Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Programledaren Erika Åberg berättar om en minst sagt dramatisk förlossning.
Programledaren Erika Åberg berättar om en minst sagt dramatisk förlossning.
Programledaren Erika Åberg berättar om en minst sagt dramatisk förlossning.
Programledaren Erika Åberg berättar om en minst sagt dramatisk förlossning. Foto: Magnus Liam Karlsson/TT

Programledaren Erika Åberg födde sin dotter hemma i badrummet

Förlossningen med lillasyster blev inte alls som folkkära tv-profilen Erika Åberg hade sett framför sig. Dottern föddes hemma på badrumsgolvet: ”Det var en av de mest dramatiska dagarna i mitt liv”, skriver hon på Instagram.

Vi har lärt känna henne som programledare i SVT:s omåttligt populära ”Det sitter i väggarna”. Till vardags hittar vi byggnadsantikvarien Erika Åberg i Gävle där hon bor på en gammal bondgård med sin man Björn och två barn. 

I samband med sin dotters födelsedag berättar hon nu om den dramatiska dagen för tio år sedan. Erika är höggravid med någon vecka kvar till BF när hon vaknar av att hela kroppen rycker till av smärtor.

”En pöl av missfärgat vatten flöt ut över skurgolvet vilket gjorde mig orolig. Jag försökte klä på mig, men de intensiva smärtorna gjorde det omöjligt. Hur sjutton ska vi kunna ta oss till sjukhuset, tänkte jag. Dit är det tre mil, och det vore omöjligt att sitta ned i en halvtimme”, skriver hon i ett inlägg på Instagram.

https://www.instagram.com/p/CU7EXotMpeC/?hidecaption=true

Erika Åberg om förlossningen: ”De följande tio åren blev mer harmoniska”

Snabbt inser Erika att de inte kommer kunna ta sig till förlsosningen, hon kommer behöva föda barnet hemma. Mellan de täta värkarna tar hon några steg i taget tills hon når badrummet.

”Björn ringde förlossningen och med skakig röst bad han om en ambulans medan jag vrålade som en grindcore-sångare. Ambulansen hann inte komma före krystvärkarna. Senare fick vi höra att den hade krockat med ett rådjur på vägen ut till oss. Jag satt på knä och höll i wc-stolen så det kändes som att jag skulle slita upp den från fästet, medan jag hörde 'The ring of fire' med Johnny Cash för mitt inre”.

Där i badrummet, med en barnmorskas röst knastrande på andra sidan telefonluren, föddes så programledarens dotter.

”Det här var bara början på en födelsedag kantad av virrig ambulanspersonal, blodförlust, sprucken svanskota och amningsproblem – men de följande tio åren blev mer harmoniska”.

mama har varit i kontakt med Erika Åberg.

Erika Åberg

Ålder: 44.

Familj: Maken Björn och barnen Milton och Eleonora.

Bor: I en liten by på landet utanför Gävle i Gästrikland.

Gör: Byggnadsantikvarie, programledare, föreläsare och författare.

Aktuell: Programledare för SVT:s ”Det sitter i väggarna” som precis meddelat att det blir yttrligare en säsong. Med boken ”Byggnadsvård - hur du får tid, råd och kraft att restaurera ditt hem” (Norstedts förlag).

Instagram: @erikashus

LÄS OCKSÅ: mamas Emelie födde sin son i hallen: ”Jag grät av eufori, lättnad och stolthet”

LÄS OCKSÅ PÅ LEVA & BO: Erika Åberg lämnade stan för en bondgård från 1911