Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Sanne Alexandra Josefson tror att många nyblivna mammor glömmer bort sig själva, och menar att det behövs mer tid för återhämtning.
Sanne Alexandra Josefson tror att många nyblivna mammor glömmer bort sig själva, och menar att det behövs mer tid för återhämtning.
Sanne Alexandra Josefson tror att många nyblivna mammor glömmer bort sig själva, och menar att det behövs mer tid för återhämtning.
Sanne Alexandra Josefson tror att många nyblivna mammor glömmer bort sig själva, och menar att det behövs mer tid för återhämtning. Foto: Instagram/@sannealexandra

Sanne Josefson om tuffa starten som mamma: ”Jag var halvt utbränd”

Sanne Alexandra Josefson har tagit en vändning från modeinfluencer till att utbilda sig till holistisk hälsocoach. För mama berättar hon hur hon gick från förlossningsrädd i vecka 20 till att känna noll rädsla när det väl var dags.

Emelie Lindblom Dalén

Influencern och entreprenören Sanne Josefson är mest känd som Sanne Alexandra vilket är namnet på hennes Instagramkonto med över 200 000 följare. Inriktningen på kontot har gått från mode till att handla mer om hälsa och mental hälsa. Men får också följa familjelivet med hockeyspelaren Jacob Josefson och barnen Frans, 3,5 år, och Selma, 1 år.

Du beskriver dig som en holistisk mamma, vad innebär det?
– Det är ingen ”ny metod” utan ordet holistisk kommer från ordet holism, som betyder helhet. Jag tror att allt hänger ihop: hur vi behandlar oss själva, hur vi sover, vilka relationer vi har med andra och oss själva, hur vi tänker, hur vi äter, hur vi rör på oss, hur vi vilar. Detta gäller alla delar i mitt liv inte bara i mitt moderskap. 

https://www.instagram.com/p/CUVP_VZqB7g/?hidecaption=true


För Sanne innebär ett holisitiskt moderskap att utgå ifrån sig själv, sina barn och sina förutsättningar. Hon försöker ta hand om sig själv för att kunna vara den bästa mamman åt sina barn.
– Jag tror att många, inklusive jag själv, kan tappa bort sig själva som nyblivna mammor. Jag lade mig själv helt åt sidan, vilket såklart är helt naturligt, men efter nio månader av fokus på någon annan och aldrig mig själv insåg jag att det inte var så konstigt att jag var halvt utbränd. Stora kannor kaffe, avbruten sömn, hårda tankar mot mig själv, någon idé om att ha ett perfekt hem, ingen näringsrik mat, svag kropp och ingen tid för återhämtning... Jag insåg till slut värdet att ta hand om mig själv. Jag jobbade extremt mycket då också och var ensam en hel del med vår son på grund av min mans yrke, så då fanns det verkligen aldrig tid för vila.

Som småbarnsförälder är det lätt att livet går i 180 hela tiden. Hur gör du för att hitta pauser och ladda om?
– Jag planerar den tiden. Den kommer aldrig av sig självt! På samma sätt som jag planerar min träning planerar jag återhämtning. Det är lika viktigt.

På Instagram har du gått från att vara mer av en modeprofil till att visa och skriva om andra typer av ämnen, berätta om det skiftet!
– Jag har bara vågat vara mig själv och ”hittat hem”. Det kom till en tid där jag kände att jag bara ville radera mitt Instagram-konto. Jag kände att jag inte kunde ”fejka” längre, jag kan inte göra saker som inte är äkta. Eftersom min instagram är mig själv med mitt namn så var det själsdödande för mig att vara någon annan och bli dömd utifrån det. 

– Efter att ha gjort tv-serien Playmakers kände jag att om jag inte kan vara mig själv nu, mitt autentiska jag, så kommer jag bli så olycklig. Genom att bara våga vara mig själv har jag insett att så många kvinnor känner att det är befriande. När jag visar mig själv osminkad utan filter skriver kvinnor att det gör dem tryggare. 

https://www.instagram.com/p/CU8LRYmDwh8/?hidecaption=true

Vad vet du om moderskap nu som du önskar du hade vetat när du var gravid första gången?
– Att jag skulle våga lyssna mer på mig själv från början. Säger till exempel BVC en sak men du starkt i magen känner att något annat är bättre för dig och ditt barn, gör det du vet är rätt för er. Det finns så mycket metoder och påhitt som slängs över en som nybliven mamma och jag känner ofta att man inte kan jobba emot naturen.  Vi har naturliga, biologiska instinkter som vi inte bara kan trolla bort, svarar Sanne och fortsätter med ett konkret exempel på vad hon menar: 

– Jag tänker till exempel på bebisar som äter på natten, vissa barn har det behovet, andra inte. Men att alla bebisar vid en exakt ålder ”inte ska göra det mer” är för mig ett mysterium. Alla barn är ju olika? Eller som i USA, där jag födde vårt första barn, där sa de att han skulle sova i egen säng från start. Jag tror inte att vi förr i tiden la våra bebisar i skogen på ett ställe och sedan gick ifrån dom och la oss någon annanstans. Det enda bebisar behöver är närhet, närhet, närhet och att vara mätta. Om ditt barn trivs själv, go for it, det är inget fel med att en bebis sover själv. Våra barn har i alla fall sovit med oss sen dom kom och det funkade för oss. Jag förstår bara inte hur det kan finnas en mall för bebisar när vi är så olika.

Nästa helg är det premiär för ditt event ”Birth Inspiration Day”. Berätta kort om det?
– Det är ett event för kvinnor med fokus på graviditet, födande och föräldraskap. Visionen är en holistisk fusion av kunskap, inspiration och positiv energi med föreläsare och inspiratörer. Tillsammans med andra blivande mammor får du möjlighet att knyta kontakter, ställa frågor och ta del av energigivande födelseförberedande aktiviteter så som mother blessing och hypno-birthing. En heldag som ska boosta dig inför vad som komma skall!

Vilken typ av inspiration finns i den här dagen som du själv saknade när du var gravid?
– Jag hade faktiskt superbra inspiration och kunskap inför min första förlossning, jag hade en fantastisk doula och barnmorska som var med mig genom hela förberedandet vilket var A och O. Jag hade aldrig haft de upplevelserna jag haft under mina förlossningar utan den förberedelsen. Det går ju inte att planera en födsel, men det finns en del man kan kontrollera själv och det hoppas jag att fler ska få känna, säger Sanne och tar sig själv som exempel: 

– Från att jag var rädd för att föda barn i vecka 20 så gjorde kunskapen och förberedelserna att jag kände mig självsäker när det var dags, och SÅ lugn. Jag kände ingen rädsla alls. Det man vill ha absolut mest av i ett förlossningsrum är oxytocin, och det kan man hitta sätt att få fram även innan det är dags. 

Sanne Josefson

Ålder: 32.

Familj: Man Jacob Josefson, barnen Frans, 3,5, och Selma, 1.

Gör: Driver klädmärket Sanne Alexandra Stockholm, pluggar till holistiskt hälsocoach och jobbar med sociala medier.

Aktuell: Med Birth Inspiration Day, ett event med fokus på gravida och nyblivna mammor tillsammans med Malin Lemchen och Emelie Bothen.
Instagram: @sannealexandra

LÄS MER: Influencern Sanne Alexandra Josefson: ”Uppladdningen inför förlossningen var optimal”
LÄS MER: Veckans preggo – inspirerande kändismammor som väntar barn