Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Sigrid Bernson är redan i vecka 27. Till vänster bilden hon och Robin publicerade när de avslöjade att det fanns en ”bulle i ugnen”.Sigrid Bernson är redan i vecka 27. Till vänster bilden hon och Robin publicerade när de avslöjade att det fanns en ”bulle i ugnen”.Sigrid Bernson är redan i vecka 27. Till vänster bilden hon och Robin publicerade när de avslöjade att det fanns en ”bulle i ugnen”.
Sigrid Bernson är redan i vecka 27. Till vänster bilden hon och Robin publicerade när de avslöjade att det fanns en ”bulle i ugnen”. Foto: Privat

Sigrid Bernson: ”Jag mår bättre mentalt när jag är gravid”

Sigrid Bernson och Robin Bengtsson avslöjade nyligen att de väntar barn – med en Instagrambild på en plåt nygräddade bullar. I en intervju med mama berättar nu Sigrid mer om gravidlyckan, ljuset i tunneln efter utmattningsdimman, nyårsafton när det blev plus på stickan – och om starka kärleken till bonussonen.

– Wille är stolt! Jättemallig! Men han har också sagt att det är okej om det kommer ut en hund! Jag vet inte riktigt om han förstår hur biologin fungerar, fnissar Sigrid.

”Let's dance”-profilen Sigrid Bernson, 33, har haft en tuff tid bakom sig, men nu mår hon bättre än på länge. Hon är gravid i vecka 27 och i september kommer bebisen som både hon och kärleken, artisten Robin Bengtsson, 32, längtat efter så länge. Hemma i huset i Vallentuna står redan spjälsängen de fått från Robins syster.

– Redan för ett år sedan fick vi ärva den, så den har stått och väntat länge på att det ska bli en bebis i den!

– Just nu har jag en väldigt bra period i graviditeten. Alla säger att jag har gravidglow! Men förutom det yttre så tycker jag faktiskt att jag mår bättre mentalt när jag är gravid! Det kanske är något med hormonerna som gör att jag känner mig friskare?

Sigrid är glad och pratsam, och skrattar mycket och ofta under intervjun. Men under ytan finns ett allvar. 

Sigrid har länge längtat efter att bli mamma.Sigrid har länge längtat efter att bli mamma.Sigrid har länge längtat efter att bli mamma.
Sigrid har länge längtat efter att bli mamma. Foto: Privat

SIGRID BERNSON

Ålder: 33. 

Familj: Sambon Robin Bengtsson, 32, och bonussonen William, 8 år. 

Bor: I Vallentuna. Gör: Är artist. 

Gravidvecka vid intervjun: 27 BF: September

För två år sedan drabbades hon av en svår utmattning, och slog i botten. Därför blev hon också riktigt orolig under första tidens gravidillamående, när hon kräktes flera gånger om dagen. Det pågick i månader, från sjunde graviditetsveckan och ända till vecka 18.

– Jag kräktes jättemycket, flera gånger varje dag. Jag gillar ju verkligen inte att kräkas. Vem gör det? Sedan så är man ju väldigt trött. Eftersom jag gått igenom en utmattning så ringde jag min läkare för jag tyckte det var så himla läskigt – jag visste inte vad som var vad. Är jag trött för att jag är gravid eller är jag trött för att jag har fått ett bakslag i utmattningen? Det kunde ju inte hon heller svara på, så då trappade jag ner på jobbet under den perioden.

Ser du ljuset i tunneln nu?
– Jag vet inte om utmattningen någonsin kommer vara över helt ärligt. Min energinivå och min stresstålighet är väldigt förändrad, om man jämför hur jag var som person innan. Vilket gör att jag måste prioritera på ett helt annat sätt. Men gör jag det och sköter mig och får lov att vila när jag behöver det, då känner jag att jag lever ett ganska normalt liv just nu. 

– Men livet är ju livet. Det är klart att jag fortfarande kan få små bakslag. Jag tror inte det syns eller märks att jag är sjuk, men jag själv känner ju av att jag har en helt annan kropp och hjärna efter utmattningen. Tyvärr, det är jättesorgligt. 

Det gick väldigt väldigt fort om man säger så!
Sigrid Bernson berättar att graviditeten var planerad – och de plussade på stickan väldigt fort.Sigrid Bernson berättar att graviditeten var planerad – och de plussade på stickan väldigt fort.Sigrid Bernson berättar att graviditeten var planerad – och de plussade på stickan väldigt fort.
Sigrid Bernson berättar att graviditeten var planerad – och de plussade på stickan väldigt fort. Foto: Privat

Så kämpigt… Var graviditeten planerad eller var det en överraskning?
– Vi har ju verkligen velat ha barn! Jag blev ju gravid precis när jag kraschade i utmattning, en graviditet som inte blev av då. Jag gjorde abort... Sedan i början när jag var sjuk var jag så rädd för att jag aldrig skulle orka bli mamma. Det var jättejobbigt för mig, eftersom jag länge har önskat just att få bli mamma. Men sedan ju längre tiden gick blev det som en morot att bli frisk nog att jag känner att jag orkar. Så JA det var verkligen planerat! 

– Jag och Robin pratade och kände att vi verkligen ville testa. Man vet ju inte heller hur lång tid det tar att bli gravid... Min syrra fick göra IVF och det tar ju tid att gå igenom hela den resan. Därför var jag var lite stressad innan – jag måste bli gravid liksom. Så det var planerat, men det gick väldigt väldigt fort om man säger så! 

Nyligen var paret tillsammans på Island. ”Jag måste säga att miljöerna här är bland de vackraste jag sett. Som att vara i en sagovärld!” berättar Sigrid.Nyligen var paret tillsammans på Island. ”Jag måste säga att miljöerna här är bland de vackraste jag sett. Som att vara i en sagovärld!” berättar Sigrid.Nyligen var paret tillsammans på Island. ”Jag måste säga att miljöerna här är bland de vackraste jag sett. Som att vara i en sagovärld!” berättar Sigrid.
Nyligen var paret tillsammans på Island. ”Jag måste säga att miljöerna här är bland de vackraste jag sett. Som att vara i en sagovärld!” berättar Sigrid.

Sigrid och Robin testade positivt på nyårsafton

Sigrid skrattar högt när hon minns tillbaka.

– Vi började försöka och tänkte att det händer när det händer. Men det gick inte ens en månad!

Wow! Vad snabbt!
– Ja, det var ju superskönt! Jag känner att jag har kämpat så mycket med mig själv ändå de här tre åren, så att det var ju bra att i alla fall det gick enkelt.

Verkligen! Kände du direkt att du var gravid eller märkte du att mensen inte kom eller hur var det?
– Jag kände det på mig verkligen! Jag var nästan helt säker när vi köpte graviditetstestet. Robin sa ”du får inte bli besviken nu om det inte är positivt” och jag sa ”nej, men det kommer vara!”. 

Hur testade ni?
– Det var lite kul, vi var uppe och skulle göra en gemensam spelning på nyårsafton i Vemdalen. Tidigare hade vi varit i Trysil och på vägen därifrån sa jag att nu måste vi stanna på ett apotek och köpa ett test. Sedan testade vi på nyårsafton bara timmar innan vi skulle upp på scen båda två. När det blev positivt blev det lite svårt att fokusera på showen om man säger så!

Det förstår vi! Gjorde ni testet på hotellrummet?
– Ja! Vi berättade både för Robins syrra och för min syrra direkt. Vi var tvungna att berätta för några! Det är ju väldigt kul och fint när man får dela det med andra också.

Hur reagerade Robin?
– Han blev ju skitglad! Han har ju också längtat jättemycket efter fler barn. Han har ju en son som vi har varannan vecka, och det har ju varit en stor dröm för honom att få fler barn och få ett syskon till Wille. Han är väldigt barnkär. 

Vad tycker Wille om att få ett syskon? Är han taggad?
– Wille är stolt! Jättemallig. Men han har också sagt att det är okej om det kommer ut en hund! Jag vet inte riktigt om han förstår hur biologin fungerar, fnissar Sigrid.

Sigrid och bonussonen Wille firar Robins finalplats under Melodifestivalens deltävling i Avicii Arena.Sigrid och bonussonen Wille firar Robins finalplats under Melodifestivalens deltävling i Avicii Arena.Sigrid och bonussonen Wille firar Robins finalplats under Melodifestivalens deltävling i Avicii Arena.
Sigrid och bonussonen Wille firar Robins finalplats under Melodifestivalens deltävling i Avicii Arena. Foto: HENRIC WAUGE / SPA

Haha! <3 Hur är det att vara bonusmamma då tycker du?
– Jag tycker det är jättehäftigt. Jag var på rätt ställe i livet när jag träffade Robin, och kände att ja, jag kan axla det ansvaret. Men hade jag träffat någon med barn några år tidigare hade jag nog sagt ”tack och hej, det här passar inte mig”. 

– När jag träffade Robin och Wille, då var det helt ärligt bara roligt. Och då har vi också haft en väldigt fin kontakt från dag ett. Det har liksom inte varit några problem och jag har aldrig känt att han tänkt ”du är inte min mamma” eller så, utan han har verkligen accepterat mig. Och det är superhäftigt. Han är lite min, säger jag nu också! Han är världens finaste kille och han kommer bli en så fin storebror till mina barn. Det är jag helt övertygad om.

Jag har verkligen någon att tacka på ”Let’s Dance” som tyckte att vi skulle vara ett bra danspar!

Kan du beskriva Robin som pappa?
– En stor del av att jag föll för honom var att jag tyckte att han var en så fin pappa till Wille. Jag blev attraherad av hur han axlade papparollen. Han är extremt kärleksfull som pappa. Han är väldigt omtänksam. Skojig. Gillar verkligen att leka och är med och hittar på roliga saker. Sedan är han rak. Jag tycker att han har en bra moral i uppfostrandet. Han är en lugn pappa som bara löser det!

Det låter verkligen perfekt! Ni träffade i ”Let’s Dance” och du säger att du föll för att han var en så bra pappa, men vad var det mer?
– Ja, det är klart att det inte bara var det, men det ökade ju på, absolut! Det var så märkligt när vi träffades för jag hade inga tankar då på att inleda något seriöst och det hade inte han heller. Man var lite i ”jag letar inte efter någon”-perioden. Men båda två kände ju att det här är alldeles för bra för att inte ”go all in”! Det kändes som att vi hade känt varandra hela livet. 

Sigrid och Robin blev kära under ”Let´s Dance”.Sigrid och Robin blev kära under ”Let´s Dance”.Sigrid och Robin blev kära under ”Let´s Dance”.
Sigrid och Robin blev kära under ”Let´s Dance”. Foto: OLLE SPORRONG

Vad häftigt!
– Ja! Det var ”han är min, han är min människa, det är min person”. Det är superhäftigt! Jag har verkligen någon att tacka på ”Let’s Dance” som tyckte att vi skulle vara ett bra danspar! 

I dag bor Sigrid och Robin i ett lugnt villaområde i Vallentuna, strax norr om Stockholm. Robins son Wille som de har varannan vecka går i skola inte långt här­ifrån. Paret köpte huset hösten 2019, och flyttade in på alla hjärtans dag 2020. Sigrid trivs verkligen med lugnet och att ha en plats för alla sina saker. Just nu är de även flera vänner som ska få barn samtidigt, något hon tycker är skönt.

Det blir mammagrupp och babysim

– Tre av mina närmsta vänner är också gravida. Det var verkligen inget som var planerat, för det kan man ju inte planera. Det var liksom ”va, du också?!” Och så ”vi också!”. Så det är skitkul. Det känns ju också lite skönt att man kan dela det med någon. Sedan har vi har ett jättebra gym här där vi bor och de har ett program för mammor som har fött, som heter ”mamma-mage”, där man kan ta med sig bebisen när det är dags att börja träna lite igen. Det är nästan som en mammagrupp, och det har jag anmält mig till! Och så har de ett jättebra babysim, så det ska bli så mysigt!

Nyligen hade vännerna babyshower för en i gänget. Sigrid håller tummarna för att hon också får en.

– Men det vet man ju inte! Jag är kontrollfreak så jag tänker att jag kanske får planera en egen, för då vet jag ju att den blir av! 

Sigrid och Robin berättade att de var gravida på Instagram – med en plåt nygräddade bullar. Bonussonen Wille håller i ultraljudsbilden.Sigrid och Robin berättade att de var gravida på Instagram – med en plåt nygräddade bullar. Bonussonen Wille håller i ultraljudsbilden.Sigrid och Robin berättade att de var gravida på Instagram – med en plåt nygräddade bullar. Bonussonen Wille håller i ultraljudsbilden.
Sigrid och Robin berättade att de var gravida på Instagram – med en plåt nygräddade bullar. Bonussonen Wille håller i ultraljudsbilden. Foto: Privat

Snabba frågor med Sigrid

Vad i ditt liv kommer du absolut inte ge upp bara för att du blivit mamma?

Att röra på mig och träna. Det tror jag kommer göra mig till en bättre mamma och en starkare mamma som kommer orka mer.

Hur stylar du bebisbulan?

Inget passar längre! Men jag tycker nog nästan mer om att ha en tajt klänning eller leggings med en T-shirt eller långärmat men som ändå sitter hyfsat tajt. Sedan tycker jag det är lite kul om man går ut och har en mage som syns, då är det ändå många som ler lite och så där. Det är mysigt att få visa sin mage

Vilket är det konstigaste råd du har fått under graviditeten?

När jag mådde som sämst så sa en av mina kompisar att jag måste köpa en smoothie med mango och passion, hon sa att den hjälpte henne genom hela illamåendet. Jag skickade Robin till Ica, haha, dit har han fått åka många gånger när jag behövt något, så han åkte, men det var det äckligaste! Jag spydde på en sekund efter att jag druckit den smoothien! 

Vad är det första du ska äta/dricka när bebisen är ute?

Ostar och chark! Och ett glas rödvin till det, det säger man inte nej till!

Om du skulle ge barnet ett namn baserat på din största craving, vad skulle hen heta?

Jag har haft så många! Den skulle kanske heta ”Apelsin”?

När du blir mamma, vad tycker du kommer vara viktigast att lära ditt barn?

Att respektera andra människor. Våga vara sann mot sig själv och vara den man är.

Har bebisen någon särskilt ”rutin” i magen?
– När jag är stilla så är den i gång! Mycket på kvällarna! Men peppar peppar så sover jag jättebra! Det har varit min rädsla, för just sömnen är väldigt viktig för mig.

När du vaknar på morgonen, vilken är din första tanke?
– Att jag är kissnödig! Men ibland så glömmer man nästan bort att man är gravid och så ska man kravla sig ur sängen och då märker man att något är i vägen!

Nu är ju sommaren här också, har ni planerat in någon semester tillsammans?
– Vår sommar är ärligt talat lite stökig. Robin kör ”Diggiloo” hela sommaren och bara det är 26 eller 27 stopp. Sedan kör han lite egna spelningar med bandet. Och sedan kommer ju bebisen i september! Så vi har helt enkelt resonerat som så att det är lika bra att jobba på och göra spelningar. För jag vet att Robin verkligen älskar att det öppnat upp igen efter corona! Men vi kommer kanske åka med en del på spelningarna, jag och Wille. Vi kanske hyr en husbil och tuffar runt lite.

Wow! Ska du köra?
– Nej haha, jag ska inte köra husbilen! Men Robin kör gärna, han älskar motorer, och jag gillar att sitta bredvid och lyssna på podd!

Det låter som en bra plan!
– Sedan kommer jag säkert åka ner lite till Västkusten också och hälsa på min familj där nere. Och så får vi se om Robin kan vara med de dagar han är ledig. Det blir lite så den här sommaren, men det är helt okej! Jag är så himla glad för hans skull att det har öppnat upp igen! Det är helt fantastiskt! Sedan så längtar han jättemycket till september också så klart.

Har ni kollat om det blir en flicka eller pojke?
– Nix, det har vi inte gjort och det ska vi inte göra. Vi diskuterade det i början och ingen av oss tycker att det egentligen spelar någon som helst roll om det blir en kille eller tjej. Man kan ju kolla om man vill planera, men jag vet inte riktigt vad? Jag tror bara att vi kände att det var spännande att få vänta på det och att det blir en överraskning på BB. 

Sigrid längtar efter att få träffa bebisen i magen.Sigrid längtar efter att få träffa bebisen i magen.Sigrid längtar efter att få träffa bebisen i magen.
Sigrid längtar efter att få träffa bebisen i magen. Foto: Privat

 

Oron för förlossningen

Är det något som oroar dig?
– Det är klart att man känner efter, rör den sig nu och så och man vill ha lite kontakt med bebisen. Sedan är jag lite orolig inför förlossningen. Jag försöker att tänka att det kommer gå bra. Jag har gått igenom så himla mycket svårigheter med mitt mående och någonstans så önskar jag mig en lätt förlossning för att orka. Att man ska få ett bra minne av den tiden. 

Ni har ju varit gravida en gång förut, men eftersom du inte mådde så bra då valde du att göra abort. Något som slutade på sjukhus på grund av kraftiga smärtor. Hur tänker du på det nu…
– Ja, jag tycker att jag inte fick så bra information innan, hur det kunde gå med aborten. Jag hade sådana fruktansvärda smärtor i ett helt dygn, innan jag blev sövd och de skrapade. De tryckte i mig morfin när jag var inlagd.

Efter aborten har hon svårare att känna tillit till vården, och är orolig att hon inte ska hinna få rätt vård och smärtstillande när det är dags att föda.

Den här oron, har du fått några bra verktyg för att hantera den?
– Jag har en jättebra barnmorska och vi har faktiskt bokat in mig på extrasamtal med barnmorskorna som jobbar på BB. Det känns ändå bra. Men sedan försöker jag tänka att det kommer gå bra, för jag vet att man inte mår bra av att oroa sig innan heller. Jag vill försöka vara lite cool mot mig själv, och vara snäll mot mig själv, och lära mig hantera orostankarna i stället för att de ska äta upp en.

Har du några tankar kring hur du vill föda?
– Jag vill ha en vanlig förlossning! Men man är ju nervös för att man inte ska få plats. Då kommer jag åka dit ändå och vara den där jobbiga i korridoren som säger ”jag tänker inte åka hem”.

Hur tänker du kring amning och flaskmatning?
– Jag vill jättegärna försöka amma. Jag tror att det passar mig, men jag är också helt öppen om det inte funkar. Whatever works! Jag och Robin pratar också om att vi på något sätt ska dela på nätterna. Jag är helt säker på att vi kommer att lösa det. Sedan får man ju också se vad vi får för barn! Det kan ju vara någon som bara vill ha bröst eller som vägrar… Det där blir ju verkligen spännande!

https://www.instagram.com/p/CDqliivH3IO/
Bara få titta in i bebisens ögon och förstå att det är min bebis! Jag längtar så mycket!

Ja, det går ju inte att veta. Hur är det med namn, har ni pratat om det?
– Ja, det har vi! Vi är nog ganska säkra om det blir en tjej men killnamn är mycket svårare tycker vi båda två. Vi jobbar på!

Känns det som att Robin har förstått dig nu när du är gravid?
– Ja men absolut. Men det är klart att det är svårt förstå hur det är att vara gravid, men han har verkligen försökt att göra det han kan göra för mig. Han är ett bra stöd.

Vilken kommentar kring graviditeten är du mest trött på att höra?
– Den vanligaste frågan är ju ”när är det dags?”. Men det är nog ingenting jag tröttnar på att höra, jag tycker bara det är väldigt väldigt roligt. Jag har ju längtat så mycket så det är bara kul!

Vad längtar du mest efter att göra när bebisen tittat ut?
– Bara få se den! Jag undrar liksom vem det är! Det längtar jag efter. Bara få titta in i bebisens ögon och förstå att det är min bebis! Jag längtar så mycket!

LÄS OCKSÅ: Här är Sveriges 200 populäraste bebisnamn 2021 – hela listan! 

LÄS OCKSÅ: Gravida Ciara Zelmerlöw: Missfallen har gjort oss starkare