Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
TV4-profilen Matilda Boza ska bli mamma. Foto: PRIVAT

Så förstod Matilda Bozas man att hon var gravid – innan hon själv insåg

Matilda Boza fyller 31 år den 4 oktober, på Kanelbullens dag. Som av en slump är bebisen som ligger i hennes mage beräknad att födas på självaste Semmeldagen, den 21 februari 2023.

– Så vi blir kanske en liten gotte-familj! Det är kul!, skrattar hon.

För mama berättar nyhetsankaret om hur det är att kliva upp innan klockan 3 på morgonen för att åka till jobbet, vad hon sa som fick partnern Jonathan att inse att hon var gravid – och vilka gravidkläder hon absolut inte kommer bära i TV4:s morgonsoffa.

Thérèse Bilby

Nyhetsankaret Matilda Boza avslöjade i veckan i ”Nyhetsmorgon” att hon väntar barn. ”Hörrni vi sitter ju fyra här runt bordet, fast egentligen är det fem. Eller hur Matilda? Du har något att berätta” sa programledaren Sofia Geite.

Det var det skönt att äntligen få berätta att hon är gravid, berättar Matilda för mama när vi intervjuar henne. För nu kan hon äntligen få visa magen i rutan – och slippa de stora tröjorna hon burit den senaste tiden. Hon sitter hemma i soffan och dricker kaffe. Tidigare på morgonen var hon och partnern Jonathan på rutinbesök hos barnmorskan, och hon konstaterar att hon både mår och har mått väldigt bra.

– Jag har inte haft något gravidillamående eller liknande. Jag var overkligt trött i början, men annars har jag haft sådan haft tur, för jag har nästan mer energi nu än vad jag brukar ha!

1 AV 2
Matilda Boza berättade i Nyhetsmorgon att hon är gravid.
Foto: TV4
2 AV 2
Steffo säger ”va?” när han får höra om att de är fem i studion.
Foto: TV4

Du jobbar väldigt tidiga morgnar på Nyheterna i TV4 och Nyhetsmorgon. Hur tidigt måste du gå upp och hur fungerar det som gravid?
– Vi börjar halv fyra, så jag går upp innan klockan tre. Men det har funkat oväntat bra! Jag påverkas mer av att inte få mat, då blir jag på dåligt humör. Men annars funkar det jättebra, så det känns som jag är redo för mammalivet! Jag har fått höra att det kan bli ett problem med sömn sedan, skrattar hon.

Huh, vakna innan tre känns nästan omänskligt, men ja, det är nog bra träning för det som komma skall! Vad är det första du brukar tänka när du slår upp ögonen?
– När klockan ringer innan tre på morgonen så är det bara ”Kämpa!”. För man ska kunna ta sig upp och överleva dagen! Då är det bara snabb dusch, mjukiskläder på, borsta tänderna och sen taxi till jobbet. På jobbet har vi då en garderob med kläder och så får vi hjälp med smink och hår och får frukost där också. Men när jag har sovmorgon brukar jag ligga och mysa med tanken att man inte är ensam.

MATILDA BOZA

Ålder: Fyller 31 på Kanelbullens dag

Familj: Jonathan, 31

Bor: Stockholm

Gör: Jobbar på TV4 Nyheterna

BF: På Semmeldagen i februari 2023

Gravidvecka vid intervjun: 20

Bebisen var planerad, men det gick fortare att bli gravid än Matilda Boza trodde. Foto: PRIVAT

Barnet i Matildas mage var planerad, berättar hon. Men både hon och Jonathan blev förvånade över hur snabbt det gick att bli gravid. Det var han som först förstod att de skulle få en bebis.

– Innan vi gjorde själva testet, så märkte han på mig att jag var gravid. Jag hade riktigt hormonhumör när jag tyckte att han andades för högt, och att han åt och smaskade för högt, han gjorde allting lite konstigt hela tiden tyckte jag! Då till slut sa han ”Nu är det någonting med dig, du är inte som brukar!”. Jag förstod ingenting, skrattar hon.

– Det var när jag tyckte att han andades för högt bredvid mig i soffan, det var det som gjorde att vi tog ett graviditetstest!

De har varit ihop i 16 år – mer än halva livet

Matilda och Jonathan har varit ett par i hela 16 år, och varit ihop mer än halva livet. De blev ihopparade av en gemensam kompis när de båda gick i högstadiet – och sedan dess är det de två. Men snart blir de tre hemma i lägenheten i Vasastan!

Vem var den första som fick veta att du var gravid, förutom Jonathan då?
– Jonathan och jag gjorde testet ihop. Men sedan så ringde jag en av mina bästa vänner. Hon ska ha barn fem veckor före oss, så det ska också bli superkul att få dela den här upplevelsen med henne. Vi har också kunnat dela både glädjen och all oro som en graviditet innebär. Det är skönt att ha någon som är så pass nära en, både personligt och nära i tid i graviditeten, som man kan dela alla rädslor och lyckostunder med.

Är det något särskilt som du är orolig för?
– Jag tänker att i en graviditet ingår både oro och förväntan. Dels är man orolig för hur det ska kännas och hur det ska vara. Vad är normalt? Hur stor ska magen vara i den här veckan? Hur mycket rörelser ska man känna? De råder ju hela tiden att man aldrig ska jämföra sig, men det gör man ju ändå. 

Som vi är vana att se Matilda – i tv-rutan.. Foto: PRIVAT

Vilken vecka är du i nu?
– Vecka 20. Jag har gått halvvägs!

Har du funderat på hur det blir efter att du blivit mamma? Är det något du absolut inte vill ge upp?
– Jag och min man tänker att vi vill att vår son ska flytta hem till oss och komma in i vårt liv. Sedan förstår vi att vi kommer behöver ändra om mycket i vår vardag och vårt liv för att han ska passa in också. Men jag tycker att det är väldigt viktigt med egentid, att man får unna sig själv att vara med vänner, unna sig själv att gå och träna. Det har vi pratat om att vi verkligen, i den mån det går, vill unna oss själva och unna varandra. 

”Jämförelse kan skapa oro”

Irriterar du dig på något som du inte tänkt på innan du blev gravid?
– Jag har fått mest positiva kommentarer. Sedan ingår det väl att många går till sin egen graviditet och jämför hur man själv såg ut och mådde. De kanske säger ”Vad liten din mage är” eller frågar ”Känner du sparkar än?”. Det tror jag bara är välvilja egentligen, att man vill dela med sig av sin egen erfarenhet, men då blir det så att jag tänker man då ”Oj är min mage liten?”. Eller ”Borde jag känna mer sparkar nu?”. Jag försöker verkligen tänka att de flesta vill ju bara dela med sig av sina egna erfarenheter på ett fint sätt. Men jag tror många gånger att jämförelse kan skapa oro…

Ni ska få en pojke, var det ett självklart beslut för er att ta reda på könet?
– Ja, jag är alldeles för nyfiken för att gå i 40 veckor och vänta på att få veta om det blir en pojke eller flicka! Vi sa innan att vi skulle bli precis lika glada oavsett. Men det känns som att under själva förlossningen så är det så mycket annat häftigt man får, så att det lilla, lilla, lilla man kan ta reda på innan vi får träffa den här personen, det ville vi göra. Så det kändes väldigt självklart att ta reda på det. Plus att jag känner just med namn så är det svårt redan som det är, och då är det lättare när man har en kategori att tänka på bara!

Namn ja, vem tror du komma vinna namndebatten då, du eller Jonathan?
– Jag har ju sagt att jag har slutrösten, jag vet inte om håller med om det. Men vi är ganska överens om vilken typ av namn vi vill ha, så förhoppningsvis kommer vi fram till ett namn som vi båda vill ha. 

– Men jag tycker att ändå att jag har sista rösten!, tillägger Matilda och skrattar.

Klart du har, haha! Hur är det med cravings? Har du några?
– Jag är nästan lite besviken på att jag inte har några… Jag hade hoppats på att jag skulle få apelsin-cravings eller något roligt. Jag läste att Soraya hade korv med bröd-cravings! Det hade varit kul att ha något sådant specifikt!

https://www.instagram.com/p/CiNV1W_DPKI/

Har du kört det här veto-kortet ”Hallå, jag kan inte/vill inte/får bestämma/orkar inte för att jag är gravid”? På vad i så fall?
– Inte på jobbet! Det skulle vara här hemma någon gång? Det var framför allt i somras när jag var så himla himla trött hela tiden. Då fick Jonathan fick dra det största lasset här hemma, vilket jag tror att han är med på att göra också under den här tiden. Jag drar nog gravidkortet för sällan – jag ska nog plocka fram det ibland!

Om det går så vill jag gärna amma. Dels för min egen skull och barnets skull, men också för att det känns som en fin stund. Men annars så är jag helt övertygad om att det finns bra ersättning och att man kan få en fin stund oavsett.

Ja, det är ett bra tips! Vad längtar du mest efter att göra när bebisen tittat ut?
– Dels så längtar jag först och främst efter att träffa honom, och sedan se alla gulliga kläder jag redan börjat köpa! Det är livsfarligt. Sen måste jag ändå säga att jag längtar efter att dricka ett glas vin. Just nu på hösten hade ju ett glas rött varit väldigt gott…

Om vi ska prata lite om själva förlossningen. Har du funderat något kring hur du vill föda?
– Jag vill föda vaginalt. Jag tänker att jag ska vara ganska snäll mot mig själv och se, jag har inte bestämt om jag kommer vilja ha smärtstillande utan jag får ta det lite som det kommer. Men jag vill verkligen försöka vara så närvarande som möjligt, och så lugn som möjligt. Jag känner att man inte kan ha så mycket förväntningar, vad som helst kan ju hända. Men jag känner mig ändå väldigt trygg inför att föda.

Förbereder du dig på något särskilt sätt?
– Jag ska gå på gravidyoga nu under hela hösten, och jobba med andning och smidighet. Sedan har en del vänner som har fått barn ganska nyligen, så jag förbereder mig genom att prata med dom och hoppas att de ärliga. 

Det låter ju som en superplan! Har du funderat något på det här med amning?
– Om det går så vill jag gärna amma. Dels för min egen skull och barnets skull, men också för att det känns som en fin stund. Men annars så är jag helt övertygad om att det finns bra ersättning och att man kan få en fin stund oavsett.

https://www.instagram.com/p/Ci1fjX0D0PS/

Du är ju en väldigt offentlig person som nyhetsankare, får du mycket konstiga råd i sociala medier?
– Nej, jag tycker inte jag fått så mycket konstiga råd. Det rådet jag fått av flest personer, både av de jag känner och de som jag inte känner, det är att man inte ska lyssna på andras råd – utan lyssna på sig själv. Det känns väldigt fint att så många är medvetna om att det är så himla olika för alla och alla får ta det som man själv vill. 

Finns det något som du aldrig kommer göra som mamma?
– När det gäller mat, så fick vi fick aldrig specialmat utan vi fick äta det som åts hemma, när jag växte upp. Det är klart att man måste anpassa sitt liv efter ett barn, men jag tror också att det är viktigt att ett barn lär sig att leva det livet som vi lever. 

Matilda Boza: Tycker det är så vackert med gravidmagar

Du sa att du köpt en hel del barnkläder, har du köpt mycket andra bebisprylar?
– Nej, det är faktiskt bara kläder. Nästa sak vi ska börja kolla på är en barnvagn! Bara det känns ju som en djungel, när det gäller säkerhet och vilka däck man ska ha. Just när det gäller sådana detaljer så är Jonathan väldigt engagerad! En av de första sakerna han gjorde när vi fick veta att vi skulle ha barn var faktiskt att han gick ut med ett måttband i hissen och tittade om det fick plats en barnvagn! Och det gjorde det!

Vilken tur!
– Så han kommer nog sköta mycket när det gäller storlek på vagn och fjädring och däck och så, så får jag hitta något designmässigt som jag gillar.

När det gäller dina egna kläder, tycker du att det är lätt att styla bebismagen?
– Det är väl först senaste veckorna som jag märker att jag inte kan ha mina vanliga kläder. Det är ju ganska skönt när jag berättat att jag är gravid, så jag nu kan styla så att det faktiskt syns. Jag tycker det är så vackert med gravidmagar, på andra och mig själv!

Ja, det tycker vi med! Vad tyckte du om till exempel Rihannas gravidstil?
– Fantastisk! Jag vet inte om jag kommer rocka exakt hennes stil? I wish! Men jag tror inte man kommer se mig med bar mage pyntad med stora smycken i morgonsoffan…

LÄS OCKSÅ: Tiktok-stjärnan Josefine Bäck: ”Jag var gravid efter femte dejten” 

LÄS OCKSÅ: Satu fick höra att hon inte kunde bli gravid – nu har hon snart elva barn