Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Dilan Gwyn och maken Emil väntar sitt första barn till hösten. ”Nu ser jag verkligen fram emot att sluta vara gravid och i stället få träffa den lilla personen.”
Dilan Gwyn och maken Emil väntar sitt första barn till hösten. ”Nu ser jag verkligen fram emot att sluta vara gravid och i stället få träffa den lilla personen.”
Dilan Gwyn och maken Emil väntar sitt första barn till hösten. ”Nu ser jag verkligen fram emot att sluta vara gravid och i stället få träffa den lilla personen.”
Dilan Gwyn och maken Emil väntar sitt första barn till hösten. ”Nu ser jag verkligen fram emot att sluta vara gravid och i stället få träffa den lilla personen.” Foto: Susanne Kindt/Karin Törnblom/TT

Gravida Dilan Gwyn: ”Fram till vecka 14 spydde jag konstant”

Vi har sett henne i tv-serien ”Älska mig” och nu är hon aktuell med nya ”Två systrar” – men hon är också gravid med sitt första barn. För mama berättar skådespelaren Dilan Gwyn om den tuffa starten på graviditeten: ”Det har varit en ganska svår resa fram till nu”.

Emma Hammenstig

Grattis till graviditeten Dilan, hur mår du just nu?
– Det känns bra! Det var planerat så det känns skönt att det gick bra men det har varit en ganska svår resa fram till nu. Jag hade en jättesvår första trimester. Fram till vecka 14 mådde jag extremt dåligt och spydde konstant. Jag var i en dimma och gick knappt hemifrån på tre månader. Det var väldigt jobbigt.

Fanns det något du kunde göra för att lindra illamåendet?
– Jag tyckte att allt mat smakade och luktade äckligt och jag ville egentligen inte äta någonting alls men jag levde på bröd, pasta och potatis, det var det enda som jag inte kräktes av. Jag hade ju hört om ”morning sickness” men jag kände mig så lurad, det här var ”allround sickness”! Nu ser jag verkligen fram emot att sluta vara gravid och i stället få träffa den lilla personen.

”Det är spännande att vara gravid. Jag har liksom kommit med i en klubb som jag var helt ointresserad av innan och heller inte 'inbjuden' till men man binds ju samman som kvinnor i det här.” Foto: Emma Hammenstig/BMB

Förstår det! Vem var den första du berättade för?
– Förutom min man, så klart, så var det min mamma, min syster och svärföräldrarna. Jag är en orolig själ, så vi ville gärna vänta tills 12 veckor hade gått men under den tiden fick jag en del jobbförfrågningar, så ibland var jag tvungen att berätta för dem, särskilt som jag mådde så dåligt. Det kändes lite konstigt att jag tidigt berättade för fler branschmänniskor än för familjen.

Har ni tagit reda på bebisens kön?
– Ja, det är en flicka. 

Namnfunderingar?
– Vi har en liten lista men hon får komma ut så får vi känna efter vilket namn som passar. Det är så svårt, hon ska ju ha namnet hela livet – vilken ångest det är att välja!

Supersvårt! Hur tror du att du kommer vara som mamma?
– Åh, vad svårt att svara på, men jag tycker att barn ska få vara fria i att utforska. De ska få vara självständiga och få utlopp för sin kreativitet. Samtidigt är jag också en person som är lite överförsiktig och har ett säkerhetstänk, det har jag nog fått från min mamma. Men jag är öppen för att jag säkert kommer att ha fel i allt som jag tror nu!

Finns det något du oroar dig för?
– Jag vill bara att hon ska må bra, men det går inte att bortse från att världen är en läskig plats. När jag fick reda på att vi skulle få en flicka så tänkte jag direkt ”jag kommer att vara rädd hela livet”. Men vem vet, jag kanske blir mer avslappnad än vad jag tror nu.

Har du några tankar kring förlossningen?
– Allt är väldigt förvirrande, kanske särskilt när man är förstagångsmamma. Jag har börjat tänka lite smått på det men jag tycker att det känns läskigt att det kan vara så att man inte får plats när det är dags att föda, det tycker jag är obehagligt. Allt är ju utom ens kontroll och då är det jobbigt att man inte ens kan vara säker på vilket sjukhus man ska till. 

Förutom ditt jobb som skådespelare pluggar du också till psykolog på helfart. Hur hinner du med allt?
– Jag har precis börjat andra året och jag är faktiskt lite chockad att jag klarade av det första året. När illamåendet var som värst var jag väldigt glad att utbildningen är på distans. Jag kunde sitta hemma och må dåligt men samtidigt ändå lyssna på en föreläsning. Nu kommer jag att behöva ta en paus, särskilt som distansundervisningen ska sluta. Det kommer bli för mycket med heltidsstudier, nyfödd bebis och jobb!

Dilan Gwyn är aktuell som Alicia i tv-serien ”Två systrar”, som har premiär den 5 september. Den andra systern spelas av Julia Ragnarsson. Foto: Susanne Kindt/Viaplay

Du har haft många framgångar som skådespelare de senaste åren. Hur tänker du kring att skaffa barn när karriären är på väg uppåt?
– Det är ju det som är så orättvist som kvinna. Först så ska du vara gravid i nio månader, och det finns många projekt som säger nej när de får reda på att man är gravid. Antingen tycker de att det är en risk eller så tänker de att karaktären man ska spela inte kan vara gravid. Vissa är öppna och ändrar sig kring karaktären. Här tycker jag att Sverige är mycket bättre och mer öppna än produktioner utomlands. Sedan efter graviditeten ska du föda, så det är nästan ett år som du måste ta paus. Det är ju på sätt och vis lite synd när karriären går bra. Men vad ska man göra, det är ju livet! Vill man ha barn så får man försöka att skaffa det fastän man jobbar. Det får bli som det blir. 

Har du funderat något kring amning och flaskmatning?
– Jag vill försöka amma men samtidigt inte få ångest om det inte går. För det är ju inte säkert att det fungerar.

Har du känt av några cravings?
– Nej, inga cravings, men när illamåendet släppte var jag så glad när jag äntligen kunde börja äta igen. Jag åt en sallad, det kunde jag verkligen inte äta under det värsta illamåendet för då var det bara bröd, bröd, bröd... och jag tänkte att det var den godaste salladen jag ätit! Jag var så nöjd att slippa kolhydrater och att kunna äta frukt och grönt igen.

Vad är det första du ska äta när bebisen är ute?
– Brieost! Bara för att man inte får äta det så blir jag sugen på brieost varje dag. 

Vilket är det konstigaste råd du har fått under graviditeten?
– Jag har inte fått så många råd. Det kan bero på att jag har försökt att hålla mig lite isolerad på grund av illamåendet och covid, med de råd jag fått har jag varit tacksam för. Det är spännande att vara gravid. Jag har liksom kommit med i en klubb som jag var helt ointresserad av innan och heller inte ”inbjuden” till men man binds ju samman som kvinnor i det här. Det är trevligt att prata med andra kvinnor om deras graviditeter och hur de haft det och gjort. 

”Vi har varit tillsammans länge så det känns väldigt mysigt att bli tre, jag tror att vi båda är väldigt redo för det”

Vilken bebis-pryl har du redan köpt?
– Jag lever ganska minimalistiskt så jag vill bara köpa det som absolut behövs, fast det är ju samtidigt svårt att veta vad det är. Hittills har jag köpt ett skötbord på second hand och så har vi fått en del kläder från en kompis. En grej jag vill köpa är tygblöjor, jag ska försöka att kombinera tygblöjor och vanliga blöjor. Min mamma gjorde så med mig så jag vill gärna prova det. 

Hur stylar du bebisbulan i höst?
– De enda jag köpt som är ”gravidkläder” är ett par mjuka jeans, några leggings och ett par klänningar. Det har ju varit sommar, så det har jag kunnat leva på och jag hoppas att det räcker under hösten också. 

Hur tänker du kring att bebisen kan komma att påverka vuxenrelationen?
– Vi är så rätt i tiden i vår relation. Vi har varit tillsammans länge så det känns väldigt mysigt att bli tre, jag tror att vi båda är väldigt redo för det. 

Dilan Gwyn

Ålder: 34.

Familj: Maken Emil.

Gör: Skådespelare.

Bor: Stockholm. 

Aktuell: Med tv-serien ”Två systrar” (Viaplay) som har premiär den 5 september.

BF: 27 november.

Gravidvecka vid intervjun: 28.