Saraya Lavasani berättar i podden ”Vattnet går” om hur sorgen efter hennes mamma blev tyngre att bära under graviditeten. Foto: Instagram/TT

Soraya Lavasani: ”Jag måste acceptera tomrummet efter min mamma”

När Soraya Lavasani blev gravid med sitt första barn reagerade hon med sorg över sin bortgångna mamma. I podcasten ”Vattnet går” berättar hon om sorgearbetet och det dåliga samvetet under en tid då man förväntas vara som lyckligast.

TV4-profilen och tvåbarnsmamman Soraya Lavasani, 39, är just nu aktuell som gäst i Nina Campionis podcast ”Vattnet går”. Där berättar Soraya om sorgen som uppstod när hon blev gravid med första barnet. 

– Jag var 35 år när vi började försöka. Jag var inte beredd på att det skulle fungera direkt eller på alla frågor och känslor som skulle uppstå, i och med att min egen mamma inte lever. Jag hade jobbat och levt med sorgen i tio år, men när jag blev gravid blev den mer påtaglig och jobbig att bära, säger Soraya och fortsätter: 

– Oj, vad många saker vi aldrig hann prata om. Jag ville veta allt om hennes graviditeter med mig och mina tre syskon… Vad hade hon för cravings? Tränade hon? Låg hon i soffan? Hur mådde hon? Hur roddade hon allt? 

Soraya försökte få svar genom att fråga släkt och vänner, men fick i princip inte fram någon information alls. Den här sorgen behövde hon bearbeta ganska länge, det tog flera månader innan hon kunde känna sig genuint glad över graviditeten.

Soraya om saknaden efter sin mamma: ”Tomrummet är alltid där”

Hon skämdes över sina känslor i början, speciellt eftersom hon inte tog det för givet att bli gravid överhuvudtaget. 

– Jag önskar att jag kunde säga att sorgen blev enklare att bära efter en tid, men nej, tomrummet är alltid där. Det finns många frågor som aldrig kommer få svar. 

Det handlar om en saknad av en mamma och mormor till hennes barn som hon måste acceptera och leva med. Hon försöker fylla hålet med andra människor, men tomt, det är det till och från.

Soraya berättar vidare i podden att boken ”Föda utan rädsla” hjälpte henne att förbereda sig inför förlossningen. Genom den fick hon verktyget att våga lita på att kroppen kan det här, och att våga släppa efter. 

– Jag kände mig som en superkvinna, en superkraft! Jag är genuint glad att jag kan ge det här vidare till min dotter en dag. Om hon vill höra om min upplevelse, kommer jag berätta att det var fantastiskt att föda.  

Saraya Lavasani är gift med Ralph Lavasani. Tillsammans har de två barn, Bianca född i juni 2017 och Winston född i april 2020.

LÄS OCKSÅ: Här är Sorayas klockrena bild från bebislivet
LÄS OCKSÅ: Soraya berättar om sin andra graviditet