebror var försiktig och nyfiken – och fick en present av lillasyster. ”Tänk att Meja visste att jag ville ha den här” sa han då.Storebror Elias möte med Meja blev fint berättar Malin. Storebror var försiktig och nyfiken – och fick en present av lillasyster. ”Tänk att Meja visste att jag ville ha den här” sa han då.
Storebror Elias möte med Meja blev fint berättar Malin. Storebror var försiktig och nyfiken – och fick en present av lillasyster. ”Tänk att Meja visste att jag ville ha den här” sa han då. Foto: PRIVAT

Vad kände du att du saknade i BB-väskan?
– Vi fick nog med oss allt, det var inget jag saknade.

Hur länge stannade ni på BB?
– Två dagar, sen fick vi äntligen åka hem till storebror!

Hur outade ni att bebisen kommit?
– Vi delade en bild på instagram och överöstes av kärlek och gratulationer. Så fint.

Vem var er första besökare?
– Det var farmor och farfar, sån lycka att få ännu ett barnbarn.

Hur blev mötet mellan syskonen?
– Det blev himla fint, Elias var så försiktig och nyfiken. Sen hade vi fått ett tips som funkade urbra, att köpa en present från bebisen till storasyskonet. Så när Elias hade hälsat och gosat med Meja en stund fick han en present han önskat sig länge som var från henne. Det blev en succé! Han tittade på mig och sa ”Tänk att Meja visste att jag ville ha den här”. Och jag bara grät hela tiden.

Vad var det första du gjorde när du kom hem?
– Skålade i ett glas bubbel med Petter!

Nu är Malin tvåbarnsmamma.Nu är Malin tvåbarnsmamma.Nu är Malin tvåbarnsmamma.
Nu är Malin tvåbarnsmamma. Foto: PRIVAT

Hur matar du ditt barn?
– Vi kämpar på med amningen. Jag hade en jättefin upplevelse av att amma Elias så jag vill verkligen få det att funka. Men denna gång har varit lite kämpigare, så just nu är det en blandning av amning, bröstpump, amingsnapp och ersättning här hemma. Men vi ska nog hitta vår väg.

Känslorna var lite all over the place som Prins Daniel hade uttryckt det.

Har du känt av den klassiska baby bluesen?
– Jag antar det, för den första veckan hemma grät jag varje dag. Grät för att jag kände mig så otillräcklig för Elias, grät av lycka för att jag fått två friska barn, grät för att amingen gjorde ont, grät för att Petter var så gullig och gjorde allt hemma. Ja – ni vet. Känslorna var lite all over the place som Prins Daniel hade uttryckt det.

Är du team FÖR kasslertrosor eller team EMOT kasslertrosor?
– 100 procent FÖR!

Har du fått någon pushpresent?
– NEJ! Kanske kan det här sätta lite press på Petter att leverera nu…

Något du saknar med att vara gravid?
– Nej, inte just nu. Men min bebis är bara tre veckor än, jag kommer sakna de där små sparkarna och känslan av att vara oövervinnelig som jag tycker man får som gravid. Men just nu är jag så glad över att bara kunna röra mig.

Malin med 3 veckor gamla Meja, när hon svarar på mamas frågor.Malin med 3 veckor gamla Meja, när hon svarar på mamas frågor.Malin med 3 veckor gamla Meja, när hon svarar på mamas frågor.
Malin med 3 veckor gamla Meja, när hon svarar på mamas frågor. Foto: Instagram