Porrfilter, skolan och vården – kändismammornas viktigaste valfrågor

Vi frågade nio kändismammor vilken som är viktigaste mammafrågan i valet.

Nina Rung, 36, kriminolog och genusvetare, mamma till Manja, 8, och nyfödda Bonnie:

– Kvinnors rätt till trygghet i såväl hem som i offentligheten och att slippa våld, hat, hot och sexuella övergrepp! Utan frihet från våld funkar inte mycket annat. Och förlossningsvården och kvinnosjukvård generellt. Och kvinnors dubbla arbetsbörda (ta hand om hem, barn, sig själva OCH karriär). Att kvinnor ska kunna få lika lön för lika arbete och finnas i bolagsstyrelser – och som statsminister! Alla de här frågorna är så sjukt viktiga för att mammor ska kunna leva sina liv fullt ut!

Nina med Manja och lilla Bonnie i magen. Foto: Hannah Hedin

Anna Brolin, 38, programledare och mamma till Elton, 3, och Lionel, 8 månader:

– Sjukvården tycker jag är den viktigaste frågan. Efter att ha

varit inlagd med en 2-månaders för RS-virus blev jag smått chockad över hur lite personal som finns tillgänglig, och hur mycket personalen får slita under extremt stressiga förhållanden. Nattetid fanns EN läkare som ensam hade hand om barnakuten, förlossningen, neonatal och två barnavdelningar à 15 rum vardera. Det känns helt orimligt i ett I-land med välfärdssamhälle 2018.

Anna Brolin med en nyfödd Elton för tre år sedan. Foto: Karl Nordlund

Amie Bramme Sey, 30, medieprofil och mamma till Eira, 1:

– Alla kvinnor i Sverige har rätt till en trygg förlossning, men så ser det INTE ut i dag. Det är en talande spegling av samhället, att man inte kan garantera 100 procent säkerhet för kvinnor och barn i en så utsatt situation som en förlossning är. Det är verkligen dags för politikerna att styra upp situationen kring förlossningsvården.

Amie och Eira kör mama-mini-match! Foto: @amiethekid

Anitha Schulman, 40, entreprenör, bloggare och mamma till Penny, 7, och Tom Allan, 4:

– Föräldrapenningen. Det finns extremt många dåliga jämställdhetsstrukturer som man försöker maskera och reparera hela tiden, men de stora förlorarna på ålderns höst är ändå mammorna. Man måste se över systemet från grunden. Det är en jätteapparat, men gör man om och gör man rätt så tjänar alla på det i slutändan – samhället, kvinnorna och männen.

Tom-Allan , Anitha och Penny. Foto: (c)2017 Sandra Myhrberg Photographer All rights re

Soraya Lavasani, 36, nyhetsankare, programledare, och mamma till Bianca, 1:

– Jag tycker att en av de viktigaste mammafrågorna (som visserligen är lika engagerande för alla) gäller porrfilter på skoldatorer. Jag är ganska chockad över att det inte är en självklarhet. Det borde införas ett förbud på en gång! Jag är övertygad om att porren, som ju är oerhört lättillgänglig i dag, är väldigt skadlig för våra barn och skapar en snedvriden syn på sex.

Sorayas dotter Bianca var yngsta deltagaren på Årets mama 2017! Foto: Frank Nordenberg

Vanja Wikström, 40, entreprenör, mamabloggare och mamma till Iggy, 4,5, och Tintin, 4 månader:

– Att vi måste investera mer i förlossningsvården och kvinnovården överlag. Och att alla kvinnor ska få bestämma över sina egna kroppar när det kommer till att föda barn. Kejsarsnitt borde vara en juridisk rättighet tycker jag.

Vanja med Tintin, som föddes med kejsarsnitt i april. Foto: @vanja_wikstrom

Jessica Lagergren, 32, bloggare och mamma till Elsa, 3:

– Barnomsorgen är den viktigaste frågan för mig. Jag vill inte ha för stora barngrupper och jag vill att pedagogerna ska må bra och trivas i förskolan. Sedan tycker jag att det är otroligt viktigt att förlossningsvården förbättras. Ingen ska behöva vara orolig eller rädd för att föda barn.

Elsa och Jessica ryter ifrån! Foto: @jessicalagergren

Sofia Wood, 33, influencer, poddare och mamma till Ruby, 6, Otis, 3, och nyfödda Selma:

– Kvinnliga rättigheter och möjligheter i arbetslivet, en human och tillåtande flyktingpolitik och allas lika värde.

Sofia Wood med äldsta barnet Ruby. Foto: @sofia_wood

Joanna Johansson, 26, influencer och mamma till Charlie, 2, Hailey, 1:

– Den viktigaste frågan för mig är helt klart skolan. Skolan som är grunden för allas vår framtid. Hur ska vi få både lärare och elever mer motiverade? Jag tycker vi värderar läraryrket på tok för lågt!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + trådlösa in-ear hörlurar för 199 kr. Köp nu!