Sonja Aldén med sonen Teddy, 9 månader, i famnen.

Sonja Aldén: "Teddy hejar på mig i publiken"

Sonja Aldén tävlar för första gången som mamma i Melodi­festivalen och sonen ser på!

År 2007 kom hon sexa i Melodifestivalen med ”För att du finns”, som kom att bli 2000-talets mest spelade melodifestvalslåt. Mycket har hänt sedan dess. ”Jag svävar runt som i en dröm och landar rakt i verklighetens armar”, sjunger nu Sonja Aldén, 34, i senaste singeln ”Närmare”, tillägnad kärleken Jörgen, 34, och sonen Teddy, 9 månader. – Det är helt fantastiskt att vara mamma, jag förundras över att kärleken kan vara så stark, säger Sonja, som den 11 februari tävlar för tredje gången som soloartist i Melodi­festivalen.

I år ska hon framföra ”I din himmel” som hon skrivit tillsammans med Bobby Ljungren och Peter Boström. Låten handlar om ett hopp och en längtan efter att, när tiden är inne, få återförenas med någon som har dött. Berätta om låten, är den lika stark som dina tidigare?– Det är en ljus låt och för mig är den väldigt stark. Saknad är ofta sorgligt, men denna text ger uttryck för ett hopp om att få möta den man förlorat igen. Jag har fått jättefin respons. Både vänner och branschfolk säger att de börjar gråta när de hör låten och det är ett gott betyg. Det är en stark powerballad och man kommer att känna igen sound och stil från mina tidigare låtar.Vad betyder den för dig, är den tillägnad någon som du har förlorat?– Jag är ännu ganska förskonad från att ha förlorat någon riktigt nära. Däremot har jag många vänner som förlorat sina föräldrar, så jag tänker framför allt på dem och har skrivit låten genom dem. Jag skriver alla mina låtar utifrån något som hänt mig eller någon av mina vänner, något jag läst om, sett eller på något sätt fått ta del av.Det var fem år sedan vi såg dig sist i Melodifestivalen, hur känns det att göra comeback?– Det känns fantastiskt! Det var en sådan otrolig resa sist då jag tävlade med ”För att du finns” och jag har väntat på att få till en låt som i kropp och själ känns lika stark. Nu har jag det. Det ska bli roligt att ställa sig på scenen med en låt som känns magisk, egentligen är tävlingen bara en bonus. Det är själva grejen att nå ut till så många människor med något man tycker så mycket om som är så häftig.

Tror du att du kommer vinna?– Haha, tänk om man visste det. Jag har ingen aning. Smaken är som bekant delad, liksom röstningstaktiken, så det går inte att sia om. Men jag hoppas såklart på en finalplats. Och så är du mamma, hur är det?– Det är en gåva. Det är så stort och går inte att jämföra med något i världen. Man har hört i alla tider att kärleken till ens barn är så stark, ändå kan man inte greppa det förrän man själv är där. Och det häftigaste är att kärleken bara blir större och större.

Hur kombinerar du mammalivet med livet som sångerska?– Mitt yrke är väldigt fördelaktigt i det avseendet. Jag jobbar mycket, men har ändå mycket tid för Teddy. Han är med mig jämt. Just nu sitter han här på turnébussen och ”snackar” för fullt och är så nöjd. Teddy är lätt att ha att göra med. Han är glad, harmonisk och väldigt social. Min brorsdotter Tina hänger ofta med och passar Teddy när jag står på scen och sedan är det jag som nattar honom och vaknar bredvid honom på mornarna.

Är det inte svårt att vara ifrån Jörgen?– Jo, verkligen. Han är personlig tränare och jobbar mer fasta tider. Han tycker det är svårt när vi är borta längre tider och han ringer ofta och ber mig mms:a bilder. Men å andra sidan har han också alltid haft mycket tid med Teddy och de har verkligen en nära relation, vilket känns toppen. När jag uppträder i Melodifestivalen kommer både Jörgen och Teddy att vara där och heja på mig.

Är ni sugna på nummer två?

 

– Ja, vi vill gärna få syskon till Teddy. En bebis är välkommen när den kommer, blir det så blir det. Vi är väldigt ödmjuka inför det.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!