The Mamas består av (uppifrån) Dinah Yonas Manna, Ashley Haynes och Loulou LaMotte, men det är faktiskt bara Dinah och Loulou som är just mammor. Foto: Magnus Ragnvid

The Mamas: ”Vi saknar ingenting från tiden före barn”

Heter en grupp The Mamas blir vi på mama naturligtvis nyfikna på hur medlemmarna är som mammor! Därför tog vi tempen på tvåbarnsmammorna Dinah Yonas Manna och Loulou LaMotte för att kolla vilken som är deras vanligaste muta, vad de saknar med bebistiden och vad de tycker är viktigast att lära sina barn.

Beskriv dig själv som mamma med tre ord!
Dinah
: – Omtänksam, rättvis och kul.
Loulou: – Virrig, imperfekt och kärleksfull.

Hur såg din morgon ut?
Dinah: – Första alarmet: Väckte min yngsta dotter och hjälpte henne att göra sig i ordning för sommarfritids. Sen somnade jag om. Andra alarmet: Väckte min äldsta dotter som hjälpte mig att göra i mig ordning för jobbet. Sen somnade hon om. Livet som ensamstående mamma: Teamwork makes the dream work!
Loulou: – Min dotter vaknade klockan 5 och la sig i min säng för att somna om, men ville hellre leka. Det var bara att gå upp och göra en stor kopp kaffe. Så ser de flesta morgnar ut här hemma!

När grät du senast?
Dinah
: – När vi tillsammans följde Black Lives Matter-demonstrationer runt om i världen.
Loulou: – När jag lämnade av min son som jag bara har varannan vecka. 

Vad har du lärt dig från dina barn?
Dinah
: – Villkorslös kärlek.
Loulou: – Att ingenting blir som man tänkt sig. Man hade så många idéer om hur man skulle vara som förälder; lugn, ha tålamod, vara pedagogisk och sen står man där och skriker ”Skrik inte”!

The Mamas Loulou LaMotte med barnen Marvin och Millie May samt Dinah Yonas Manna med sina döttrar Amanda och Olivia. Foto: Privat

Vad är viktigast att lära dina barn?
Dinah
: – Solidaritet och respekt för ens medmänniskor samt att leva ens bästa liv och använda ens gåvor för gott.
Loulou: – Vet inte om man lär ut detta men de ska veta att de är älskade alltid – även när vi bråkar. 

Vilket är ditt bästa mamma-hack?
Dinah
: – Att ge barnen alternativ som jag kan leva med; frihet under kontrollerade former.
Loulou: – Jag vet inte om jag har ett specifikt hack faktiskt. Allt man gör är så individuellt och man gör olika saker beroende på situation. 

Bästa konversationen hittills idag?
Dinah
: – Vi har konversationer om jämlikhet och tolerans varje dag. Senast sa min yngsta att det är fint att inte vara norrmän. Hon menade normen!
Loulou: – Det kommer jag inte ihåg men jag älskar hur barnen pratar – ibland är det som att sitta med en väldigt liten gammal gumma eller gubbe. Det är så kul när de använder vuxna uttryck. Man undrar var de får allt ifrån. 

Vilken är vanligaste middagsrätten hemma?
Dinah
: – Spagetti med mormors köttfärssås.
Loulou: – Både jag och sambon är intresserade av mat så vi gör oftast inte samma rätt, men spagetti med köttfärssås eller lax med potatis och spenat finns på barnens favoritlista.

Vad gör du när du får två timmar för dig själv?
Dinah
: – Läser, kollar serier, gymmar.
Loulou: – Sitter tyst och försöker ladda inför när de två timmarna är slut. 

Hur ser din skönhetsrutin ut sedan du blev mamma?
Dinah
: – Snabb och on-the-go till vardags + hemmaspa en gång i veckan.
Loulou: – De gånger jag gör mig i ordning är när jag är iväg och ska sjunga. Hemma lägger jag inte energi på sånt. Det gäller alltså även den tidigare dagliga ansiktstvätten som jag nu inte har ork med. 

Hur mycket får dina barn kolla på ipad/telefon?
Dinah
: – Så lite som möjligt. Vi har elektronikfria dagar till vardags.
Loulou: – Jag har inga större restriktioner. När jag märker att det blir för mycket tar jag ipaden och säger till kidsen att gå ut och springa. Men med två barn som inte kan sitta stilla är ipaden ibland enda sättet att få en lugn stund.

Mammorna i The Mamas gillar att resa och tälta. Foto: Unsplash

Vilket är det bästa rådet du fått från en annan mamma?
Dinah
: – Min barnmorska sa att oavsett tidigare erfarenhet, kommer du som nybliven mamma bli expert på ditt eget barn, det vill säga ingen annan kommer känna det bättre.
Loulou: – När jag skulle få mitt första barn sa en vän till mig att alltid sova när jag har möjlighet. Jag har i och för sig inte lyssnat men det var ett väldigt bra råd, kan jag se så här i efterhand. 

Vad saknar du mest från tiden innan du fick barn?
Dinah
: – Inget. Att bli förälder är det bästa jag någonsin har gjort.
Loulou: – Jag kanske kan tycka att det var skönt att inte vara ansvarig för en annan människa. Det är ett väldigt stort ansvar. Men sakna något… Nej. Man kan ju göra samma saker som förälder, dock behövs det längre planering och mer pengar. 

Vad saknar du mest från bebistiden?
Dinah
: – Barnarösten och oskuldsfullheten.
Loulou: – Jag älskade bebistiden. Jag brukade sitta med bebisen i famnen förundrad över hur den där lilla plutten kunde vara min. Jag saknar lukten och goset – och att de inte kunde säga emot som nu. 

Vilken är din vanligaste muta?
Dinah
: – Att vi ”skolkar” och har filmmys mitt i veckan.
Loulou: – Glass glass glass! 

Vad tycker du är roligast att hitta på med dina barn?
Dinah
: – Sjunga trestämmigt, ha danspartyn och resa ihop.
Loulou: – Tälta och fiska är nog min favoritgrej. Det verkar vara enda gången barnen inte bråkar. När vi är hemma är det rita tillsammans som gäller. 

Hur ofta säger du ”jag älskar dig” till dina barn?
Dinah
: – Varje dag.
Loulou: – Jag säger det antagligen 100 gånger om dagen. Det, och ”Du är världens bästa Marvin/Millie”. 

Du kanske också vill läsa om kändismammornas bästa hacks?
Eller få tips på vad ni kan göra corona-sommaren 2020! 

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hudvård & molnlampa för endast 159 kr. Köp nu!