Sofia och Anton gifte sig i ”Gift vid första ögonkastet”. Efter programmet har de fortsatt vara gifta och nu väntar de sitt första barn tillsammans. Foto: Privat

Tacoparet-Sofia: ”Konstigt när folk ger råd jag inte bett om”

Tacos förde dem samman. Nu har ”Gift vid första ögonkastet”-paret Sofia och Anton flyttat ihop i Åre och i april väntar de sitt första barn. För mama berättar Sofia om graviditeten och tankarna kring det kommande mammalivet. 

De träffades i ”Gift vid första ögonkastat” och blev snabbt ”Tacoparet” med hela svenska folket då de delade en förkärlek för tacos och till och med hade likadana tacotavlor hängandes hemma i köket. I mitten på april väntar Sofia Lindhe, 26, och Anton Pehrson, 29, sitt första gemensamma barn ihop.

Hej Sofia och stort grattis till graviditeten! Hur mår du?
– Just nu väldigt bra. Jag hade en period i början när jag var väldigt trött och illamående, men det har helt gått över nu. Jag har precis börjat känna bebisen i magen vilket är så himla häftigt.

Wow, berätta om de första sparkarna.
– Jag är i vecka 21 och började känna rörelser förra veckan. Tycker att det känns som en snigel som snurrar runt där inne. Kan även känna från utsidan nu så Anton har också kunnat känna bebissparkar. Det är så mysigt!

I april växer familjen: ”Längtar ihjäl oss efter att få träffa dig”, skrev paret på Instagram när de delade med sig av nyheten. Foto: Privat

Verkligen mysigt! Vilket var första tecknet på att du var gravid?
– Helt enkelt ingen mens. Sen påstår Anton att jag dagarna innan vi plussade fick en snilleblixt att jag skulle börja mata vår hund med nappflaska (inget jag nånsin skulle göra men jag tänkte tydligen tanken), kanske var det ett konstigt tecken? Haha!

Du och Anton träffades i SVT:s ”Gift vid första ögonkastet”, nu har ni precis flyttat från Stockholm till Åre tillsammans. Hur kommer det sig att flyttlasset gick just dit?
– Vi flyttade till Åre eftersom vi vill vara nära naturen, tycker om att åka skidor och så bor min pappa här. Det är något som jag velat länge och nu har jag lyckats sälja in det hos Anton också. Känns dessutom perfekt nu när vi ska ha barn. Jag tycker att det är det ultimata stället att låta barn växa upp på med närheten till naturen och en väldigt familjär känsla i byn.

Vilken är din första tanke varje morgon när du vaknar?
– Det första jag tänker är att det är så häftigt att det ligger en liten människa och växer i min mage. Tycker att det är så fascinerande. Sen har jag massa konstiga drömmar just nu som jag såklart är glad att jag vaknat från. Stressiga drömmar som jag tror har att göra med att det är mycket tankar som snurrar just nu om den livsförändringen vi står inför.

Sofia, maken Anton och hunden Liam har nyligen lämnat Stockholm för Åre. Foto: Privat

Vad i ditt liv kommer du absolut inte ge upp bara för att du blivit mamma?
– Mig själv. Jag är jag men kommer nu också att vara mamma. Jag kommer att göra saker som får mig att må bra vilket i förlängningen också barnet kommer att må bra av. Göra plats för egentid till exempel. Det känns som en sån sund grej som jag vill föra över till mitt barn.

Vem vinner namndebatten – du eller Anton?
– Man kan tro att vi skulle ha totalt olika namnförslag, men när det väl kommit till kritan så har vi varit överens om några få namn redan från början.

Om du skulle ge barnet ett namn baserat på din största craving, vad skulle hen heta?
– Då skulle det bli Vindruvan.

”Det finns så mycket åsikter på ämnet föräldraskap och en tendens att folk känner att de måste förklara för föräldrar/blivande föräldrar hur de bör göra”.

Vilken kommentar kring graviditeten är du mest trött på att höra?
– Jag har inte fått så mycket kommentarer om just graviditeten, men generellt så är jag otroligt trött på momshaming och att folk ens ska ha en åsikt om hur jag väljer att göra eller tänka. Även att det är så tydligt att man känner att man måste tala om saker för mig men inte för Anton, på grund av att han är man.

Kan du ge några exempel?
– Tycker generellt att det är konstigt när folk ger råd som jag inte har bett om. Häromdagen var det en som talade om för mig att mitt barn i magen kommer att dö om jag vaccinerar mig mot corona, helt utan att jag bett om kvinnans råd i frågan. Eller på ett ultraljud så tyckte barnmorskan att vi borde ta reda på könet att kunna knyta an till vårt barn. Det finns så mycket åsikter på ämnet föräldraskap och en tendens att folk känner att de måste förklara för föräldrar/blivande föräldrar hur de bör göra. Ämnet amning är också känsligt trots att det inte borde vara någon annans business än mamman och möjligen pappans.

Så konstigt beteende! Vilken bebis-pryl har du redan köpt?
– Vi har köpt två stora kassar med bebiskläder för den första tiden på second hand. SÅ mysigt att försöka föreställa sig att vårt barn kommer att ha dom kläderna om några månader!

Nu har paret passerat halvägs i graviditeten och såväl Sofia som Anton och hunden Liam har fått känna bebisens sparkar. Foto: Privat

Virrig har blivit virrigare berättar ni på Youtube. Kan du ge några exempel?
– Jag har nog alltid varit ganska disträ, glömmer lätt nycklar och mobiltelefon och sånt för att jag tänker på annat (enligt mig viktigare grejer). Nu känner jag dock att hur mycket jag än anstränger mig så glömmer jag saker, eller att saker helt enkelt bara flyger förbi mig.  Ett exempel är när Anton häromkvällen plötsligt bara hade försvunnit medan jag satt och tittade på tv. När jag insåg att han var borta så hittade jag honom sovande i sovrummet och blev irriterad över att han inte hade sagt godnatt. Dagen efter sa han att han hade sagt godnatt flera gånger men att jag totalt hade ignorerat honom. Stackarn!

Har du några tankar kring hur du vill föda?
– Jag har inte någon tydlig bild av hur jag vill föda. Jag kommer nog försöka vara så öppen som möjligt för alternativ och lyssna på personalen på sjukhuset, dom är ju proffs.

Vad är du orolig över?
– Hittills har allt varit väldigt enkelt och mysigt vilket medför en känsla av att allt är lite för bra för att vara sant. Att nånting måste ju gå snett. Jag är orolig för komplikationer kopplade till förlossningen, att nåt ska hända barnet, att första tiden efter förlossningen ska kännas överväldigande.

 

Det bli inte bara tacos för Sofia och Anton. Foto: Privat

Vad ser du mest fram emot när bebis tittat ut?
– Jag ser fram emot så mycket när ”Dragge” (som arbetsnamnet i magen är) tittat ut! Att få hålla i bebisen. Att Anton får hålla i bebisen. Visa upp för vår familj. Hur ser hen ut? Vad kommer hen att tycka om/inte tycka om? Vad kommer hen att fundera över när den blir lite större? Jag är väldigt barnkär och tycker om att umgås med barn så jag ser verkligen fram emot tiden när barnet gått från bebis till barn och vi kan börja lära känna varandra på riktigt.

Till sist. Ni kallas tacoparet. Hur ofta blir det texmex hemma hos er numera?
– Inte så mycket tacos som man kan tro. Jag tycker om att laga mat och vill ha lite mer variation än att köra tacofredag varje vecka...

Sofia Lindhe

Ålder: 26 (fyller 27 tre dagar efter BF).

Familj: Min man Anton och vår hund Liam och en stor släkt som jag är väldigt nära.

Gör: Läser min sista termin på lärarutbildningen med inriktning årskurs 4-6.

Bor: I Åre.

Aktuell: På min och Antons gemensamma Instagram @regnbagsreggad samt på Youtubekanalen ”Gravid – vecka för vecka”.

BF: 19 april.

Gravidvecka vid intervjun: 21.

LÄS OCKSÅ: ”Den perfekta mamman existerar inte – eller gör hon det?”
LÄS OCKSÅ:
Youtube-paret Nadia och Lamberi har fått trillingar