Sofie Granqvist med döttrarna Nova och Mika, som hon har med fotbollsspelaren Andreas Granqvist. Foto: Karl Nordlund

Sofie Granqvist födde barn när Andreas spelade VM: ”En vän var med på förlossningen”

Hon blev en av huvudpersonerna under fotbolls-VM i Ryssland, då hon hade BF samma dag som Sverige och hennes man Andreas ”Granen” Granqvist mötte Schweiz. Hon fortsatte att heja på Sverige ända in på BB – och tog en (förlossning på egen hand) för laget. Årets bragdmama 2018 är Sofie Granqvist.

mamaredaktionen

Sofie Granqvist

Ålder: 31.

Familj: Maken Andreas ”Granen” Granqvist, lagkapten i svenska herrlandslaget i fotboll, 33. Döttrarna Nova, 5 och Mika, 4 månader.

Bor: I Helsingborg.

Gör: Bloggare och influencer.

Efter att maken Andreas ”Granen” Granqvist skjutit Sverige vidare i fotbolls-VM och kvartsfinalen skulle ske på samma dag som den beräknade förlossningen, blev Sofie Granqvist minst sagt också en del av dramat. Med Andreas i Ryssland fick Sofie klara förlossningen på egen hand – men med backning av svenska folket, som var lika engagerat i förlossningen som i matchen.

Du tog verkligen en för laget i somras kan man säga!
– Ha ha, ja, så kan man uttrycka det. Det var helt galet, det blev lite större än vad jag var beredd på. De flesta hejade på mig och tyckte att jag var cool som skulle föda själv, men jag var inte ensam utan hade ju hela familjen hemma med mig som stöd.

Vem tog du med på förlossningen i stället för Andreas?
– Jag tog med mig min väninna som också heter Sofie. Hon bor nära oss så det kändes naturligt och bekvämt att hon bara kunde springa över gatan när vattnet gick. Det var helt fantastiskt att ha med henne, hon har fött två barn själv och både peppade och lugnade mig på ett jättebra sätt.

Fick Andreas vara med genom Facetime?
– Ja, jag ringde honom och skrek ”vattnet har gått!”. Sedan gick allt så snabbt – vattnet gick klockan 21 och Mika kom ut vid midnatt. Det var ingen vila mellan de starka värkarna och jag kunde inte direkt hantera en telefon, så Sofie fick uppdatera Andreas. Men så fort Mika kom ut så ringde vi upp honom på Facetime.

Gick förlossningen bra även om den var snabb?
– Jo, den gick bra och speciellt i jämförelse med min första förlossning som var mycket långdragen och smärtsam. Den här gången kändes det som att kroppen visste exakt vad den skulle göra, allt gick som på räls.

Du är en mäktig mamma – men vem tycker du själv är en power-mama?
Elaine Eksvärd. Förutom att hon verkar bolla allt så bra så tycker jag att det är fint att hon pratar så öppet om Williams syndrom som hennes dotter har. Sedan har jag en väninna som heter Erika Westerblad som kämpat med att få barn i flera år. Efter sex IVF-försök har hon nu fått en son. Han har Downs syndrom, och hon berättar så bra om det på sin blogg.

Du har nu två små barn – vad skulle du vilja dela med dig av till någon som ska bli mamma?
– Att inte känna skuldkänslor om amningen inte skulle fungera. Jag har kämpat mycket med min amning och nu med Mika var jag förberedd med ersättning. När jag märkte att det inte längre fungerade så gav jag flaskan direkt och delammade i sex veckor tills att hon inte ville ha mitt bröst längre. Det ska inte behöva vara så att många mammor känner sig illa till mods för att säga att de inte ammar längre. Skriker en bebis så är den oftast hungrig, då får man inte vara rädd för att ge ersättning. Den räddade mig – Mika är gladare, nöjdare och sover bättre – och jag är gladare!

Du kanske också vill läsa om 12 roliga skillnader mellan första och andra graviditeten – exakt så här är det

Av: Annika Leone
Foto: Karl Nordlund