Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Soraya Lavasani. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Soraya Lavasanis sorg: ”Saknar en mormor till mina barn”

När Soraya Lavasani var 28 år dog hennes mamma Ann-Sophie dog i cancer. I dag är hon själv mamma, till Bianca, 5, och Winston, 2, men sorgen lever kvar. Hennes största oro nu är att något ska hända hennes barn.

– Att de ska skada sig eller bli sårade av livet. Samtidigt kan jag ju inte skydda dem från smärta, det hör ju livet till.

Thérèse Bilby

Det går inte att förbereda sig på hur det är att förlora sin mamma, säger TV4-profilen och tvåbarnsmamman Soraya Lavasani, 40, i en ny intervju med Hemmet journal. Programledarens mamma var bara 54 år när hon dog i metastaser efter en livmoderhalscancer. Pappan Naser kom från Iran till Sverige i början av 1970-talet och mötte Ann-Sophie när de båda var studenter i Uppsala.

– Hon var väldigt påhittig, rolig och en person som märktes i rummet. Jag saknar hennes smittande skratt. Och alla hennes goda råd, berättar Soraya.

– Det går knappt en dag utan att jag saknar min mamma. Jag saknar en mormor till mina barn och hade så oerhört gärna velat dela livet med henne.

När hon sedan själv blev gravid drabbades hon av en ny mammasorg. Hon ville ju veta allt om mammans graviditeter, hur hon kände och vad hon hade för cravings. Det var så mycket hon velat fråga men som hon inte hann. 

– Alla dessa uteblivna råd. Jag försökte få svar genom att fråga släkt och vänner men fick i princip inte veta någonting alls.

Min största oro är så klart att det ska hända mina barn något. Att de ska skada sig eller bli sårade av livet.

När mamman dog förlorade Soraya även sin kompass och glädje, har hon tidigare berättat i en intervju med Cancerfonden 2019. För andra året ledde hon då direktsändningen av Cancerfondens gala ”Tillsammans mot cancer” på TV4.

TV4-programledaren har i dag ett jobb hon älskar och två små barn, 5-åriga Bianca och 2-åriga Winston, med maken Ralph. Nyligen flyttade hela familjen till hus och de trivs alla bra med det nya livet. Som mamma beskriver sig Soraya som lekfull, otålig, kärleksfull och sprallig. 

– Min största oro är så klart att det ska hända mina barn något. Att de ska skada sig eller bli sårade av livet. Samtidigt kan jag ju inte skydda dem från smärta, det hör ju livet till. Så jag vill försöka rusta dem genom att skapa en fin relation oss emellan så att de vet att jag alltid finns där, oavsett, säger hon till Hemmets journal.

Sorayas mamma, Anne-Sophie Lavasani, dog 2010 på ett hospice i Uppsala. Hon blev 54 år gammal.

Soraya var konferencier på Årets mama-galan 2021. Foto: Kajsa Göransson

 

LÄS OCKSÅ: Så förstod Matilda Bozas man att hon var gravid – innan hon själv insåg 

LÄS OCKSÅ: Soraya Lavasani: ”Vi gick från ett berg av julklappar till en var”