Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Josefin Neldén fick dölja gravidmagen när hon spelade in senaste säsongen av ”Vår tid är nu”, där hon spelar Maggan. Foto: Johan Paulin/SVT, Privat

”Vår tid är nu”-Josefin Neldén: ”Föder jag barn på nyårsafton blir det skumpa!”

Veckans preggo är Josefin Neldén, känd som Maggan i succéserien ”Vår tid är nu”, som väntar sitt andra barn med sambon Daniel. Och bebisen kan komma vilken dag som helst! 

Lisa Nylén

Du väntar ditt andra barn, grattis! Hur skiljer sig denna graviditet från din förra?
Jag fick foglossning redan i vecka 16 denna gång och blev ganska sänkt över att jag hade många månader av smärta framför mig. Har dock tillbringat hösten på elcykel vilket tack och lov lindrade. Har nog framför allt haft mycket mindre tid att hinna reflektera över att jag är gravid och har haft väldigt dålig koll på vilken graviditetsvecka jag är i. Men jag har haft tur i båda mina graviditeter att jag har fått må bra och haft väldigt lite krämpor.

Josefin Neldén

Ålder: 35.

Familj: Sambon Daniel och dotter, snart 5 år, samt bebis i magen.

Bor: Göteborg.

Gör: Skådespelare.

Aktuell: Med tredje säsongen av ”Vår tid är nu” på SVT.

Gravidvecka vid intervjun: 39.

BF: 21 december.

När kickade ditt gravid-glow in?
– Haha, har känt mig ganska glowig hela graviditeten faktiskt.

Härligt ju! Har du varit orolig över något under den här graviditeten?
– Jag hade inte en jättebra förlossningsupplevelse vid min första förlossning så jag har varit väldigt rädd och orolig inför vad som väntar. Har dock fått fint stöd av vår barnmorska och av personalen på Aurora så jag känner mig ändå hoppfull inför en annan slags upplevelse den här gången.

Vi håller tummarna för det! Hur var det att spela in ”Vår tid är nu” med gravidmage?
– Kostymavdelningen gjorde ett fantastiskt jobb med att trolla bort den. Det var ju lite märkligt att komma till jobbet med en kagge, byta om, titta sig i spegeln och så syntes den typ inte. I alla fall i början av inspelningen. Mot slutet blev den dock svårare att dölja och mina snälla kollegor fick börja gå framför mig så att den inte skulle synas i bild. Jag gjorde också många tagningar med olika dukar, brickor, kappor och allt möjligt framför magen för att den inte skulle synas så mycket.

Josefin Neldén har spelat Maggan i ”Vår tid är nu” sedan starten. Foto: Johan Paulin /SVT

Vilken är den jobbigaste kommentaren du fått under graviditeten?
– När gubbar kommer fram och ställer sig liiite för nära och vill berätta att de äääälskar gravida kvinnor. Så otroligt sunkigt. Förra graviditeten stördes jag väldigt av att så många tog sig friheten att kommentera min kropp helt fritt. Varför skulle det vara okej att göra bara för att man är gravid liksom?

Eller hur?! Om du skulle döpa ditt barn efter din största craving, vad skulle hen heta?
Mjölk Limpmacka Neldén!

Gulligt! När känner du att din partner inte förstår dig?
– Den här otroliga tröttheten som kan slå till tror jag är svårt att helt förstå vidden av.

Så är det säkert. Så, hur planerar du att föda då?
– Jag vill gärna föda vaginalt igen, men jag försöker att inte låsa mig vid något. Med tanke på att min tidigare upplevelse gjort mig rädd så känns det viktigt att försöka hålla sinnet öppet kring att förlossningen kan bli på många olika sätt.

Och hur tänker du kring amning/flaskmatning?
I allmänhet att varje person har rätt att mata sitt barn på det sätt de finner bäst, oavsett vilket och oavsett var. Jag ammade sist och gör det gärna igen. Dock med bröstpump, flaska och ersättning som hjälp för att vi båda föräldrar ska kunna mata vårt barn och få dela den speciella tiden. 

Vad längtar du mest efter att göra när bebisen tittat ut?
– Att kunna sova på alla andra sätt än på sidan. Och att få lära känna denna lilla människa som finns där inne. Och att få se min dotter bli storasyster.

Bebisen är beräknad den 21 december och kan alltså komma när som helst. Foto: Privat

Vad är det första du ska äta och dricka när bebisen är ute?
– Jag förväntar mig en väl tilltagen ostbricka, fylld med olika mögelostar, och ett gott glas rött när vi väl är hemma. Men ser också mycket fram emot den lilla fikabrickan som väntar en som nyförlöst medan vi träffar vårt barn för första gången. Och föder jag barn på nyårsafton blir det skumpa!

Låter smarrigt! Vad har du lärt dig sedan du fick ditt första barn?
– Jag ser tillbaka på oron jag hade den första tiden och undrar vad jag var så rädd för egentligen. Var till exempel väldigt noga med att hon skulle vara helt mätt när vi gick hemifrån. Idag kan jag ju känna att jaa, vad hade varit så farligt med om hon blev hungrig efter en halvtimme? Ingenting, jag hade bara fått mata henne då istället. Jag hoppas att jag lärt mig att saker blir som de blir, det är inte så farligt och det blir bra ändå.

Är du rädd att få en tvåbarnschock?
– Räknar kallt med att få den.

Till sist: Tror du att du kommer få en push present?
– Det skulle vara den där ostbrickan i så fall, i övrigt har jag inga önskemål om push present.

Du kanske även vill läsa om hur man gör vid en tvåbarnschock? En sådan artikel hittar du på vår medlemssajt Vi föräldrar! 

Läs om fler kända preggos här!
Och massor av nykläckta stjärnmamas finns här!