Foto: Hans Ericksson

Tilde de Paula Eby om sin barndom: ”Pappa dök upp som gubben i lådan efter sex år”

I mama nr 10 2015 berättade Tilde de Paula Eby om sin uppväxt i Brasilien. Det här är ett utdrag ur omslagsintervjun.

Tilde de Paula Eby, 42, är programledare och bor med sin man, musikern Thomas de Paula Eby, 34, samt barnen Elian, 15, Zion, 14, och Naemi, 10, från ett tidigare förhållande, och Iliyah, 4, i en lägenhet i Vasastan i Stockholm. Hon är aktuell med boken ”Tiden läker inga sår” samt som programledare för ”Nyhetsmorgon”, ”Hela Sverige bakar” och ”Tillsammans mot cancer” på TV4.

När du var 14 år bestämdes det att du skulle bo ett år hos din pappa i Brasilien, varför då? 

– Mamma tyckte att jag behövde få lite andra prioriteringar i huvudet. Hon var rädd för att jag höll på att bli bortskämd, att jag tog för mycket för givet. Jag åkte dit tillsammans med min bror och det var sagt att vi skulle stanna i två månader. När det bestämdes att jag skulle vara kvar, då grät jag. Jag ville inte vara ifrån min mamma i ett år. Jag saknade henne varenda sekund i de 14 månader som jag var borta. Och jag kunde bara ringa en gång i månaden, för det var så dyrt.

Pappan var bra på att entusiasmera

– Jag kände ju inte min pappa, hade bara träffat honom en gång sedan han försvann när jag var sex. Det var när jag var tolv år och det plötsligt en dag satt en mörk farbror i köket bredvid min bror. Han bara dök upp, som gubben i lådan, efter sex år!

Puss på minstingen! Tilde de Paula Eby har fyra barn, där Iliyah är yngst. Foto: Hans Ericksson Foto: Hans Ericksson

Han lät dig röka och dricka caipirinhas, intressant uppfostringsmetod…

– Ja, det var inte så bra, ha ha! Men han är bra på andra saker, som att entusiasmera. Jag kunde ingen portugisiska, det var svårt på Franska skolan som jag gick i, vi hade skoluniform och det var hårda krav jämfört med Sverige med betyg i ordning och uppförande. Pappa peppade mig och hjälpte mig att plugga så att jag blev godkänd. Han är nog en bättre coach än pappa, till mig i alla fall – mina syskon kanske har en helt annan bild.

Tilde de Paula förändrades i Rio


Förändrade året i Rio dig på något sätt? 

– Ja, det min mamma hade hoppats på funkade. Resan vidgade min begreppsvärld. Latinamerika är något helt annat än Sverige. Politiken där är blod, svett och tårar. Och det finns en fattigdom i Rio som jag aldrig hade sett, klyftor och orättvisor. Nu i efterhand var det en häftig resa. Och så fick jag lära känna min lillasyster som pappa fått med sin nya fru. Det märks i vår relation i dag att vi har levt ihop.

Hur var det att komma tillbaka till Sverige? 

– Jag hade varit borta ganska länge och kom hem till mamma och mina vänner som jag längtat så efter. Det var skönt på ett sätt, förvirrande på ett annat. Jag visste inte riktigt var jag hörde hemma.

Foto: Hans Ericksson

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + Meraki body wash & lotion för 199 kr. Köp nu!