Skådespelaren Lola Zackow blev mamma till Uno 2019. Foto: Særún Hrafnkelsdóttir Norén/Privat

Skådespelaren Lola Zackow: “Jag backade från sociala medier när jag fick barn”

När ”Dystopia”-stjärnan Lola Zackow blev mamma för två år sedan pausade hon sociala medier för att rikta fokus på det nya livet som mamma: ”När jag väl kom ur babybubblan hade jag 'detoxat' och kände mig rätt nöjd med att fortsätta utan”. 

För mama berättar skådespelaren Lola Zackow, aktuell i Viaplays ”Dystopia”, om (det kladdiga) livet med en tvååring, hur det är att bli igenkänd när man är en blyg person – och sitt absolut bästa mammahack. 

Hej Lola, hoppas allt är bra med dig! Hur såg din morgon ut?
– Halloj, allt är bara fint! Det var jag som hade morgonen så jag gick upp vid fem. I söndags var det ju mors dag och då åt vi frukost med levande ljus, så självklart tyckte Uno att vi skulle ha det resten av veckan också! Det blev alltså en sällsynt lugn morgon med tända ljus och Bob Marley. Som straff för den harmonin gick vagnen sönder halvvägs till dagis och vi fick hanka oss fram med trasig vagn, envis tvååring och morgontrött mamma.

Haha! Hur är livet med en tvååring hemma?
– Ett underbart kaos! Alltid tidsbrist, mycket lek och ljud hela tiden – skratt, skrik eller musik. Ständig rörelse och kuddar som flyger eller klossar som rasar ihop. Med corona har det också blivit mycket av den svåra kombon distansjobb och vabb, vilket är en OS-gren i sig. Har zoomat och lekt med play-dough samtidigt mer än en gång. Och så är det kladdigt förstås, det känns liksom som att jag alltid torkar något... Eller någon.

Livet med en tvååring... Kladdigt! Foto: Privat

Det händer otroligt mycket runt dig just nu! Hur är det att bli en mer och mer offentlig person?
– Generellt bara bra! Jag kan vara lite blyg, så jag blir ofta rätt babblig och ocool om jag blir igenkänd. Men det är något väldigt fint med att tröskeln till att få kontakt med andra människor blir lägre, plötsligt är man i ett samtal med någon man inte hade pratat med annars. Jag har också plågsamt mycket integritet så det är klart att det är en balansgång att bli offentlig samtidigt som man är lite hemlig som person, men jag inbillar mig ändå att det är ett lite rimligare klimat idag när vi har offentliga personer på så många olika plattformar mot hur det var för 10-15 år sedan. 

”Jag vill så gärna att Uno ska få uppleva det där när man gick hem till en kompis och plingade på för att få leka. Jag är en hopplös romantiker för det analoga”

Du finns inte på sociala medier. Är det ett medvetet val?
– Det stämmer! Jag backade från sociala medier när jag fick barn. Det var så omtumlande att bli mamma att jag liksom behövde rikta mitt fokus på det. När jag väl kom ur babybubblan hade jag ”detoxat” och kände mig rätt nöjd med att fortsätta utan. Jag behöver inte alltid ha världen vid mina fingertoppar, och det är rätt skönt. Jag brukar säga både på skoj och på allvar att jag hoppas att internet ska dö innan mig. Jag vill så gärna att Uno ska få uppleva det där när man gick hem till en kompis och plingade på för att få leka. Jag är en hopplös romantiker för det analoga. Jag är samtidigt superimpad av alla jag känner som hanterar sociala medier med lätthet, och jag kanske loggar in igen i framtiden om det skulle kännas kul! Är det något jag lärt mig av att vara förälder är det att det enda jag kan vara helt säker på är att jag inte kan vara helt säker på någonting.

Lola är just nu aktuell i ”Dystopia” på Viaplay. Foto: Viaplay / Pressbild

Så sant! Vad tycker din son om att se sin mamma på tv?
– Vi har nog inte tittat på vuxen-tv sen Uno föddes! Vi körde skärmfritt så länge vi orkade – vilket var nitton månader – och sen kapitulerade vi stort. Men det har varit Pettson, Laban och Bolibompa-draken som varit stjärnorna hemma hos oss. Tror Uno skulle vara helt oberörd och rycka på axlarna om mamma dök upp i rutan – om det inte var hemma hos Pettson.

Det hade varit stort! Vad tycker du är roligast att hitta på med Uno?
– Vi går ofta på tigerjakt hemma, då får vår trötta hund vara med och spela motvillig tiger. Leka kafferep och sitta och småprata är också himla kul. Och måla tillsammans! Det gör vi ofta, och nästan varenda tavla hängs upp så vi har fingerfärgskonst överallt hemma. Fast allra bäst brukar det ändå bli med de där otippat roliga sakerna – som när vi åkte till Kolmården men blev stående utanför och tittade på en larv istället eller när Uno fått syn på en extra fin blomma han vill klappa på. Han har ett annat filter och ser saker som vi missar. Att få följa hans priolista en stund, kanske bara stå och kolla på fina saker. Det gör man för sällan som vuxen.

Uno med pappa Nils och familjens hund. Foto: Privat

Vad saknar du mest från bebistiden?
– Verkligen allt och inget. Trivs så himla bra med den här åldern, när man kan prata och fundera och leka tillsammans. Men jag kan sakna litenheten, den där pyttemänniskan som väger som en chipspåse. Saknar också att bära i sele. Och galet nog – hormonerna. Jag var helt oförberedd på hur mitt känsloläge skulle ställas om efter förlossningen. Jag fattade inte hur mycket mer av allt jag skulle uppleva, eller hur starkt. Speciellt första tiden efter att Uno hade kommit. Allt var inte enkelt eller underbart förstås, men så här i efterhand var det svindlande att få vara med om något som möblerade om i ens känsloliv så totalt. Också som skådespelare var det sjukt häftigt att få uppleva hur hela ens känslomässiga register bara svällde upp på det sättet. 

Lola pausade nästan alla sociala medier när hon fick barn: ”Det var så omtumlande att bli mamma att jag liksom behövde rikta mitt fokus på det”. Foto: Privat

Vi kör några snabba mammafrågor! Beskriv dig själv som förälder med tre ord!
– Kramig, förvirrad och tålmodig!

Vilket är ditt bästa mamma-hack?
– Att bara hålla för hålet på vällingflaskan när man skakar istället för att trycka ihop hela nappen, haha! Låter otroligt simpelt men gjorde mitt liv så mycket enklare, och lite mindre kladdigt, när jag väl knäckte det.

Vilken barnbok läser du helst?
– ”Loranga”! Kul, bråkigt och punkigt. Älskar Sickan-böckerna av Sofia Rådström och ”Livets ABC” av Lisen Adbåge är också sjukt fin.

 När grät du senast?
– På mors dag. Vi åkte ut till Sagostigen som ligger mitt i Sörmland. Jag var där som barn och har så fina minnen därifrån, bland annat från ett pariserhjul som cyklades runt som gjorde extremt stort intryck. Man satt i en liten gondol som stängdes med kedja och så fick föräldrarna trampa runt pariserhjulet på en tandemcykel nedanför. Trettio år senare stod pariserhjulet kvar! Det var rostigt och knarrigt och jag var lite nervig när jag och min man satte oss och började cykla, men det var så himla fint. När Uno åkte runt i det lilla pariserhjulet och skrattade, då grät jag en skvätt.

Största segern hittills idag?
– Att vi tog nattningen på mindre än en timme! Vi har haft hyperlånga nattningar ända sen Uno var liten, han har mycket energi och har alltid klarat sig på betydligt mindre sömn än vad vi gör. Men idag gick det!

Vad läser du när du sitter på toaletten?
– Jag har nog inte spenderat mer än sex minuter på toaletten sedan 2019! Men hinner jag läsa något så blir det nog manus.

Vem bestämmer hemma?
– Uno, tveklöst. Visa mig en tvååring som inte är en fullfjädrad diktator. Men vi har en bra balans, han vet att han bestämmer och kan därför låta oss få bestämma liksom lite symboliskt ibland.

Vilken är vanligaste middagsrätten hos er?
– Jag har absolut noll talang i köket men min man lagar en morotspasta som är poppis! Annars är vegetariska köttbullar en livräddare, halvfabrikat i mitt hjärta forever. 

Vilken är din vanligaste muta?
– Nappen! Alla gånger.  

Vilket är ditt bästa knep för att komma utanför dörren på morgonen?
– En klassiker, men jag sänker ribban. Man får absolut gå till dagis i prinsessklänning och lejonhatt, så länge det inte är minusgrader ute så man tappar tårna. Som barn hade jag svårt för regler för reglernas skull – och har väl egentligen fortfarande – så jag försöker lägga energin på det mest kritiska. Keps är också ett toppenknep för att bli klar rekordsnabbt! Sätt den på huvudet så har man sparat både hårborstning och allmänt ansiktsfix. Funkar lika bra på barn som på vuxna. Geniplagg.

Vilken var den senaste komplimangen du fick?
– Härom veckan fick jag en komplimang av en av mina idoler! Det var sjukt stort. Hon berömde min kappa och jag blev en blöt liten fläck.

Vad saknar du mest från tiden innan du fick barn?
– Helt ärligt inget! Jag festade och reste runt rätt bra när jag var 20-någonting och nu är jag allmänt rätt lo-fi som person. Men är det något jag gärna skulle trolla tillbaka från mitt gamla liv är det sömntimmar. Ibland känns det som att man har två svarta hål där ögonen ska sitta.

Lola Zackow

Ålder: 32.

Familj: Maken Nils och sonen Uno, 2.

Bor: Stockholm/Norrköping 

Gör: Skådespelare, regissör och dramatiker 

Aktuell: Med en av huvudrollerna i ”Dystopia” på Viaplay, premiär den 13 juni.