Sascha Zacharias berättar om mammalivet och vad hon har gjort sedan ”Skilda världar”. Foto: Kalle Engström, Privat, Ea Czyz

Skådespelaren Sascha Zacharias: ”Mitt bästa mamma-hack är att amma länge”

Minns du varje dag-såpan ”Skilda världar”? Har du också undrat vad Sascha Zacharias, som spelade Stina, har gjort sedan dess? Det har vi på mama tagit reda på – och vi vet dessutom hur hon är som mamma!

Hej Sascha! Vi är så nyfikna på vad ”Skilda världar”-Stina har gjort sedan serien slutade sändas – berätta!
– När jag slutade på ”Skilda världar” var jag 18 år och hade varit flitig och sparat ihop en del pengar. Så jag packade en väska och bestämde mig för att flytta till Rom för att lära mig italienska och sedan utbilda mig och söka jobb som skådespelerska. Det gick snabbt 17 år och jag hade fått en riktig romersk accent innan jag bestämde mig för att flytta hem till Sverige. Då hade jag bott nästan hela mitt vuxna liv i den latinska kulturen och blivit formad av deras sätt att skådespela. Jag medverkade bland annat i många komedier och fick jobba med massa enastående människor. När jag kom hem pratade jag högt och pussade alla på kinderna, hade massa färggranna klänningar och tyckte att det var så tomt på gatorna här. Men sedan några år är jag väldigt stadgad i Sverige, jag smälter in i tystnad, svarta kläder och skulle inte pussa mina arbetskamrater på kinderna längre. 

– Under de senaste åren i Sverige har jag jobbat med vegansk mat, som personlig assistent till en liten flicka med cp-skada samt med en form av palliativ vård och nu utbildar jag mig till tandsköterska. Jag skulle vilja jobba med barntandvård men självklart kommer jag alltid ha mitt skådespeleri som min passion. När man har fått barn går det inte att packa väskan och resa hit och dit på samma sätt, därför blir stabilitet och möjligheten att jobba i Sverige viktigare.

Ja, du har ju blivit mamma till Misha! Hur ser ditt liv ut idag?
– Det är väldigt hälsosamt om jag jämför med hur jag levde innan jag blev mamma. Ibland är jag trött och jag har tappat mitt sociala liv, men jag tycker barnets behov får komma först under de år som hon är liten. Att ha fått Misha har gjort mig lugn, stabil och harmonisk. Jag prioriteter bort sånt som jag vet gör livet stressigt eller som tröttar ut mig. Jag pluggar dagtid just nu och resten av tiden handlar om att leka, gosa, laga mat, handla mat, städa, tvätta, läsa sagor och pyssla. 

Det låter mysigt! Beskriv dig själv som mamma med tre ord.
– Väldigt fysisk – jag vill ha min lilla tjej nära. Orolig – för allt som kan vara farligt. Glad – och för det mesta närvarande.

Sascha har gemensam vårdnad om dottern Misha. Foto: Sascha Zacharias/Privat

På vilket sätt är din dotter lik dig?
– Hon har god aptit, fyrkantig nästipp och är generös.

Vad hittar ni helst på tillsammans en ledig dag?
– Går till 4H-gårdar och tittar på djur. Det är väldigt roligt om man får klappa, och om det går så matar vi dem och äter glass. 

Du har gemensam vårdnad om Misha, hur delar du och hennes pappa upp tiden?
– Vi har inte varannan vecka än, men vi har hittat ett eget system som funkar för oss. Hon träffar sin pappa nästan varje dag och bor hos honom två nätter i veckan.

Vilket är ditt bästa knep för att komma utanför dörren på morgonen?
– Att inte ha stressigt själv till jobbet, alltså att börja senare om det går de år när barnen är små. Om man kan unna sig den lyxen. Annars att man själv är helt klar när hon vaknar så att allt fokus är på att få henne klar. Där får man räkna med minst en timme. 

– Att se vem som kommer först är något mycket användbart just nu, lite tävlan brukar bli en rolig lek som hon alltid vinner för hon är så snabb och duktig. Och så försöker jag, så gott jag kan, att faktiskt förklara hur jag känner om hon inte vill göra som jag ber henne. Typ ”Nu blir mamma stressad och ledsen om du inte lyssnar på mig”. Eller ”Nu måste vi skynda oss för mina vänner på jobbet och dina vänner på förskolan väntar på oss”.

Dottern Mishas behov går alltid först. Foto: Sascha Zacharias/Privat

Vilken har varit bästa konversationen med Misha idag?
– Att en myra var på soffbordet och att den fick smaka på hennes macka. Myror är så gulliga, de får bo hemma hos oss.  

Vilken är din vanligaste muta?
– Torkad frukt, kokosvatten, glass och att äta framför tv:n. Samt att bli buren i famnen. 

Vilket är ditt bästa mamma-hack?
– Att amma länge om man kan, för det ger så mycket lugn, näring och är så praktiskt. Då slipper man kanske napp och sparar pengar på ersättning och flaskor. 

Vilket är det bästa rådet du fått från en annan mamma?
– Att man inte alltid behöver vara konsekvent. Och att man aldrig kan ge sitt barn för mycket kärlek. 

Vilken barnbok läser du helst?
– ”Ditt kompetenta barn” av Jesper Juul till mig själv, och till mitt barn är en favorit ”Kotten, Grisen och lilla vännen” av Lena Andersson

Sascha Zacharias varvar skådespelaryrket med att plugga till tandsköterska. Foto: Kalle Engström / Kalle Engström

Hur mycket får din dotter kolla på skärmar?
– Hon får se på barnprogram 15-45 minuter varje dag om hon vill. Ibland blir det längre om vi ser på en Disney-film, men jag låter inte TV:n stå på hemma. Jag hade en iPad  när vi reste till Italien och erkänner att den räddade resan, så då fick hon använda den mycket. När hon var yngre och vi skulle resa en längre bit med tåg eller buss var ”Babblarna” på telefon ofta en enorm hjälp. 

Nu är du själv aktuell på svensk tv igen – med serien ”Rebecka Martinsson”. Hur funkade det med Misha när du spelade in den?
– Vi spelade in i Kiruna i ungefär fem månader och Misha fick vara med i fyra av dem. Då fick hon gå på en förskola där som var fantastisk. Vi saknar personalen och hoppas att vi kommer få träffa dem ingen. Under tiden i Kiruna fick jag enormt mycket hjälp av mina gudföräldrar och min pappa (Sven-Bertil Taube, reds anm) som kom upp och bodde med oss i perioder. En månad var hon med sin pappa i Stockholm och då åkte jag hem när jag fick ledigt.

När går mammahjärtat sönder?
– Jag kan inte se på något där barn far illa. Jag har även klimatångest och vill att våra barns framtid ska vara ljus så jag hoppas att vi hittar en ny väg framåt. 

Många minns Sascha Zacharias för rollen som Stina i populära 90-talsserien ”Skilda världar”. Foto: Karin Törnblom/TT

Vad är viktigast att lära ditt barn?
– Att man måste dela med sig och vara en snäll kompis som aldrig slåss. Speciellt lära flickor, men även pojkar, om ”Stopp min kropp” – att ingen får ta i dig på sätt som du inte vill. Och man kan alltid komma till mamma och berätta vad som helst. 

– Jag vill att hon ska smaka på mat för att träna smaklökarna men hon får alltid spotta ut om hon inte tycker att det är gott. Tänderna måste borstas varje dag, annars kan de gå sönder. Och så vill jag lära henne att älska djur, naturen och att hjälpa till att källsortera och inte skräpa ner. 

Vad saknar du mest från bebistiden?
– Jag lever i nuet och tycker att det är skönt att hon blir större och starkare. Men det är svårt att säga nu, hon är fortfarande så liten för mig. 

Vad saknar du mest från tiden innan du fick barn?
– Ingenting.

Vad gör du när du får två timmar för dig själv?
– Går i skogen, ser på tv-serier, lyssnar på ljudbok eller podd, ringer en vän eller tränar pilates och yoga. 

Du vill säkert också läsa om skådespelaren Moa Gammel: ”Vi hade absolut separerat utan svärmor”
Eller få lite nostalgi med dessa barnprogram från förr!