Artisten Titiyo har en dotter som är 26 år och en som är 1 år. Foto: Karl Nordlund

Årets comeback-mama 2018, Titiyo, blev mamma vid 50: ”Vi tog ganska mycket hjälp för att bli gravida”

Hon är en av Sveriges största popstjärnor genom tiderna och står nu åter på scenen – samtidigt som hon har blivit mamma igen vid 50. Årets mest efterlängtade comeback-mama är Titiyo.
mamaredaktionen

Titiyos första dotter Femi har hunnit bli 26 år – lika gammal som Titiyo själv var när hon fick henne. Förra året kom tvåan, lilla efterlängtade Bibi, i dag nyss fyllda 1. Så hur känner vår souldrottning inför att vara årets comeback-mama?

– Det känns så fint! Först tänkte jag: ”Men är det verkligen okej att ta emot ett pris för att jag har fött ett barn? Det finns ju så många andra kvinnor som också har gjort och gör det”. Men efter den respons jag har fått från kvinnor som säger att de blivit inspirerade så känns det väldigt bra. Jag känner nästan att jag har brutit en regel, en norm…

Hur är det att vara tillbaka i småbarnsåren igen efter så lång tid?
– Jag hade verkligen glömt bort massor av hur det är att ha bebis, men Bibi är helt olik Femi som liten. Femi var superlugn, ganska tyst och väldigt följsam. Bibi är mer tydlig med vad hon vill och inte vill – och har så mycket energi! Så det är faktiskt första gången jag får uppleva det här med att inte få tillräckligt med sömn. Det är tufft. Till och med Viktor som ”bara” är 36 är trött, ha ha.

Titiyo berättar om hur det var att bli mamma vid 50. Foto: Karl Nordlund

Hur har ni delat på föräldraledigheten?
– Vi har fördelen att ha två yrken där vi styr mycket själva. Vi har varit lediga väldigt mycket bägge två, annars hade jag inte orkat. Det är först nu jag börjar få tillbaka energin igen.

Var det annorlunda att vara gravid den här gången?
– När jag var gravid med Femi var jag 25 och inte rädd för något. Men med Bibi hamnade jag i den grupp man kallar ”högriskgraviditet” – och så här i efterhand så förstår jag och Viktor att allt fungerade helt normalt förutom våra egna huvuden. För vi kunde inte riktigt släppa det där med ”högrisk” och tänkte hela tiden ”nu går det fel”.

– Vi var så ängsliga att vi till slut pratade med en barnmorska som förklarade att allt såg bra ut och att vi skulle ta till oss det – i stället för att ta till oss alla tänkbara katastrofer. Det var bra för oss att höra. Och sedan gick vi även BB-kursen ”Föda utan rädsla”. Det hjälpte jättemycket med det logiska tänkandet. Men jag var mest rädd för att jag skulle få en hjärtinfarkt när det var dags…

Titiyo tog mycket hjälp för att kunna få barn som 50-åring. Foto: Karl Nordlund

Men hallå, du är inte 70!
– Ha ha, jag vet! Men jag kunde inte sluta att tänka på att jag skulle få en stroke eller något.

Hur gick förlossningen?
– Den var normal, men höll på länge, cirka 14 timmar. Det var omtumlande, men vi fick så bra hjälp på BB Stockholm – med allt. De fick sätta igång mig eftersom man inte får gå över tiden som ”högriskgravid”.

Till de kvinnor som kanske är lite äldre och har barnlängtan – finns det något du skulle vilja säga till dem?
– Jag tror att det är viktigt för dem att veta att det här inte bara ”hände hemma på kammaren” om man säger så. Vi har tagit ganska mycket hjälp för att bli gravida, som IVF. För mig är det viktigt att folk förstår att min graviditet inte bara är en ”slumpgrej”, utan att den procentuella chansen för att bli gravid i min ålder är liten.

Text: Annika Leone
Foto: Karl Nordlund