Mamma till två tätt födda småprinsar - och nu har prinsessan Sofia fått sin tredje skatt. Foto: Erika Gerdemark/Anna-Lena Ahlström, Kungahuset.se

Prinsessan Sofia nybliven trebarnsmamma – här är ditt mammaliv!

Nybliven trebarnsmamma till tre pojkar. mama gläntar på dörren till prinsessan Sofias mammaliv. 

Prinsessan Sofias mammaliv

mamas Lisa ”Knivlisa” Eriksson gläntar på dörren till prinsessan Sofias mammaliv och jämför det med sin egen tillvaro som mamma till två tätt födda pojkar.

Jag och mina kolleger blev lite chockade när vi öppnade dörren till tobaksaffären som låg precis vid jobbet i en närförort till Stockholm. Året var 2010, det var vinter och mitt bland Djungelvrål, snus och handmålade stenar stod HON. Hon som enligt alla tidningar var TJEJEN SOM DEJTADE PRINSEN. Levde inte blivande prinsessor i marmormiljöer? Gick de inte utanför dörren enkom för att resa till Seychellerna eller göra ansiktsbehandling?

Läs också: Triss i pojkar! Prinsessan Sofia har blivit trebarnsmamma

Prinsessan Sofia

Personnamn: Sofia Kristina Hellqvist Bernadotte.

Bor: Djurgården.

Familj: Maken prins Carl Philip och sönerna prins Alexander, 4, prins Gabriel, 3, och en son född 26 mars 2021.

Gör: Prinsessa av Sverige, hertiginna av Värmland.

Aktuell: Gravid med sitt tredje barn.

Vi gick fram och frågade om vi fick ta bild med henne.

– Ja, om ni VILL det så får ni så klart, svarade hon vänligt och verkade tycka att det var en konstig sak att vilja göra.

När vi började gå mot dörren vände sig butiksinnehavaren mot Sofia och frågade: ”Alltså vem ÄR du? Varför vill de ta kort med dig?”

– Jag är prinsens flickvän, sa hon.

Är det något som kan låta stuck up och skrytigt så är det just den meningen; ”Jag är prinsens flickvän”. Men Sofia svarade bara på frågan, snällt och liksom lite ursäktande.

Hur är det att göra offentliga uppdrag under bebisbubbla-tiden? En perfekt ögonblicksbild på prinsparet och sönerna. Men vad händer sekunden efter? Foto: Getty images, Anna Lena Ahlstrom/Kungahuset.se

Sex år senare blev det officiellt att Sofia var gravid. Då kämpade jag själv som bäst på med två egna barn, och jag tänkte: Sofia är ju VANLIG, hon kommer väl bli en vanlig mamma? En sån prinsessa som tappar tålamodet i blöjhinken, som vi andra? Eller? Kommer hon att skrika på barnen att sluta rivas och kommer hon ibland att samla ihop EN timmes sömn på ett dygn? Låt oss återkomma till det.

Då, vid mötet i tobaksaffären, hade tidningarna precis löpsedlat ut nyheten om det nya prinsparet. Då handlade skriverierna mycket om att Sofia var en före detta ”Paradise Hotel”-deltagare som dessutom fotograferats i Slitz. Oacceptabelt för prinsessmaterial, ansåg vissa som tyckte att de hade rätt till åsikt om vem kungligheter får bli kära i.

I ”Året med kungafamiljen” 2014 förklarade Sofia hur hon själv ser på sina val:

– Jag ångrar det absolut inte, alla erfarenheter i livet bygger ens person, men jag kanske inte skulle ha gjort de valen idag om jag fått förfrågan. Men jag kan säga att jag har levt livet i alla fall. Till hundra procent!

Men Sofia var inte helt oberörd av folks åsikter. När jag såg henne i ”Nyhetsmorgon” i höstas, berättade hon om hur allmänhetens reaktioner påverkade henne under den här perioden:

– När min relation med Carl Philip blev offentlig möttes jag av en enorm hatstorm och folk hade synpunkter på allt möjligt. Hur jag är, hur jag ser ut, vad jag gör, vad jag har gjort. Det var tufft och knockade mig under en period, sa prinsessan då.

”När min relation med Carl Philip blev offentlig möttes jag av en enorm hatstorm och folk hade synpunkter på allt möjligt”
Sötaste bröllopsbilden på prins Carl Philip och prinsessan Sofia. Foto: Getty images, IBL
Prins Alexander blev nästan en bröllopsnattsbebis. Här döps han i Drottningholms slottskyrka. Foto: Getty images
”Många som får barn tätt vet hur jobbigt och underbart det är med två små barn”

Jag försöker föreställa mig hur det är att ha allas ögon på sig i början av ett förhållande. Och när en potentiell graviditet blir av allmänintresse. För frågan om barn kom såklart och ställdes av den ena tidningen och skvallerspalten efter den andra.

Ett år efter förlovningen, den 13 juni 2015, gifte sig prinsessan Sofia och Carl Philip och tio månader senare (det var alltså NÄSTAN en bröllopsnattsbebis), den 19 april 2016, föddes prins Alexander på Danderyds sjukhus i Stockholm.

Prins Gabriel är född ett år och fyra månader efter storebror prins Alexander. Foto: Erika Gerdemark/Kungahuset.se

Ett år och fyra månader senare, den 31 augusti 2017, kom lillebror Gabriel. Prinsessan Sofia är alltså mamma till så kallade pseudotvillingar, det vill säga syskon som föds med max 18 månaders mellanrum. Många som fått två barn tätt (undertecknad däribland) vet hur jobbigt det är med två småbarn, men också hur underbart det, inte minst när de blir äldre och (förhoppningsvis) bästisar.

Så, hur är det då att vara prinsessa och mamma till barn som är födda så tätt? Gråter Sofia av trötthet som vi andra? Glömmer hon också att knäppa amningsbehån med bröstet ute när det ringer på dörren (kan man ens ”ringa på” hos prinsparet, förresten? Förmodligen inte). Hänger hon på föräldraforum på nätterna för att fråga om det verkligen är normalt att bebisen skriker tre timmar i sträck? Och googlar hur farligt RS är?

Kungliga fotograferingar med spralliga barn hör till prinsessan Sofias vardag numera. Och även på Villa Solbacken kan vardagskvällarna vara smått kaotiska. Foto: Getty images

Jag som är mamma till två tätt födda fotbollsgalningar undrar ju också om det KAN gå lika vilt till i en kunglig familj. Får barnen hoppa på finborden, skjuter de ner lamporna (kristallkronorna?) med bollar, kastar de köttfärs på tavlorna (svindyra af Klint-tavlan?), hamnar benskydd i toaletterna och försöker barnen trycka tandkräm i varandras ögon?

”En typisk vardagskväll hemma hos Sofia och Carl Philip är också kaos”

På bilder av familjen ser det ju definitivt inte ut som att det går vilt till, men att döma av ett pyttelitet ord från en intervju med prinsparet i tidningen Kupé, när Gabriel var nyfödd, skiner vanligheten igenom. Frågan de fick var hur en typisk vardagskväll ser ut.

– Kaos, svarade Carl Philip.

Han skrattade visserligen efteråt, men det finns ju ingen anledning att tro att man skulle vara förskonad från kaos bara för att man är kunglig (barnen vet ju rimligen inte att de är prinsar vid den åldern!). Förmodligen är det som för alla med två små barn och Sofia bekräftade normaliteten, men tonade ner kaosbiten:

– Jag tror våra vardagskvällar ser ut som för andra småbarnsföräldrar. Vi försöker skapa så mycket familjetid som möjligt, med bad och nattning och att få rutiner på plats. Men fråga mig igen om ett par månader, haha. Nu sover och äter Gabriel mest, men vi har ändå fått ett par glimtar av att det är tuffare med två än med ett barn. Men det är även dubbelt så mycket kärlek, berättade hon.

Prinsessan Sofia klev in i sin roll som mamma och prinsessa ungefär samtidigt. Big changes! Foto: Getty images

 I samma intervju berättade Sofia att hon, som alla andra mammor, också är orolig.

– Vi oroar oss nog för liknande saker som andra föräldrar gör, som mobbning och utanförskap. Vi vill att våra barn ska finna en plats i livet där de känner sig trygga, och vi som föräldrar kommer att göra vårt bästa för att skapa en sådan plats.

Prins Carl Philip fokuserar på Sofia och sönerna

Enligt Expressen har Carl Philip och Sofia, till skillnad från övriga kungabarn, inte någon anställd nanny på Villa Solbacken på Djurgården. I stället ringer de in barnvakter och journannys när de måste jobba båda två, eller vill ha en kväll på tu man hand. Enligt hovets informationschef Margareta Thorgren drog även Carl Philip ner på tempot när Gabriel föddes.

Nyligen instagrammade Carl Philip en bild där han skrev: ”Under 2019 kommer jag fokusera min tid på familjen och blickar istället fram emot 2020 när det gäller racing.”

SÅ glädjande! Inte för att man vill att han ska avlägsna sig från sporten nödvändigtvis, utan för att det alltid är skönt när folk inser att det inte går att leva på som före barn. Och prinsen ska ju inte ha kredd för att han gör något självklart, men det är ju så många som INTE gör det självklara och då ÄR det något som pirrar till i kroppen när pappor säger så där, prins som ickeprins (men det är effektfullt med prins).

Många som har småbarn erfar att det som sätts på prov mest förutom ens djupsömn är relationen. Saker som var fullständigt självklara innan barnen kom, som jämställdhet, kanske inte ALLS flyger i verkligheten när barnen kommit. Vissa säger ”Det här med barn kommer gå bra, bara vi inte gör avkall på våra intressen, utan fortsätter leva som vanligt”. Inte helt sällan slutar det ju med att en får en massa egentid och den andra får dubbelt så mycket arbete (förmodligen mamman).

Självklart applåderade folk i kommentarsfältet under Carl Philips bild och jublade ”Vilken underbar pappa du är”. Det ÄR han förmodligen, men det är ju alltid lite irri när pappor blir hyllade för att de gör något som mammor får skit för om de INTE gör.

”Får Carl Philip man colds? Och hur ofta käkar prinsessan mikrad falukorv?”

Och vi kan ju inte veta vad som föregick beslutet. Vi får väl anta att Carl Philip tänkte ”Jag vill verkligen prioritera att vara med mina barn, de växer ju så snabbt och jag tänker ta hälften av ansvaret”. Men det vet vi ju inte. Teoretiskt KAN det ju vara för att Sofia sa: ”Nu får du skärpa dig din egentidsbortskämda racer-slashas” (slashas? Har läst för många Bamse-tidningar). Eller kanske hon oroade sig för honom? Sofia kanske sa ”WHY hålla på med en dödlig macho-motor-ihjäl-körar-sport” när du har två små BARN?

Och det är ju så många fler frågor man vill ha svar på här: Får Carl Philip mancolds? Vill Sofia ibland strypa honom för att han inte kan vakna av nattliga barnskrik? Hur ofta käkar prinsessan mikrad falukorv på stående fot? Hur många gånger har hon ammat bebis samtidigt som hon spelat fotboll med storebror? Bråkar hon och Carl Philip om huruvida barnen ska ha flytvästar på bryggan? Delar de lika på vab? Lägger sig Sofia någonsin raklång på golvet och tänker: ”Jag orkar inte mer”?

Prinspar bråkar ju säkert också. Hur som helst, det ÄR kämpigt att ha två små barn, även för kungligheter. Det finns inget rakt nedstigande blåblod som gör prinsbarn till naturligt väluppfostrade keruber.

Och ovanpå allt ska ett prinspar vara representativt klädda. Sofia kan inte gå till jobbet med snorfläckar i brösthöjd. Det bör väl visserligen ingen annan heller men vi andra blir i alla fall inte lynchade om (när) det händer.

I ”Året med kungafamiljen 2018” sammanfattade prinsessan Sofia de senaste åren.

– Livet har givetvis ändrats ganska mycket. Det har ju ändrats mycket även personligt, jag har ju blivit mamma och klev in i min roll som prinsessa med ett nytt jobb och hela den biten. Så det har hänt ganska mycket. Men jag tycker att det mestadels har varit väldigt positivt. Innan stod man med en fot i båda världarna. Nu är det här mitt jobb, det är mitt uppdrag, sa hon i programmet.

När hon fick frågan om hon någonsin ångrat sig blev svaret nej.

– Man gör ju sina val. Jag kunde ju ha valt att inte vara i den här världen, men då skulle jag också gå miste om mitt livs kärlek och mina två barn.

Jag förstår vad Sofia menar, för man ångrar ju aldrig sina barn, även om barnlivet är anledningen till sömnbrist och relationstrassel. Kanske får jag möjlighet att fråga om detta och även få svar på alla mina andra spekulationer någon gång? Det är ju inte otänkbart att vi springer på varandra i en tobaksaffär i förorten.

Prinsessan Sofias tidslinje:

6 december 1984 Sofia föds på Danderyds sjukhus. Föräldrar är Marie och Erik Hellqvist. Hon har en äldre syster, Lina, och en yngre syster, Sara.

26 maj 1985 Sofia döps i Tibble kyrka.

1991 Sofia flyttar från Täby till Älvdalen i Dalarna.

2003 Sofia flyttar till Stockholm.

2004 Sofia blir ”Miss Slitz” i den nu nedlagda tidningen Slitz.

2005 Sofia är deltagare i ”Paradise hotel”.

2008 Carl Philip och Sofia träffar varandra för första gången, enligt Expressen. På klubben V vid Stureplan blir de presenterade för varandra av gemensamma vänner.

Sommaren 2010 Carl Philip och Sofia träffas i Båstad. Carl Philip sitter vid ett bord på en restaurang, Sofia kommer in med en vän som känner Carl-Philips vänner och sällskapen började prata med varandra.

– Det sa klick på en gång, har Carl Philip berättat för DT.se, och Sofia höll med.

– Vi kollade lite blygt på varandra, och visst sa det klick, men att det skulle sluta på det här viset kunde jag aldrig tro. Alla som känner Carl Philip märker på en gång att han är en otroligt ödmjuk, varm och snäll person. Det ser man i dina ögon direkt och vem kan motstå det. Ju mer jag lärde känna dig, desto mer växte det, berättade prinsessan Sofia för DT.se.

Januari 2010 Relationen med prins Carl Philip offentliggörs.

2010 Sofia och hennes vän Frida Vesterberg grundar Project Playground i Sydafrika.

2011 Paret flyttar in i en lägenhet på Sjötullsbacken på Djurgården.

27 juni 2014 Sofia och Carl Philip offentliggör sin förlovning.

13 juni 2015 Sofia och prins Carl Philip gifter sig i Slottskyrkan i Stockholm. Sofia bär en brudklänning designad av Ida Sjöstedt.

19 april 2016 Första barnet Alexander föds.

9 september 2016 Prins Alexander döps i Slottskyrkan.

Juni 2017 Familjen flyttar in i Villa Solbacken på Djurgården.

Augusti 2017 Tidningen People utser paret till ”Den vackraste kungliga familjen”.

31 augusti 2017 Prins Gabriel föds.

1 december 2017 Prins Gabriel döps i Slottskyrkan.

Hösten 2017 Alexander börjar förskolan. Av säkerhetsskäl vill inte hovet kommunicera vilken.

December 2020: Kungahuset meddelar att prinsessan Sofia är gravid med prins Carl Philip och hennes tredje barn. Prins Alexander och prins Gabriel ska bli storebrorsor i vår!

DD.KK.HH. Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia har den stora glädjen att meddela att de väntar sitt tredje barn.

”Vi är glada och förväntansfulla och ser fram emot att välkomna vårt tredje barn, ett syskon till Prins Alexander och Prins Gabriel. En ny liten medlem till vår familj”, säger Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia.

26 mars 2021: Sofias tredje barn föds, en pojke. ”Den här dagen har både vi och hans två storebröder längtat efter. Nu ser vi fram emot att få lära känna vår nya familjemedlem”, berättar prins Carl Philip i ett pressmeddelande.

Mer kunglig läsning! Exklusiv intervju med prinsessan Madeleine: ”Jag vill vara hemma med barnen så mycket det går!”