Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ellen Bergström och Niclas Lij (som var Bachelor på TV4 2019) är föräldrar till lilla Elsy, 1,5 år.
Ellen Bergström och Niclas Lij (som var Bachelor på TV4 2019) är föräldrar till lilla Elsy, 1,5 år.
Ellen Bergström och Niclas Lij (som var Bachelor på TV4 2019) är föräldrar till lilla Elsy, 1,5 år.
Ellen Bergström och Niclas Lij (som var Bachelor på TV4 2019) är föräldrar till lilla Elsy, 1,5 år.

Skådespelaren Ellen Bergström: ”För mig är föräldraskapet ett helt nytt liv”

Skådisen och komikern Ellen Bergström sätter ord på något många av oss känner ibland. För visst kan man känna sig otillräcklig som förälder? Här är alla anledningar till att hon blir stressad.

För en tid sedan skrev Ellen Bergström, 32, ett ärligt inlägg på Instagram om allt som stressar henne i mammarollen – för att skicka pepp till andra mammor som kanske känner igen sig, men som hela tiden möter härliga stories där familjelivet verkar vara så enkelt. 

”Att vara mamma, arbeta och vara sig själv samtidigt är svårt. Och ibland känns det som att andra har det så himla lätt?! För mig är det ett helt nytt liv, där jag helt plötsligt behöver planera in allt i minsta detalj”, skriver Ellen och fortsätter: 

”Jag får ångest när jag tänker på att jag inte har varit tillräckligt närvarande, att jag inte har hunnit köpa utvecklande leksaker, att Elsy inte har fått sina D-droppar, att hon har suttit för mycket framför tv:n, att vi inte har åkt iväg och hittat på något, nej men hela tiden slår jag på mig själv för något.…” 

Hej Ellen! Vi håller med dig om att mammalivet kan vara stressande. Hur trodde du att det skulle bli, när du var gravid?
– Jag trodde mitt liv skulle bli ungefär som innan, men att jag skulle ha ett barn på armen bara. Jag hade hört att Pernilla Wahlgrens barn alltid följde med på teatrar och inspelningar, och tänkte att, exakt så! Elsy får bara hänga på.

Ellen Bergström med dottern Elsy. Foto: Privat

Hur blev det med den saken?
– Haha, ja.. så blev det ju inte riktigt. Det kanske kan bli så i framtiden när Elsy blir lite äldre, men just nu när hon är drygt 1,5 år så går det inte. Hon är jättemammig dessutom. 

Du skriver att det ser ut som att andra har det lätt…?
– Ja, det känns som att alla andra hittar på så många roliga saker, att de inte blir stressade... Men egentligen, hur ofta tar man upp mobilen och filmar när ens barn skriker? Det blir ju också integritetskränkande, så det handlar ju inte om att man inte VILL visa hur livet egentligen är. Det är ju knappast heller så att man ba:, ”åh det här vredesutbrottet ska jag filma”.

”Ibland tänker man katastroftankar bara för att det blivit kaos en gång...”

I vilka situationer känner du dig som mest stressad?
– Eftersom jag jobbar hemifrån så blir det ofta varje dag, jag hinner liksom aldrig med allt jag vill, och samtidigt ska man ta hand om ett barn. De få stunder jag är helt själv försöker jag strukturera upp allt hemma och sätta upp lappar vart allt ska vara. För det är sånt som stressar mig, när det ligger saker överallt. Sen är jag en person som hela tiden måste planera allt i huvudet, så att bara gå ut och leka i parken ger världens stresspåslag. 

Kan du ge exempel?
– Jag måste tänka på vad klockan är, om hon har ätit, måste ha med vatten, kommer jag vilja gå till mataffären efter, kommer jag behöva byta blöja... jag försvårar det enkla. Men det är ju så, man har lärt känna sitt barn och vet att om man håller tiderna så blir allt så mycket bättre. Men ibland tänker man katastroftankar bara för att det blivit kaos en gång... Nä, jag är så trött på att planera allt in i minsta detalj, kontrollbehovet är enormt! Sen kommer det ju vissa stunder när jag känner att wow, nu har jag kontroll på läget. Så går det en kvart.... haha. Skulle behöva mamma-coachning tror jag, finns det?

Avslutningsvis vill vi på mama säga att vi är många som känner oss stressade i föräldrarollen ibland – inte minst när vi kollar igenom det kurerade och ofta polerade flödet på Instagram. (Psst... gå gärna med i vår Facebokgrupp mamapower där man kan dela stort och smått och få tips och råd av andra mammor.) 

LÄS OCKSÅ: Ellen Bergström: ”Ska vi låta våra tankar om vår kropp stoppa oss?”
LÄS OCKSÅ:
”Den perfekta mamman existerar inte – eller gör hon det?”