Familjen Berggren/André, med Youtube-kanalen ”The Swedish Family”, lämnade Stockholm för Lissabon. Foto: Privat / Maritha Estvall

”Swedish family” om utlandsflytten: ”Barnen mår mycket bättre här”

Under pandemin satt de, som många andra, hemma och tyckte att allt kändes tråkigt. Så i höstas fyllde Youtube-familjen ”The Swedish family” bilen och flyttade till Portugal, där de större barnen hade fått plats i Svenska skolan. 

– Våra tittare gillar ju att följa oss här också. Jag tror, eller jag vet, att det här är en dröm för många svenska familjer; att åka utomlands en period, säger mamma Joanna André. 

När mama besöker The Swedish family (eller föräldrarna i alla fall, barnen är i skolan) är det en ruggig dag när regnet hänger i luften. Det dröjer fortfarande några veckor innan den riktiga värmen kommer, men därefter väntar sol, sol och sol. Inne i vardagsrummet hos Joanna och Axel sprakar brasan och genom fönstret skymtar Atlanten. Huset ligger på en höjd och utsikten är magnifik. 

Med tanke på att Joanna och Axel har hemskolat äldsta dottern Alma från Bali i Indonesien och bott i Indien en period, var steget att flytta från Sverige till Portugal kanske inte jättestort. Familjen André & Berggren älskar ju att resa. 

"Swedish family"

Joanna, 39, Axel, 38, Alma, 10, Harry, 7, och Laura, 1. 

Bor: Lissabon, Portugal.

Gör: Driver egna bolaget Swedish Family med Youtube-kanaler, Instagram-konton och webbshop.

Youtube: The Swedish Family 

– Vi har varit så sugna på att sticka ut i världen igen, men eftersom vi fick ett till barn så är vi ju inte riktigt lika äventyrliga som vi varit innan. Så vi behövde hitta ett ställe där man kunde bo och ha skola, vi har ju ändå båda barnen i svenska skolsystemet. Då blev det Portugal. Vi kom in på Svenska skolan i Spanien och här och vi valde Portugal för det kändes som att det skulle passa oss. Och det blev en lyckoträff, berättar Joanna. 

När barnen skulle börja surfa var de ute i vågorna samma dag som de skrev in sig på surfskolan. ”I Stockholm på populära aktiviteter brukar man ju få köa, kanske en–två terminer” säger mamma Joanna André. Foto: Privat

Sedan oktober 2021 bor de i Lissabon. Egentligen hade familjen tänkt vara på plats lagom till höstterminens skolstart, men det visade sig vara lite väl optimistiskt med en bebis och en stundande bilfärd på drygt 360 mil genom Europa.

– Det är lite typiskt oss att bara: ”Det klarar vi!”. Och sen när det börjar närma sig: ”Men herregud, vi kan ju inte åka ner med henne, hon ammar ju hela tiden och är pytteliten”. Så det blev att vi åkte ner på hennes 6-månadersdag, berättar Joanna. 

Youtube-kanalen gav möjlighet att resa

Sedan 2018 jobbar både hon och sambon Axel med familjens Youtube-kanal och allt runtomkring. Innan dess levde de ett hyfsat vanligt liv i Stockholms innerstad. Hon jobbade som tv-producent och han som ingenjör inom fartygsindustrin. 

– När vi såg att vi började få ekonomi i Youtube-kanalen så insåg vi att ”Nu kan vi ju åka i väg och åka på resa med våra barn och leva ett annat liv. Och faktiskt upptäcka världen tillsammans med dem.” Så den drömmen började näras mer och mer, berättar Axel. 

Alma och Harry har varit ute och surfat hela vintern – i våtdräkt förstås. Foto: Privat

Han hade varit i Portugal en gång för 13–14 år sedan och Joanna hade aldrig ens varit i landet innan flytten. Men vädret, surfmöjligheterna och känslan av att det fanns mycket att upptäcka gjorde att de vågade chansa. De hyrde ut lägenheten och tanken var att stanna ett läsår, medan Joanna och Axel delade på föräldraledigheten med Laura.

– Sedan kände vi ändå relativt snabbt att ”Gud, man hinner ju ingenting på den tiden!”. Fast vi har upplevt och lärt oss jättemycket, men vi hade nog tänkt att vi skulle vara runt mer och upptäcka Portugal, säger Joanna.

Hon tror att de båda fick ”börja om” när de fick sitt tredje barn. Alma och Harry var redan i skolåldern och föräldrarna hade glömt lite hur det är att ha en bebis.

– Just det, det är så här det är, de sover två gånger om dagen... Det går inte att vara lika äventyrlig och rörlig som man kanske skulle vilja. Vilket kanske också har varit bra för oss. 

”The Swedish Family” har fortfarande mycket som de vill upptäcka i Portugal och planerar att stanna ett år till. Foto: Privat

När Joanna och Axel började fundera över om de kanske skulle förlänga vistelsen frågade de sina barn hur de kände inför saken.

– Vi frågade Alma och Harry vad de tyckte om skolan här. Alltså de kom ju rakt in i världens gulligaste verksamhet och hittade nya vänner och nya intressen. De började spela padel och surfa, så de kände ju båda två att de mådde mycket bättre jämfört med hemma, även om deras skola hemma var väldigt bra, så trivdes de mycket bättre här. Så då tog vi ett gemensamt familjebeslut att stanna ett år till, säger Axel.

Det är ju ett väldigt enkelt liv. Så är det alltid när man tar sina barn till varmare länder.

Barnen har portugisiska i skolan ett par gånger i veckan, men på sina aktiviteter pratar de engelska. Harry lärde sig engelska (”med indisk brytning, jättegulligt!”) redan i förskolan i Indien. Alma som bara har gått i svensk skola har inte haft samma försprång. Joanna och Axel känner också att de behöver lära sig språket och Joanna har till exempel tagit hjälp av en språkapp. 

Hur tycker ni det var har varit då, att bo i Portugal?

– Vi trivs bra. Det är ju ett väldigt enkelt liv. Så är det alltid när man tar sina barn till varmare länder. Man skalar av så många lager och då menar jag både bildligt och bokstavligt. Dels får du av overaller, vantar, allt sånt, du behöver inte det. Men det är också mycket lättare att ta sig till ställen och att göra saker, säger Joanna och utvecklar:

– Som när barnen skulle börja på surf, då skrev vi in dem och samma dag var de ute och surfade. I Stockholm på populära aktiviteter brukar man ju få köa, kanske en–två terminer innan du kan börja. Och just att båda började spela padel bara så där. Det är väldigt tillgängligt, livet, på något sätt, säger Joanna.

Utlandsflytten har gett familjen nya vänner, nya intressen och dessutom nya uppslag till Youtube-kanalen. Foto: Maritha Estvall

Axel beskriver flytten som att få ett nytt, vitt ark att fylla. I stället för att fortsätta i samma gamla hjulspår kan man hitta nya intressen, nya rutiner och skapa sig en ny typ av vardag. Just det tror han har resulterat i att de känner att de har mer tid nu än i Sverige. 

– Det är en bra fråga, varför man frigör tid när man bor utomlands... Kanske för att det är lite enklare allting? funderar Joanna.

Axel fyller i:

– Jag tror också det har att göra med externa faktorer, som till exempel dagsljuset. Det är längre dagar här. Vi har inte samma stress, samma problem med att spela in och göra innehåll till vår Youtube-kanal. För oss specifikt har det blivit ett betydligt lugnare tempo bara för att dagarna är längre.

Under vinterhalvåret i Sverige går man ju typ i ide, man är ju så mycket inne!

Vad har det gett er, som familj, att flytta hit?

– Det har gett oss jättemycket tid med varandra, massa nya intressen, bättre välmående. Jag upplever att barnen mår mycket bättre här. De rör på sig mycket mer, de har gympa två gånger i veckan... säger Axel.

– Vi har fått nya vänner, nya uppslag till kanalen – det är ändå det vi lever på. Och man får faktiskt bättre hälsa tror jag av att vara ute så mycket som man är här. Under vinterhalvåret i Sverige går man ju typ i ide, man är ju så mycket inne! Men jag tror verkligen att utomhusluft och utomhusaktivitet är bra för en. Jag menar, barnen har ju surfat hela vintern – i våtdräkter och så men de är ju ute. Jag tror att det är jättebra, säger Joanna.

Swedish family om Lauras förskola

Klockan närmar sig fyra och det är dags för Axel och Joanna att åka och hämta barnen. Minstingen Laura har precis börjat i portugisisk förskola och stormtrivs. 

– Hon kommer bli den första i familjen som pratar portugisiska! säger Joanna.

På tal om att lära sig språket skedde nyligen ett litet missförstånd när Axel skulle hämta Laura vid 15-tiden. ”De säger att hon inte har ätit upp sin lunch än...?” meddelade en något förvirrad Axel till Joanna, innan de insåg att förskolepersonalen pratade om ”lanche”, alltså mellanmålet som äts vid den tiden. 

Paret känner båda att de gärna fortsätter bo utomlands delar av året, men vill ha en fast punkt i Sverige att komma hem till.

– Vi känner väl att vi har växt ur lägenheten, dels med ett till barn och dels stadslivet i Stockholms innerstad...? Nej, men kanske inte. Men gärna ett härligt lanställe. Vi saknar sommaren i Sverige, svensk sommar i skärgården, men inte så mycket svensk januari. Haha! 

3 tips för att flytta utomlands med familjen

Sök upp forum, till exempel Facebook-grupper för svenskar i ett visst land eller en viss stad. Ofta behöver du inte ens fråga själv, det räcker att söka på ämnet du undrar över för att hitta till tidigare inlägg och svar 

All information finns online, det är bara att leta!

Om du inte kan språket – försök hitta en vänlig själ som kan hjälpa dig med exempelvis telefonsamtal (angående internet, gas, vatten och annat praktiskt som behöver ordnas) i början.

LÄS OCKSÅ: Anna Haag om äventyren med barnen: ”Går sällan enligt planen” 

LÄS OCKSÅ: Mathilda förverkligade drömmen under föräldraledigheten – driver eget företag i New York