Foto: Hannah Hedin

Sofi Fahrman: ”Min nya moderna familj ger mig luft i lungorna”

Efter en separation kan det vänta magi där på andra sidan, menar mamas omslagsstjärna och superinfluencer Sofi Fahrman, 40. Idag har hon och dottern Lily, 6, hittat den plats i livet där de vill vara. Häng med!

Äventyren har avlöst varandra sedan Sofi Fahrman, en av Sveriges första och största influencers inom mode och livsstil, startade sin journalistkarriär. Om du går in på hennes blogg Sofissnapshots välkomnas du av rubriken ”Let me entertain you”. Och det är precis vad hon har gjort i snart 20 år – från Stockholm, New York, Verbier och idag Stockholm igen.

– Jag känner verkligen att det är här i Sverige jag ska vara just nu, säger Sofi, när vi ses över en kaffe några dagar efter fotograferingen för mama i Stockholms skärgård. En plats vi valde med omsorg för att göra ett så ärligt porträtt av Sofi som möjligt.

– Skärgården är så mycket barndom för mig. Jag växte upp nära vatten och vi hade en båt som jag ofta stack ut med. Det känns som att jag har pausat de där minnena, dofterna och känslorna sedan tonåren. Nu är jag tillbaka och det värmer hjärtat.

 

Tillsammans med pojkvännen och entreprenören Filip Engelbert renoverar hon nya fritidshuset i ytterskärgården.

– Karga klippor och hav gör att jag kan andas med hela, fulla lungor och mota bort stress och deadlines mellan intensiva jobbperioder.

Om du på en middag sitter bredvid en okänd person som undrar vad du gör, vad blir svaret?
– Åh, det händer ofta, det behöver inte ens vara en okänd person. Jag brukar sammanfatta det med att jag är en multitaskande journalist, med en förmåga att ge mig in i många nya projekt och slutföra dem. Det kan bli en bok (eller sju! reds anm), ett magasin, en app, ett märke eller en portal.

– Jag har alltid velat förnya och förverkliga mig själv genom att sätta upp fingret i luften, komma fram till ett projekt och försöka tajma det rätt…

Det var energin i New York som lockade Sofi över Atlanten och det var kärleken som gjorde att hon senare valde att bosätta sig i Verbier, Schweiz. Där kom hon nära naturen och branta skidbackar som hon älskar, men också långt bort från familj och vänner.

Under tiden i Schweiz föddes Lily, idag 6 år gammal. De första åren som mamma kantades av stora utmaningar, och till sist insåg Sofi att hon måste bryta upp, separera och finna en ny tillvaro för henne och dottern i sin gamla hemstad. Nu har det gått tre år sedan det stora beslutet att flytta hem igen.

 

Hur känns det att vara tillbaka efter alla år utomlands?
– Fantastiskt! Det är så mycket som har hänt här. Titta bara på startup-scenen, restauranglivet och glöden i folks ögon – den är en helt annan än den var 2008 då jag flyttade härifrån. Samtidigt är småskaligheten i Stockholm, jämfört med New York, optimal för mammalivet.

– Att bo på en alptopp är väldigt långt ifrån den personen jag är. Jag vill kunna välja vilka människor jag har runt mig och ha ett innehållsrikt liv. Jag blev ju helt klart uttråkad där och insåg att: ’Gud vad mycket bra vi har i Sverige!’

Sofi menar att listan kan göras lång.

– Elen går ofta i New York. I Schweiz är det en utmaning att föda barn om man inte har superförsäkring… och förskolan kostar SÅ mycket.

– Man behöver inte hussla så mycket här. Det blir så många Lost in translation-situationer när alla mejl och möten sker på franska.

Lily gick på en helfransk förskola i ett halvår i Schweiz. Sofi kommunicerade med lärarna genom teckenspråk: ”har dagen varit tummen upp eller tummen ner?” Om de visade tummen ner fick hon använda sig av Google translate.

Idag är Lily tvåspråkig. Hon har gått på en engelsk/svensk förskola och kan byta snabbt.

– När hon pratar med sin pappa kan hon byta på en sekund från svenska till flawless engelska.

Är det viktigt för dig att Lily har en nära relation till Schweiz?
– Hon föddes där, men under hennes första år reste vi så pass mycket att det aldrig blev en bas… En barnpsykolog förklarade för mig att rummet är litet för små barn. Så länge hon hade mig, sin mamma, och någon trygg grej som alltid var med till hotellrummet i Stockholm eller sommarhuset i Frankrike var det okej. Det lilla rummet var tryggt, men det rörde sig.

Vad har åren som mamma lärt dig?
– Jag förstår nu hur fort tiden går och hur viktigt det är att stanna upp. Lily får mig att vilja fånga tillfället.

Hur är det att ha en sexåring?
– Jag är inne i en ’mama reward-season’. Jag får hela tiden små lappar som det står: ’I love you mamma’ på. Hon är så kärleksfull, det är helt fantastiskt och jag känner bara, tack, tack, tack. Min pojkvän har tre mer eller mindre vuxna barn, där en redan har flugit ut. När man ser dem blir det ännu mer tydligt att den dagen kommer!

– Om man är i småbarnsåren och bara har små rackare runt benen kanske man inte tänker på det, men för mig blir det så uppenbart eftersom jag har fått en modern familj där man ser något annat. Så när Lily skriker: ’mamma kan du torka mig!’, blir det inte lika jobbigt eftersom jag vet att det inte kommer hända så länge till.

– Jag njuter alltså mycket mer av nuet nu, än innan jag träffade min pojkvän som har vuxna barn.

Hur känns det att ni har sammanflätats till en ny ’modern family’?
– Att axla ensam vårdnad och att vara mitt i karriären betyder tids-tetris hela tiden. Det känns så härligt att det inte bara är jag och Lily längre. Jag kan sänka axlarna lite eftersom det finns fler runtomkring att titta på, att inspireras av.

– Ibland kan jag titta på vänner som tjafsar om hämtning och lämning… och jag bara: ’Men jag hämtar och lämnar varje dag!’ och ’Jag tar varje fajt’. Så för mig har föräldrarollen blivit mycket enklare nu. Om vi är ute och reser finns det fler som kan hjälpa… och blåsa upp den där badkrokodilen. Man får mer luft i lungorna i dubbel bemärkelse!

När går mammahjärtat sönder?
– När jag tänker tillbaka på tiden när jag valde att lämna Lilys pappa och flytta hem till Sverige. Det var svårt att förklara för en treåring. Hon var fortfarande så liten, men det var ju fortfarande en omställning för henne. Och jag hade noll energi då. I vanliga fall är jag van att kunna ge så mycket. Där och då kunde jag inte det.

Vad oroar du dig för?
– Jag är nog motsatsen till den oroliga mamma. Lily åker skidor där det är brant, går balansgång och klättrar upp i lyktstolpar. Hon är fearless och det vill jag inte begränsa. Men hon får väldigt många blåmärken.

– Jag oroar mig nog mest för ’the x-factor’, som sjukdomar.

 

Vilka av dina egna personlighetsdrag ser du hos Lily?
– Många. Hon är en liten tuffing men på insidan är hon också känslig och har ett stort hjärta. Och det är väldigt mycket jag också, en orädd och outtröttlig pojkflicka med en mjuk sida.

Det måste vara en fördel att vara tuff när man är entreprenör. Hur tacklar du motgångar i karriären?
– Motgångar rinner av mig ganska snabbt, och det är väl både ett positivt och negativt drag hos mig. Hela startup-kapitlet, att gå in och bygga en app (ett shoppingverktyg som hette Left or Right, reds anm), var en utmaning eftersom jag inte kunde allt. Jag kunde inte koda, jag kunde inte språket. Tidigare har jag alltid behärskat alla delar i mina projekt, jag har kunna fota, skriva eller lära mig ett manus. Men här var jag tvungen att förlita mig på andra superstars. Det var tufft att inte kunna äga alla bitar. Men det blev en skola.

 

Nu har du och syrran Frida Fahrman startat ett helt eget klädmärke. Berätta om Seaquelle!
– Jag har länge vetat om att bilder på mig eller Lily i badkläder är de mest uppskattade på Instagram, och efter samarbetet med Ellos, där vi har gjort ett flertal kollektioner, visste vi att bad säljer bäst. Vi la ihop det pusslet.

– När vi fick tag på Econyl, ett material som är 100 procent återvunnen plast från havet, föll allt på plats. Idag är vi ett team där alla har sina styrkor, med fokus på allt från designen till hemsidan. Moa, Pernilla, Love och Frida, jag ger er alla en applåd i textform för genomförandet!

Vad är drömscenariot med märket?
– Drömmen är inte några designerpriser på stora galor. Jag hoppas på att få samma sorts feedback som jag har fått genom åren via ”Elsa”-böckerna. Jag hoppas på det enkla och nära, att någon vill tagga en bild och säga ’jag känner mig bekväm på stranden’ eller ’jag känner mig fin idag!’.

I skrivande stund väntar snart bikini även privat för Sofi. Det är dags för semester och om några dagar återvänder hon till New York för att sedan, i sann Sofi-anda, gasa vidare mot stränderna i Hamptons.

Ha en ljuvlig resa! Och hey, du strålar verkligen av lycka.
– Tack! Ja, det är väl det jag vill förmedla, att det är vansinnigt läskigt fram till att vissa beslut i ens liv är tagna. Men på andra sidan av fear kanske det finns något jäkligt bra och härligt. Jag tror till exempel att det är många som stannar kvar i en relation eller lever ett liv som de inte vill leva. Jag är så tacksam att jag tog beslutet att bryta upp, och hade kraften att genomföra det. Efter ett tufft beslut kan det finnas magi som väntar där på andra sidan.

Spana in hela kollektionen som Sofi och Frida Fahrman ligger bakom här!

Foto: Hannah Hedin
Hår och makeup: Nora Kourkis
Styling: Meghan Scott
Art director: Vendela Zandén

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hudvård från Emma S för 159 kr. Köp nu!