Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Skådespelaren Liv Mjönes har två söner, här är hon med Klas, 11.
Skådespelaren Liv Mjönes har två söner, här är hon med Klas, 11.
Skådespelaren Liv Mjönes har två söner, här är hon med Klas, 11.
1 AV 2
Skådespelaren om vad hon måste ha i väskan
2 AV 2
Skådespelaren Liv Mjönes har två söner, här är hon med Klas, 11.
Foto: Privat

Skådespelaren Liv Mjönes: ”Vi har curlat barnen hela livet”

Skådespelaren Liv Mjönes har medverkat i över 40 svenska filmer och tv-produktioner, och är just nu aktuell i filmen ”Tack för senast”. mama ringde upp för att prata om livet med två söner, och varför hon uppskattar dagens syn på uppfostran bättre än när hon var nybliven mamma.

Hej Liv, berätta om din familj!
– Jag har två söner som är 11 och 13, som man hör här i bakgrunden. Min äldsta skejtar mycket och min yngsta är intresserad av mode, och shoppar helst second hand. 

Liv Mjönes

Ålder: 43.

Familj: Maken Henrik och sönerna Bo, 13 och Klas, 11.

Bor: Gröndal, Stockholm.  

Gör: Skådespelare.

Aktuell med: Filmen ”Tack för senast” som har biopremiär 30 december och den 26 december på Viaplay.

– Min man är mimare, skådespelare och dockspelare. För några år sedan skolade han om sig till redovisningsekonom och nu arbetar han mest med redovisning, men ibland halkar han in och gör lite teaterkonst. Han är världens bästa. Vi har varit ett par i ett tusen år, jag har tappat räkningen, men länge.

Tv: Liv Mjönes har två barn tillsammans med Henrik Bäckbro. Th: Liv och Björn med barnen Klas och Bo på säsongsinvigningen av Gröna Lund 2018. Foto: Thomas Howalt Andersen/Jackeline Perez Expressen

Kan du jämföra småbarnslivet och nu, när barnen är äldre?
– Jag tycker att det är skitkul att kunna gå på bio ihop och se något som alla gillar, alltså inte bara Marvel och tecknat. Och det är roligt att kunna sitta och konversera om större ämnen. Det är jättespännande. Vi pratar om världsläget, kriget i Ukraina, klimatet och vad Kanye West sysslar med egentligen. Högt och lågt.

Finns det något med småbarnsåren som du saknar?  
– Bebisgoset… Att ha en bebis som somnar på bröstet, det kan jag sakna.

Vad är mest utmanande med att vara mamma?
– Jag fick barnen hyfsat tätt, det är mindre än två mellan dem. Jag har aldrig varit så trött i hela mitt liv när de var små. Det var en utmaning att vara sådär jättetrött och samtidigt vara trevlig mot sin partner.. haha.  

Jag oroar mig för att de ska hamna i dåligt sällskap

Vad är utmaningarna med äldre barn?
– Att få äldre barn innebär att man måste ge dem mer frihet, och oron för att det ska hända dem något. Jag oroar mig främst för att de ska hamna i dåligt sällskap. 

Vad är det bästa med att vara mamma?
– Det bästa är att ha två individer som lär mig en massa saker. De säger” Sådär kan man inte göra mamma, det där var otrevligt… det där var konstigt”.

Vad kan det handla om?
– En gång var vi på en restaurang där servitören skulle förklara hur man gjorde just på den här restaurangen... Jag var stressad eftersom några vänner väntade på oss inne i restaurangen och gick tydligen innan servitören hade förklarat färdigt. Då sa mina barn till mig att ”mamma så får man inte göra”. Jag uppskattar att dom känner att dom kan säga till mig om jag gör fel. De lär mig också om ny musik, nya filmer, om fashion och skejting. 

Liv och Klas, 11, brukar gå på gymmet tillsammans. Foto: Privat

Vilka är dina styrkor?
– Jag tycker att det är spännande att lyssna på barnen, att höra vad de tycker och tänker om saker. Och när de var yngre tyckte jag att det var roligt att leka med dem, det var ingen uppoffring för mig att leka affär i två timmar. Men det säger väl mer om mig än om något annat. 

Vad kämpar du med?
– Strukturen… Jag är rörig. Jag är dålig på att läsa mejl från skolan och ha koll på alla tider. Och jag kan vara lite otålig och hetsig.

Jag vill visa dem hur man har hjärtat på rätta stället

Vad vill du lära dina barn?
– Att de ska vara schyssta individer, att de ska se och lyssna på andra människor. Jag vill visa dem hur man har hjärtat på rätta stället. Och att de ska försöka förstå varför någon har varit taskig mot en. Jag menar, då ska man självklart säga ifrån, men det är också viktigt att försöka finna anledningen till att personen gjorde si eller så. Det finns ofta många lager i allting. 

Vad gör du om du har egentid?
– Mitt jobb innebär att jag har knasiga tider. Ibland jobbar jag kväll och ibland har jag ledig här och där. Tack och lov är det många av mina vänner som också har knasiga tider. Så det innebär att jag ofta kan luncha, träna och hitta på saker med dem. 

Just nu är Liv aktuell i filmen ”Tack för senast” som handlar om sjuksköterskan Klaras (Lisa Carlehed) jakt på kärlek och lycka.
Just nu är Liv aktuell i filmen ”Tack för senast” som handlar om sjuksköterskan Klaras (Lisa Carlehed) jakt på kärlek och lycka.
Just nu är Liv aktuell i filmen ”Tack för senast” som handlar om sjuksköterskan Klaras (Lisa Carlehed) jakt på kärlek och lycka.
1 AV 4
Just nu är Liv aktuell i filmen ”Tack för senast” som handlar om sjuksköterskan Klaras (Lisa Carlehed) jakt på kärlek och lycka.
Foto: Johan Paulin
2 AV 4
Foto: Robert Eldrim
3 AV 4
Foto: Peter Cederling
4 AV 4
Foto: Robert Eldrim

Hur är du och din man som föräldrar tillsammans?  
– Vi har en ganska lik syn på uppfostran, det är väldigt skönt… Men vi är kanske inte de strängaste föräldrarna. När de var små var det mycket prat om att man inte skulle curla barn men det tog vi inte till oss. Vi har curlat barnen hela livet. 

– Idag har diskussionen kring sådana saker blivit mjukare, nu pratar man om att barnen kan sova tillsammans med föräldrar länge… 

– Jag tycker att diskussionerna kan svänga så snabbt. Då var det mycket David Eberhard (som bland annat skrivit boken ”Hur barnen tog makten”, vilket är en omdebatterad bok om ”curlingföräldrar” och hur barnen blev kungar i vårt ”Bolibompaland” reds anm.) Men det var inte vår kopp te.

Mitt bästa mamahack är att bli kompis med barnens kompisars föräldrar

Vad är ditt bästa mamahack?  
– Att bli kompis med barnens kompisars föräldrar. Det är fantastiskt att kunna umgås i de konstellationerna, där jag gillar föräldrarna och barnen gillar varandra. Då är alla glada och nöjda, och vi får tillbringa tid tillsammans. Annars drar barnen iväg och gör saker på egen hand.

Vad gör ni under lediga dagar?
– Då åker vi till vårt sommarställe på Gotland, det är härligt att få koncentrerad kvalitetstid med familjen där inget annat stör. Jag tycker bättre om Gotland på hösten och vintern, det är underbart att få komma ut i skogen och andas den friska luften. Men killarna kan tycka att det är lite tråkigt eftersom de får vara så mycket med mamma och pappa. Men de gillar det lite också.

Liv och pojkarna var på mamas omslag 2017.

Och om ni är hemma i Stockholm?
– Jag tycker att det är mysigt att cykla med hela familjen. Häromdagen cyklade vi till Mall of Scandinavia, då blir alla nöjda för jag får röra på mig och pojkarna får gå runt i affärer och besöka gaminghallen, eller så tittar vi på någon film. 

 – Vad brukar vi mer göra Klas? frågar Liv sin yngsta son i bakgrunden. 

– Jag brukar hänga med mina kompisar. Och vi brukar gymma! svarar Klas.  

– Ja just det, Klas och jag gymmar ihop. Det är så kul! 

 Du är aktuell i filmen ”Tack för senast”, berätta!
– Ja det var en annorlunda roll för mig. Jag spelar Ullis, som är en ganska auktoritär, desillusionerad och alkoholiserad person som lever tillsammans med Tessan, och vi har två småbarn. Filmen kretsar kring Klara och jag är en av Klaras bästa vänner, så det är min funktion i filmen att försöka hjälpa och guida henne i hennes liv. Ullis är bättre på att guida andra än sig själv, hon skulle behöva ta tag i sitt eget liv. 

Hur var det att göra filmen?
– Det var så otroligt roligt, en av de roligaste upplevelser jag har, Moa Gammel är fantastisk. Hon är en mjuk regissör som låter oss skådespelare leva och vara, hon har det perfekta handlaget, men det är nog för att hon är skådespelare själv. Hela teamet hade så roligt tillsammans, det var en fantastisk kemi mellan oss allihop. Jag hoppas det syns i resultatet. 

LÄS OCKSÅ: Michaela Forni: ”En gravid kvinna ska mötas med respekt och vördnad”
LÄS OCKSÅ:
Sanna Kallur om gravidträning: ”Vanlig myt att aktivitet ökar risken för missfall”