Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Sandra, eller @sandracarlsson_ som vi känner henne på Instagram, har BF i februari.
Sandra, eller @sandracarlsson_ som vi känner henne på Instagram, har BF i februari.
Sandra, eller @sandracarlsson_ som vi känner henne på Instagram, har BF i februari.
Sandra, eller @sandracarlsson_ som vi känner henne på Instagram, har BF i februari. Foto: Privat

Sandra, 31, väntar femte barnet på nio år: ”För varje barn har det blivit lättare”

Tvåbarnschocken var värst. I och med den lärde sig Sandra Carlsson att på allvar be om hjälp och sänka kraven. Snart nio år efter att hon fick sitt första barn väntar hon nu familjens femte – och i dag är hon betydligt tryggare och lugnare i sin mammaroll. ”Vår inställning 'det blir vad man gör det till' har hjälpt oss genom många situationer”, säger hon till mama.

Hej Sandra och grattis till graviditeten! Hur berättade du nyheten den här gången?
– Det var lite udda kanske, jag berättade för min sambo över en middag. Vi satt hela familjen och åt, jag hade tagit ett graviditetstest innan då jag hade haft på känn att jag var gravid. Sen sa jag något i stil med ”Du vet det där som alltid händer, har hänt igen” och han förstod direkt vad det handlade om! För barnen berättade vi efter kub genom att ge ett kuvert med en ultraljudsbild i. Barnen blev jätteglada! 

Vad fint! Skiljer sig denna graviditet från dina tidigare?
Egentligen inte så mycket. Alla mina graviditeter har varit ganska lika till en början, hur jag har mått och känt. Det är först mot slutet det har skiljt sig lite. Som tur är brukar jag knappt må illa, jag brukar dock vara oerhört trött i början och har varit det varje gång. 

Foglossningen kommer tidigare för varje graviditet, men förlossningarna i sig har gått bra, berättar Sandra: ”Jag har klarat mig undan utan minsta skråma.” Foto: Privat

Vilken är din första tanke varje morgon?
Ännu en dag i ekorrhjulet. Skämt å sido, det är en väldigt hektiskt vardag vi har just nu. Allt måste klaffa för att det ska fungera. Så på morgonen är det bara att tuta och köra, annars skulle resten av dagen bli pannkaka. Så egentligen hinner jag nog inte tänka så mycket. 

Förstår! Vad är du orolig över denna gång?
– Allt! För varje barn tycker jag oron har ökat. För att man vet vad man har, och får, om allt går bra. Man har så mycket att förlora, och det gör att jag är på helspänn för minsta lilla känning. Sen tänker jag alltid ”Hur kan man ha sådan tur en femte gång?” och så spinner oron och tankarna igång desto mer. 

Vilken kommentar kring graviditeten är du mest trött på att höra?
– Alla klassiska, som till exempel ”Men vad stor du är, är du säker på att det bara är en?” eller ”Hej tjockis”. Förstår inte varför människor tycker det är helt okej att kommentera andras kroppar så. Har du inget snällt att säga, vara bara tyst i stället. 

Annons: Läs mama och över 50 andra magasin digitalt i appen ARCY

Verkligen! Skärpning där. Om du fick välja namn helt själv, vad skulle du döpa barnet till?
– Jag gillar namnet Ilse och Ines på en flicka, och namnen Frans, Elis och Ebbe på en pojke. 

Så många fina namn! Om syskonen får välja då?
– Pojke: Frank eller Nils. Flicka: Lilly eller Freja.

Har ni tagit reda på bebisens kön?
– Ja. Men vi har inte gått ut med det offentligt än. Vi har tänkt göra det, men vi vet inte riktigt hur eller när. 

Har du några tankar kring hur du vill föda?
– Det jag önskar denna gång är att det inte ska gå för fort. Sist tog det ungefär en och en halv timme från första känning och jag hängde inte alls med. Jag hamnade i något slags chocktillstånd och förstod inte riktig vad som nyss hade hänt. Jag vill att det ska vara lite mer kontrollerat denna gång så att både kropp och knopp hänger med. Annars vet jag att det är svårt att planera en förlossning, det brukar ändå aldrig riktigt bli som man tänkt sig.

Nej, det är ju ofta så... Vad är ett måste i BB-väskan?
– Godis! Efter förlossningen är jag alltid superhungrig, men aldrig på mat. Då är godiset bäst. Ligga och mysa med en bebis på bröstet och äta godis samtidigt. Det är en väldigt bra kombo! Sen filt till bebisen och sköna mjukiskläder till dig själv att ta på efter. Jag gillar inte att ha sjukhuskläderna på mig, utan vill gärna fräscha till mig och byta om direkt när allt är klart. 

Sandra Carlsson med hela gänget: Juni, Otis, Stella och Vidar. Och så minstingen i magen förstås. Foto: Privat

Hur är du som mamma nu jämfört med efter första eller andra barnet?
Jag har ett helt annat lugn i kroppen nu. Jag känner inte att jag behöver hävda mig eller bevisa för någon annan att jag är en bra mamma. Jag är mer självsäker och känner mig trygg i min roll. 

Era fyra barn har kommit hyfsat tätt. Hur får ni vardagen att fungera med så många?
– Ibland frågar jag mig det också! Jag har nog inget bra svar. För varje barn har det nästan blivit lättare. Det värsta för mig var från ett till två, då hade jag panik. Jag kände direkt att jag inte alls räckte till. Men mycket handlade nog om att jag hade så höga förväntningar, att man målar upp den där bilden av att allt ska vara ”perfekt” och mysigt. Så där som man hör alla prata om, den berömda bebisbubblan där man är på rosa moln. För mig var det inte alls så.

Det låter jobbigt. Vad blev lösningen?
– Med en bebis som skrek och krävde närhet 24/7 och en sambo som jobbade kväll och natt insåg jag att jag måste våga be om hjälp och sänka kraven. När jag gjorde det började jag också slappna av och komma in ordentligt i rollen som tvåbarnsmamma. När nästa sen kom hade jag inte alls samma förväntningar eller krav på mig själv, och jag tror att det var nyckeln till att allt blev så mycket lättare. Är det något jag har lärt mig är att släppa kraven, speciellt i början med en nyfödd hemma. Huset behöver absolut inte vara tipptopp, det är okej att inte orka gå ut ur huset de första veckorna, och köp hämtmat om det underlättar.
– Efter det har det bara rullat på. Mycket handlar nog om att barnen vet våra rutiner, att alla hjälps åt och att man kan skratta åt situationer då allt bara är kaos. Vi skrattar mycket och har kul tillsammans, det gör liksom inget om det blir lite fel. Sen har vi inställningen ”det blir vad man gör det till” och det har hjälpt oss igenom många situationer. 

Du har sagt att det är femte barnet, men sjätte graviditeten... Vill du berätta?
– Efter vårt första barn ville vi ha ett till relativitet tätt. Jag blev gravid snabbt, när första bara var tio månader. Men sedan fick vi avbryta graviditeten i vecka 14 på grund av missbildningar hos fostret. Det var efter kub-testet som vi fick reda på att barnet i magen hade något som kallas för Turners syndrom. Genom att ta ett moderkaksprov kunde man se att barnet, som var en flicka, hade en så svår variant att hon inte skulle överleva graviditeten. 

Oj, vad sorgligt ❤️ Hur har din kropp tagit alla graviditeter och förlossningar?
– Relativt bra ändå. Men för varje graviditet har jag ändå känt att det blir lite tuffare och mer påfrestande. Foglossningen kommer till exempel tidigare för varje gång. Förlossningarna i sig har gått bra, och jag har klarat mig undan utan minsta skråma. Men jag har tappat ganska mycket blod i stället. Överlag har jag nog inget att klaga på. Sen är kroppen inte vad den än gång var, men det har jag förlikat mig med. Med tanke på vad man får är det helt klart värt några extra kilon och lite lösare hud. 

Och slutligen, vad är bra med att ha många kids?
– Det finns så många fördelar. För det första älskar jag att det alltid finns en kompis, alltid en trygghet och någon att leka med. Sen hjälps de åt. När jag står upptagen med annat så finns de där för varandra, om det så är att hjälpa varandra klä på sig eller ordna med mellis. Sedan all kärlek. Hur energikrävande det än må vara ibland, så slår alltid kärleken över. Älskar att ha en stor familj!

Sandra Carlsson

Ålder: 31.

Familj: Connie, 32, Vidar, 8, Juni, 6, Stella, 4, och Otis 1,5. 

Gör: Arbetar som tandsköterska inom orofacial medicin på sjukhus. 

Bor: Söderort i Stockholm.

BF: 28 februari 2022.

Gravidvecka vid intervjun: 18.

Instagram: @sandracarlsson_

Läs också: Ellinor Bjurströms dotter fick RS-virus: ”En förälders mardröm”

Läs också: Fyrabarnsmamman Eva Röse: ”Många barn blir duktiga på att dölja sin kamp”