Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Programledaren Malin Olsson med dottern Blanka, som hon har med Simon Peyron.Programledaren Malin Olsson med dottern Blanka, som hon har med Simon Peyron.Programledaren Malin Olsson med dottern Blanka, som hon har med Simon Peyron.
Programledaren Malin Olsson med dottern Blanka, som hon har med Simon Peyron. Foto: Isabell N Wedin

Sommarlovs-Malin Olsson: ”Min PMS har blivit värre sedan jag blev mamma”

När mama senast träffade Malin Olsson var hon och sambon Simon Peyron nyblivna föräldrar till lilla Blanka. I sommar ser du Malin som programledare för ”Sommarlov” igen, och vi tog ett snack för att höra vad som hänt sedan sist, och hur livet med en envis 2-åring ser ut.

Malin Olsson

Ålder: 37.

Familj: Sambon Simon Peyron och dottern Blanka, 2.

Bor: Malmö.

Gör: Programledare.

Aktuell: Med ”Sommarlov” på SVTBarn för 8:e gången.

Du planerade att vara mammaledig i ett år – blev det så?
– Ja, det blev ganska precis ett år, så det var helt enligt plan!

Var det så kul att komma tillbaka till jobbet som du trodde?
– JA! Jag längtade verkligen efter att jobba, bli utmanad yrkesmässigt och få tillbaka det sociala jobblivet. Man kan säga att jag var som en travhäst som stått i sin box i ett år, ha ha! Det var svårt att hålla igen, jag hade så mycket energi att få utlopp för.

Vilken efter-graviditeten-åkomma överrumplade dig mest?
– Herregud var ska jag börja!? Det är ju berg-och-dal-bana för kroppen under två år! Mammahår: check, ett barn som ammade musten ur en: check. Dessutom fick jag en inflammation i min tumsena efter att ha burit Blanka och överansträngt underarmen. Fruktansvärt ont gjorde det och det tog sex månader och ett otympligt armledsskydd att läka. Något jag hade önskat att jag haft mer information om innan så jag sluppit bära fel! Dessutom har min PMS blivit tio resor värre.

När vi träffade dig sist beskrev du att ni hade det kämpigt med amningen i början. Hur länge ammade du till sist?
– Jag ammade tills Blanka var 10 månader då var vi ganska klara med amningen båda två.

Två glada sommarkatter!Två glada sommarkatter!Två glada sommarkatter!
Två glada sommarkatter! Foto: Privat

Lyssna på Malin Olssons avsnitt av mamapodden, här!

Vilken är din bästa mamma-egenskap?
– Att jag är en rolig mamma som är med i leken och hittar på många fantasilekar som att vardagsrummet är en savann fylld med spännande djur (alla gosedjur) där vi sedan går på safari med packad picknickväska och allt. Sedan tycker jag att jag är rätt tålmodig och lyhörd.

Och sämsta?
– Att jag tror att Blanka är äldre än vad hon är och ställer krav som en 2-åring inte klarar av. Hon är så otroligt verbal redan så jag glömmer att hon är mindre än vad hon är. Och ibland när man är trött så kan det vara svårt att orka ge all uppmärksamhet Blanka vill ha.

Vad har Blanka för personlighet?
– Oh wow, Blanka är en galet envis liten tjej med enorm viljestyrka! Sedan är hon väldigt humoristisk och älskar att busa, skrämmas, ryta som ett lejon, kittlas.

Vad är roligast med att vara mamma?
– Det roligaste är att livet blivit spännande igen, man ser allt genom ett barns ögon, plötsligt stannar man till längs vägen och tar sig tid för en nyckelpiga! Sedan är det helt magiskt att se sitt lilla barn utvecklas och bli en liten människa med egen personlighet, tankar, språk.

Och mest utmanande?
– Att vara tålmodig och inte själv brusa upp, trots att det är nära flera gånger per dag. Sedan är det utmanande att ha ett sådant envist barn… Min mamma sa att jag var jättejobbig och envis när jag var liten men att Blanka är i en klass för sig, så då förstår ni. Dessutom tar läggningarna lång tid hos oss, och när man själv är som tröttast så är det tufft.

Vilken pappa-egenskap stör du dig mest på hos Simon?
– Att han inte vaknar när Blanka tappar nappen eller kräver välling mitt i natten. Det är ungefär som att uppvaknings-sensorn är trasig, sjukt störigt!

Vad är du mest orolig över numera?
– Hur det sociala samspelet med andra barn ska gå. Blanka är fortfarande liten och kan banka spaden i huvudet på mindre barn i sandlådan. Men jag hoppas verkligen att hon hittar SIN plats bland de andra barnen på till exempel förskolan.

När hade du din första barnfria natt och hur var den?
– Det var nog under inspelningarna av ”Vem bor här” när Blanka var strax över året. Det var ju HELT UNDERBART att få sova sig igenom en hel natt!

Hur var din och Simons första barnfria dejt?
– Den var fin, det blev en mysig biodejt.

Hur känns det i kroppen när du är ifrån Blanka under en längre tid?
– Jag tycker att det är okej att vara borta några dagar, tankarna på Blanka finns naturligt där hela tiden. Men jag försöker att njuta av den barnfria stund jag får för det blir inte så ofta.

Vad sa du innan du blev mamma att du aldrig skulle göra, som du sedan har gjort?

– Gett med mig med saker bara för att få slippa gnället.

Vem bestämmer hemma?
– Ha ha, är det en fråga?! Blanka är boss!

Vagga, vagga, liten Blanka…Vagga, vagga, liten Blanka…Vagga, vagga, liten Blanka…
Vagga, vagga, liten Blanka… Foto: Isabell N Wedin

Läs även: Malin Olsson: ”Gravidsexet blev ett blodbad!”

Om du får fler barn, vad kommer du att göra annorlunda?
– Oj, vad svårt! Då ska jag passa på att sova mer de fyra första bebismånaderna. Och inte hålla på och vagga barnet till sömns. Oj oj, vad man fick göra det länge med Blanka.

Hur mycket får Blanka kolla på skärm, och vad kollar hon på?
– Hon får titta ca en timme per dag max, och helst inte efter klockan 16 för då får hon svårt att slappna av när det är sovdags. ”Babblarna” har hon redan hunnit växa ifrån lite. Jag vill helst att hon tittar på barnkanalen app såklart! Mest för att jag kan känna mig säker på utbudet där och att det är åldersanpassat. ”Bing” är en favorit.

Vilken är din bästa muta?
– Russin, varmkorv på stan och ibland glass.

Vad gör du när Blanka har somnat på kvällen?
– Hon somnar ju inte, gaahh! Och när hon väl gör det somnar jag också! Men de kvällar man har tur blir det vardagslyx-saker som att ta en härlig dusch, kunna ha en oavbruten konversation med Simon, eller titta på någon härlig serie.

Missa inga mamaintervjuer – gå in på mama.nu varje dag!
På vår medlemssajt Vi föräldrar kan du läsa om allt som rör föräldraskapet och få svar på dina frågor av barnpsykolog Malin Bergström – bli medlem idag!