Petra Malm: ”Jag vill att min dotter ska vara som Pippi Långstrump”
Hon var första kvinnan i Sverige att ta sig igenom det stenhårda nålsögat till ett nationellt elitförband, men efter 17 år bytte hon Försvarsmakten mot mammaliv och tv-jobb. Nu är Petra Malm aktuell som ny programledare för ”Robinson”.
Vi har pratat med henne om vardagen hemma i Umeå med dottern Ida (som hon vill ska bli som Pippi Långstrump), om att vara gravid i det militära – och varför det är en fördel av vara 1,58 när man förhandlar med en taliban.
Det har varit några intensiva veckor för Petra Malm. Precis hemkommen till Umeå från en ny hemlig tv-inspelning som pågått i princip dygnet runt, erkänner hon att hon är riktigt sliten. I höst är det också hon som delar ut statyetten i TV4-programmet ”Robinson”. Med 2-åriga jaktlabradoren Dimma sovandes vid hennes fötter berättar hon hur det är att få leda överlevnadsprogrammet.
– Jättehäftigt. Det var ett otroligt äventyr att få vara med deltagarna. Men det är de som gör allt jobb. Allt handlar ju om dom, jag står ju bara där och är programledare.
”Robinson” spelades in i spelades in på Malackasundet i Malaysia, och Petra var hemifrån i över sju veckor.
Hur var det att vara ifrån familjen så länge? Vad tyckte din dotter Ida?
– Vi lever i en familj där vi stöttar varandra. Jag frågade: ”Ida, ska jag följa med och tacka ja?”. Då sa hon: ”Men mamma, du skulle aldrig säga till mig att jag inte skulle få fortsätta med gymnastik, eller leka med mina kompisar!”. Hon sa :”Det är klart du ska vara med i Robinson”, även om jag skulle vara borta i sju veckor. Det är stort tycker jag och det säger mycket om vår familj.
Är hon stolt?
– Om det är någon som är mitt största fan så är det Ida, hon är så jäkla stolt över mig. Och jag är så jäkla stolt över henne!
Petra Malm
Ålder: 45.
Familj: make, Ida, 9.
Bor: Umeå.
Gör: Programledare, författare, elittränare, föreläsare, mental coach.
Instagram: @pambypetra
Petra Malm: Att vara mamma är viktigast av allt
Att vara hemifrån är inte nytt för Petra Malm. I tio år var hon del av specialförbandet SOG, Sveriges svar på amerikanska Navy Seals, eller brittiska SAS. Hon jobbade världen runt under hemlig identitet och var hon ständigt beredd på att möta det oväntade på några av de farligaste platserna på jorden. Men sedan var det dags för ett nytt steg i Petras liv.
Hon och hennes partner, som hon i dag varit tillsammans med i över 20 år, valde att bilda familj.
– När jag blev gravid, då var det som att någonting hände inne i mig på ett jättefint sätt, förklarar hon.
– Ingenting annat var viktigt, bara att min dotter ska få en trygg uppväxt. Då finns det ju en människa i världen som betyder mer än jag själv. Då fick jag välja bort min egoism, och se till att min dotter ska få all uppmärksamhet och få ett bra, tryggt liv.
I dag är Petra civil och programledare, elittränare, författare, gymägare, och viktigast av allt, Idas mamma. När mama undrar om det fanns soldatkolleger inom SOG som fortsätter jobba trots att de är småbarnspappor, svarar hon att ja, absolut.
Är det olika för nyblivna föräldrar skulle du säga, olika för kvinnor och män?
– Jag tänker att det spelar det ingen roll om du är kvinna eller man, det är du som person som åker i väg på ett jobb. Tycker jag.
Det blev otroligt jobbigt att gå till förrådet, där man hämtar ut utrustning, och be om en större uniform
Om du ser i backspegeln då. Försvarsmakten är ju mansdominerat, fanns det några fördelar för dig att vara kvinna?
– Jamen det var det, absolut! Som kvinna är jag väldigt avväpnande. Jag är väldigt snäll och jag är 1,58 cm lång så jag är väldigt liten och inte så farlig. En man som är 1,90 lång och väger hundra kilo, han upplevs ju kanske hotfull. Det har jag aldrig gjort. Jag har ju varit den snälla lilla personen, och det har jag utnyttjat, för det har varit till min fördel. Jag har långt hår, jag känner mig som en kvinna, jag är snäll och jag är inte så hotfull.
– Om man drar det till sin spets – tänk dig att man sitter och pratar med en taliban, en taliban som spränger människor till döds, då upplever inte han mig som hotfull på samma sätt som han upplever en av mina manliga kolleger. Det har varit en fördel.
https://www.instagram.com/p/CMKIUzShRl7/Jobbigt att inte känna sig självständig
Sedan som gravid hamnade du väl i det rakt motsatta, en kvinnodominerad ”mammavärld”, hur kändes det? Ovant?
– Jätteovant! Det blev otroligt jobbigt att gå till förrådet, där man hämtar ut utrustning, och be om en större uniform sedan. För är du gravid är du gravid, men efter att du varit gravid då är du bara tjock. Det var jättejobbigt tycker jag.
Petra säger också att även fast alla män hon jobbat med, och särskilt männen i specialförbandet, var väldigt fina mot henne när hon gravid, upplevde hon samtidigt att hon behandlades som att hon inte klarade sig själv.
– De var så måna om mig, öppnade dörrar och gav mig en räckande hand, vilket var jättefint, men jag tyckte det var jobbigt att inte vara självständig.
Att sedan gå från soldatvärlden till det civila var svårt.
– Det är som en elitidrottare som ska sluta och så är man då… ja VEM DÅ? Så en identitetskris fick jag, absolut. Om jag inte är Pam, som jag kallades, vem är jag då? Jag kände mig väldigt naken utan stridsutrustning och vapen och uniform.
Jag vill att Ida ska vara som Pippi Långstrump, och känna att ”Det här har jag aldrig gjort men det är klart att jag klarar det”. Att hon ska bli självständig och självsäker.
Du har sagt att du tycker att det är svårare att våra förälder än elitsoldat. Har du tänkt mycket på hur vill du vara som mamma?
– Ja, det har jag. Jag vill att Ida ska vara som Pippi Långstrump, och känna att ”Det här har jag aldrig gjort men det är klart att jag klarar det”. Att hon ska bli självständig och självsäker. Så vi bygger Idas självkänsla jättemycket. Vi tycker att hon ska känna att hon duger som hon är och det är jätteviktigt.
Kan du beskriva dig själv som förälder med tre ord?
– Närvarande. Harmonisk. Balans.
Vill du berätta om hur din Ida är som person?
– Ida är en superhjälte för mig! Hon är fantastisk. Hon är harmonisk. Hon är en sprallig glad tjej. Otroligt empatisk, en tjej som får andra att må bra. Idas lärare säger att hon är en tjej man bygger ett team omkring. Så vill hon bli agent! Jajamen, och det får hon gärna bli om hon vill. Hon är jättevarm och fin och skulle aldrig göra någon illa.
På kvällarna läser de ihop i dotterns säng
Vad tycker ni om att göra tillsammans?
– Vi tycker om att läsa tillsammans. På kvällarna läser vi böcker tillsammans i hennes säng. Jag läser en bok och hon läser en bok. Vi tycker om att springa tillsammans. Vi tycker om att gå på bio. Vi tycker om att mysa. Det är superkvalitet, att mysa! Och så gå på promenader med Dimma, vår hund.
Hur ofta säger du till Ida att du älskar henne?
– Varje dag! Varje dag!
Som mamma, har du haft någon nytta av att varit elitsoldat?
– Jo, min största drivkraft är ju att bidra, och det märker jag på Ida att hon är extremt omhändertagande. Om en kompis slår sig så springer hon till frysen och hämtar frysta ärtor på att lägga på skadan. Hon är otroligt lösningsorienterat och det har hon fått från mig och sin pappa.
Hon vill bli agent! Jajamen, och det får hon gärna bli om hon vill.
Den auktoritära ledarstilen som finns inom försvaret, är det något man tar med sig hem tror du?
– Ja, det är ordning och reda, så är det. Ida har koll på sina saker. Hon packar sin väska till gymnastiken och hon har koll på när hon har idrott i skolan och hon har med sig vattenflaskan.
Tror du att även tv-tittarna kan märka att du varit elitsoldat?
– Jag hoppas min bakgrund som elitsoldat har lyst igenom mitt programledarskap och jag hoppas att tittarna märker att jag är där för deltagarna. Det viktigaste för mig är att bidra så att deltagarna känner sig trygga, och att de ska överleva. För det är en överlevnadstävling.
LÄS OCKSÅ: Så förstod Matilda Bozas man att hon var gravid – innan hon själv insåg
LÄS OCKSÅ: Jenny, 29: Så är det att ha en CP-diagnos – och vara mamma